Tuesday, 25 December 2012

Nasib Pokok Buah-Buahan Dilaman

Peace be upon you all...

Sambung citer sikit pasal taufan hari tu (jangan bosan ya..:) ). Meskipun alhamdulillah tiada kerosakan pada harta benda mahupun nyawa kepada kami.. ada jugaklah sedikit kerosakan pada tanaman2 dan pokok2 dilaman. Actually before taufan dah expect the worst, so bila terjadi taklah sedih sangat....

Kita layan gambarlah tengok nasib mereka2 ini..ada yang masih ada harapan, ada yang sudah sampai ajal mereka....


Pokok pisang sudah selamat... mostly pokok pisang yang dilanda taufan tidak dapat bertahan..kat luar sana banyak yang kecundang.. Tercapai jugak hasrat Abuaidan nak clearkan pokok2 pisang...indirectly...hehe

Pokok limau mandarin dan limau kasturi..wpun pokok tidak tumbang namun hampir semua buah2nya telah selamat gugur kebumi. Beberapa biji sahaja yang masih lekat pada tangkai..tak dapatlah merasa mandarin oranges dari laman sendiri...huhuh

Dahan limau kasturi yang patah kena ribut..

Pokok nona yang cuba bertahan pada pagar rumah..kejutan besar buat mereka kerana 50% hampir tumbang. Namun alhamdulillah nampaknya seperti mengalami kejutan, daun2 kekeringan..namun pokok masih belum jadi arwah lagi...

Hampir semua buah nona menjadi seperti ini..hitam kekeringan walaupun yang hampir masak. Namun masih boleh dimakan lagi yang masaknya...alhamdulillah.

Pokok2 betik yang masih kecil yang ditanam didepan rumah jugak condong. Namun alhamdulillah sampai hari ini masih survive except 1 jer yang dah sampai ajalnya...

So overall not that bad at all alhamdulillah sebab walaupun hasil yang diharapkan dapat dikecapi tahun ini tidak kesampaian namun masih ada peluang inshaallah untuk merasa ditahun depan pula. Belum cerita pasal tanaman2 dikebun lagi nie...agak sadis jgaklah nasib mereka.....


20 comments:

  1. Assalam Ummu...
    kesian juga tgk nasib pokok tu kan.. tak pe lah janji Ummu dan family baik2 je.. takde kecederaan berlaku..Alhamdulillah.. nanti boleh tanam lain kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      tuhla atie..dah berangan2 nak memetik hasil..namun apakan daya dah takdir kan...takperlah janji selamat sekeluarga

      Delete
  2. Assalamualaikum....
    teruk juga keadaan ribut tu kan.. abis tanaman semua.. tapi alhamdullillah.. masih ada yang selamat... dan makyeng dan keluarga pun selamat.. dah cukup memadai.. syukur... Hari ni malaysia cuti... esok sambung keje lagi.. kejap lagi nak kuar gi cari barang2 dan baju sekolah anak2... tapi persiapan wat masa ni utk hakimi (no.2) je.. sbb sakinah tunggu permohonan asrama lulus.. terima kasih makyeng mendoakan agar sakinah dapat masuk asrama... :)
    makan apa pagi ni? kat sini baru kul 9.17am... mak yong lom sarapan.. cuti2 lambat sket makan.. hihihi ok mak yeng.. take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam nani...
      mmg teruk..orn lain pun sama malah lg teruk..
      hari nie pun cuti gak kat sini, esok cuti lagi..tp makyeng hari2 coti kan..heheh
      oklah tuh buat persiapan sikit demi sikit..nanti wat utk sakinah later..
      hmmm pagi makan roti..petang makan nasi n kobis sayur hehehe...take care makyong..

      Delete
  3. Assalam ummuaidan
    Syukur alhamdulillah, ummuaidan dan famili tidak mengalami apa-apa kecederaan dan selamat. Pak Temuk baca juga entri yang sebelumnya. Juga lihat video taufan itu. Mengerikan! Nampaknya beberapa hari ini banyaklah kerja mengemas di luar rumah. Semoga sabar dan dapat segera memulihkan laman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam pak temuk..
      Betl tuh pak temuk alhamdulillah yg penting keluarga semua selamat...
      nasib baik kerja2 membersihkan kebun dah dijalankan berperingkat-ringkat..nanti penat lah majlis bandaran nak kutip sampah nanti ..heheheh

      Delete
  4. Salam ummuai,
    Bershukur Selamat semua, pokok cepat recover.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sm..
      Betul tu syukur kerana byk yg selamat...pokok besar inshaallah blh recover..

      Delete
  5. Salam ummuaidan..alhamdulillah ummu sekeluarga ok..xpa..pokok pokok nanti bleh tanam balik kan?he..apa kabar pokok kobis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hitomi...
      hehe..pokok kan kalau nak tanam balik amek ms bertahun jgk nak kecap hasil..yer tak..heheh takperlah redha... kobis ok sebab rendah jer pokok..tp tanaman lain..nanti citerlah..huhuh

      Delete
    2. Hi Ummu, glad that there is no injury to your family, just the shrubs and fruit trees which you can always plant back or cultivate new ones. Wishing you a blessed and joyful year ahead.

      Delete
    3. Thanks stiletto...
      u r right as long as we are save that is what matter much..the garden we can start all over again...same to u..merry christmas and happy new yr 2u..

      Delete
  6. Saya rasa puan kena buat macam di Taiwan. Saya pernah melawat sana dan mereka menggunakan pacang bagi mengikat pokok daripada tumbang. Mungkin puan boleh gunakan teknik tersebut untuk selamatkan pokok daripada tumbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat pacang pun kena betul2 kuat wong sebab bayangkan pokok2 besar seperti pokok kepala pun boleh tumbang...jadi redha dan tawakkal lah sahaja

      Delete
  7. you are invited to follow my blog

    ReplyDelete
  8. wah teruk jg ribut taufan kali ini ye. Seb baik x melibatkan kemalangan jiwa !

    ReplyDelete
  9. sayang kan...pokok limau kasturi tu kuning2 dah masak banyak tu...2 hari lepas sy beli limau kasturi 2 biji..size sedang..seringgit..mahal jugak..sbb biasa 5-6 biji utk harga seringgit..tapi fikir..usaha berkebun bukan nya mudah..heheheh

    ReplyDelete
  10. sedih juga kan ! buah-buah yg rare tumbuh kat Malaysia bila ada harapan untuk menjaga dan meraih hasilnya terbantut esp limau mandarin tu... tak pe ada hikmah disebalik yang berlaku..

    ReplyDelete
  11. abis smua pkok buah yer....

    ReplyDelete
  12. bertabahla,ye ummu..:) inshaaAllah Allah akan ganti dgn yg leeeebbbiiihhhh baik,amin :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads