Monday, 10 December 2012

Masa untuk Menuai Kacang Tanah

Akhirnya setelah 3 bulan lebih kacang tanah yang ditanam pada 1/9/12 telah sedia untuk dituai, alhamdulillah...tak mau tunggu lama2 takut bila tiba musim hujan ataupun terlebih masa bercambah pulak dalam tanah nanti...

Kebanyakkan daun telah bertukar menjadi kekuningan, itulah tanda kacang sedia untuk dituai..

 Tanah dilonggarkan menggunakan garden fork..kalau cabut camtuh takut setengahnya tertinggal dalam tanah.

 Pandangan mata kasar, hasil 1/4 daripada yang ditanam keseluruhan.. masih adalah 3 suku yang belum dituai.

 Budak tak mandi lagi masih berbaju tidur, tekun mencabut kacang dari akarnya.

 Pandangan dari dekat, hampir 90% sempurna dengan sekurang-kurang nya 2 biji dalam 1 pod.

Hasil bersih, lebih kurang 3 tin susu.

Harvest yang pertama ini cukuplah bagi kami untuk menikmati kacang rebus during tea time..alhamdulillah. Seminggu kemudian boleh tuai lagi..inshaallah.

36 comments:

  1. Alhamdulillah,

    Buat kacang rebus makan time tea time minum pulak air kopi ke...mmmm. mabeles.

    yang 3 tin susu tu awak tuai dari 1/4 pokok kacang ya?. Kiranya satu pokok banyak hasil dia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah selamat dah tadi kitorang makan ngan tea..heheh..

      3 tin tuh drp 1/4 jumlah pokok yang sy tanam...bukan dari 1 pokok jer..ada lah bbrp pokok..heheh

      Delete
  2. ini yg aidan tanam tu ker yang susun keliling tu..banyak jugak kan...aidan pun dah boleh harap sangat dah..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah tuh...aidan skrang nie dah jadi pekebun amatur..bolehla harap pegang cangkul main2 heheh..cabut rumput...cabut pokok..hehe

      Delete
  3. Kakak nak makan kena beli Ummu. Best betul kalau dapat fresh macam Ummu punya nie. Kakak teringat dulu masa sekolah kakak ambil sains pertanian tanam kacang tanah. Bila harvest mentah-mentah tu kami makan tau. Bila ingat balik gelihati:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang saya beli gak kak yg mentah kalau takder tanam..yang fresh mmg sronot sbb dah la lama tunggu kan nak dpt hasil..

      wah makan mentah2 tuh..hehehe..best jugak tapi yg kita dok makan masa tgh goreng tanpa minyak kan...

      Delete
  4. :) 3 bln ea waktu utk menuai yer...blh dh mkn nnt direbus..mesti best.aidan mmg assistant yg blh diharap dh..xmndi pon layankn jgk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 bln lama kan yut.. dah slamat makan daa...
      heheh..aidan kalau suruh dia mmg cepat jer..elok lah drp dia dok main hulu hilir..meh tlg mak kan...

      Delete
  5. ASSALAM NOR,

    boleh buat kuoh sate doh tu....sedap nyoh make kace rebuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini...

      uh uh awok..sikit jah tuh kalu nok wat sate tok cukup..keno kure2 6 kopi..rebuh make panah2 sedap weh..

      Delete
  6. Selalunya kalau kami tanam di ladang, mesti pegawai yang tuai sebab masa tu kami dah balik kampung untuk cuti semester. Saya memang tak pernah tuai dan makan kacang tanah tanam sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya mcm tuh kan..student yg usaha penat2 orng lain yg merasa...nanti tanam slm cuti mungkin blh makan bf cuti kot...

      sedap wong tanam sendiri makan sendiri...

      Delete
  7. Assalam Ummu..
    hari ni sihat je.. pagi2 td dah kelam-kabut nak gi keje.. Pa'e sibuk nak ikut...merengek2 nak ikut...hehe...
    Atie suka sgt makan kacang rebus/goreng.. memang hantu kacang juga...haha..
    Banyak juga buahnya ya Ummu..
    Aidan semangat petik buah kacang tu..hehe..comell:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie..
      kesian pa'ie mengikut2 yer..nasib baik laa aidan tak pernah kena tinggal.tak rs lah mcm mana perasan tuh..

      kacang rebus panas2 sedap jgk..yg panggang lagi sedap cuma tak reti buat jerrr...
      ade lagi tu tie blom habis harvest lagi...

      aidan penlong yg setia tuh..hehehe

      Delete
  8. assalam, kacang tanah rebus sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...mmg feveret..makan panas2..

      Delete
  9. salam..pokok akak baru naik 5 inci.. separuh dah pindah.. ada separuh lagi.. senang benih ni bercambah.....ummuaidan dah tuai..he he.. amboi asisstant tu kemain rajin lagi ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      ooo..akak semai dulu baru pindah yerr...mmg senang tambah2 kalau musim hujan kak..
      assistant pantang suruh tu..

      Delete
  10. assalamualaikum ummu...sedapnya kalau hujan2 ni dpt makan kacang rebus tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..betul2 ..mmmg sedap makan yg panas2..

      Delete
  11. As salam ummu,
    Cantik kacang tanah yg ummu tnm tu. Hampir semuanya masuk isi. Rebus dan mkn waktu suam2 mmg sedap. Kat pasar di kg halaman org jual sukat guna tin. Satu tin susu, RM1. Beli RM2, makcik jual kacang tu bagi lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam che adry...alhamdulillah kali nie right timing so agak padat2lah isinya kalau terawal mungkin ada yg lopong2..kalau terlambat mungkin bercambah..harga kat pasar sini pun masih murah jgk.. namun bila pikir2 mcm mana leh jd murah yer sdgkan lama jgk masa tungg nak tuai tu..

      Delete
  12. Sedapnya kacang rebus. Feveret saya jugak tu. Tapi yg rebus sendiri la. Kalo yg beli kat RnR tak sedap. Rasa dia pelik. Kadang2 dah masam. Dulu arwah mak selalu beli kacang tanah rebus sendiri.

    Rajinnye budak berbaju tidur tu menolong. Heheh. Ada potensi jadi pekebun berjaya jugak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah elok rebus sendiri drp beli yg siap..manalah tau kan bersih ker tidak diorng basah...oo arwah mak suka yer ..

      budak tuh skrang amatr gardener tuh nanti dah skolah dia jer balik skolah tanam sayur hheheh

      Delete
  13. salam dik,
    wah dah dapat hasil ya.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      alhamdulillah dpt jugak akhirnya...

      Delete
  14. wahh pertama kali tgk kacang tanah dr pokok.

    #akak dah lama ke kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aim tak pernah tgk yer..hehe

      akak dkt 4 yrs dah kat sini.hhehe

      Delete
  15. wah! a lot of kacang! sis, u ni expect ha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. expert ker? orng asli pun pandai tanam lah leng lui..

      Delete
    2. SIs, ramai yg kena ambil course pertanian kat universiti tao :)

      Delete
    3. yer ker..i nanti blh lah jd lecturer diorng yg ambik courese tuh kan sbb u said i'm expert..hehehehe...

      Delete
  16. alhamdulillah..sedapnya kacang rebus ummu..feberet akak tu :) nanti tuai lg sklai bolehla buat kuah kcg plak :)

    ReplyDelete
  17. Lumayan. Seronoknya tengok harvest kacang ni. Take Care.

    ReplyDelete
  18. Salam Ummuaidan,

    Sedap tu makan kacang rebus petang2 kalau musim hujan lagilah kaww!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads