Tuesday, 4 December 2012

Buah Asam Jawa Diluar Pagar, Ambil Galah Tolong Jolokkan

Semalam pergi ke hospital untuk cuba membuat first appointment, namun tak dapat sebab wrong day, hari khamis katanya baru boleh book appointment. Kami parking keta ditempat parking dibawah pokok, kemudian bila tengok betul-betul baru perasan rupanya pokok asam jawa. Lebat sangat buahnya.


Tak boleh tengok buah asam jawa nie, kecur liur jawabnya hehe..cicah garam makan masam2 gitu pun sedap...makan colek pun sedap, jeruk asam jawa pun sedap. Nampkanya kena belajar buat jeruk nie...



Beberapa pokok yang besar, semuanya berbuah lebat. Abuaidan kata orang awam ambik jer buah nie jolok2 gitu sebab hak awam kot. Bila suruh dia ambikkan mcm tak setuju lak..(mungkin malu kot nak jolok buah2 kat tempat terbuka orang nampak, bukan cara dia gitu..). Kat sini mereka gunakan asam jawa banyak sangat dalam masakan terutama indian..mesti ada asam jawa kat umah. Lagi satu mereka suka buat chutney atau sambal yang mereka panggil Emely Chutney (emely tuh asam jawalah). Agaknya saja pokok nie ditanam diluar kawasan spital nak menggoda pompuan2 mengandung yg dtg check-up...hohoho

Since tak dapat nak ambil galah nak jolok buah asam jawa nie nampaknya kena suruh en. Abuaidan beli kat pasar banyak2..buat makan colek..buat jeruk pun jugak...aaaa... tak boleh pikir lebih2 kecur liur...:)

35 comments:

  1. banyak yang bergayut tu..kalau dapat biji dia boleh je semai.. senang hidup.. dulu-dulu ada pokok ni ..buah celagi yg kita beli kat kelantan tu buah ni ke buah lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg banyak kak..pokok nye ade dimana2... tp kalau tanam mungkin lama kot nak tunggu besau...btul lah tuh buah celagi..

      Delete
  2. Salam Ummuaidan,

    Memang kecur air liur bila sebuat buah ni. Kita panggil buah celahi dok? Lama x sebut. Semasa Mak Aji ngandung sulung dulu teringin sangat makan asam dan xde benda, Mak Aji belasah sebotol asam jawa dlm botol Nescafe saiz sederhana! Selesai sebotol lihat bibir putih aje! Juga mengidam nakkan pucuk tere, x dpt, makan pucuk mangga aje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji..
      betul kan tgk celagi ni mmg kecur..heheh..mengidam punya psl yer....klakar makji...sy takler ngidam sgt tp bila tgk terliut jgk...

      Delete
  3. sedapnye kalau cicah dengan garam.....kecur air liur rasa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap..sedap..mmg mengecurkan..hehe

      Delete
  4. Ummu..
    Kecur air liur tgk asam2 tu...hehe..
    boleh buat sendiri kot utk jajan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie pun kecur jgk yer..heheh...agak2 kena google cara nak buat jerk nie...

      Delete
  5. ERMMM SEdapnya..saya mmg suka asam nie..mkn yang muda2 cicah garam belacan..sedappp....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan..hihih...yg muda ataupun yg masak sedap jgk...

      Delete
  6. banyak nya bergantungan..sy yg baca ni pun kecur liur lah ummu...celagi..sedap klu manis2 masam..ada membe sy cuti-cuti ke kelate..kesian dia duk cari asam jawa bergula....tapi mokcik2 pasar khadijah kata takdok..hahah

    wat jeruk..ayah sy biasa rendam ngan garam dulu...then baru buat kuah pedas manis...peram semalaman taruk dalam fridge...sejuk2 makan lazat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebat buahnya nadia... hehe kecur jgk yer..skrang susah nak dpt kat kelate yer..
      nanti nadia share camaner nak buat kuah pedas manis tuh boleh..teringin lah...

      Delete
    2. boleh tapi tak dak gambar la..sbb takde buah celagi fresh mcm ni...nanti sy tanya ramuan detail kuah pedas manis tu ngan parent..diorg buat sy tukang makan je..heheh

      Delete
    3. takdak gamba pun takper..janji dpt cuba...hhiiii ngidam jruk celagi lak..heheh.kecur..kecur...

      Delete
    4. ummu..bahan2 nya untuk jeruk sebekas penyejat size sederhana.

      1. 5 sudu besar garam untuk rendam celagi 2 hari
      2. 3 keping nisse - ada tak...boleh alternate dgn gula perang
      3. 1 cawan gula biasa
      4. 3-4 cawan air - agak-agak kalau pekat tambah lagi air..tapi nanti air dr celagi tu akan turun..jadi pekat pun takpe.
      5. segengam cili kering blend ( nak pedas tambah la lagi)

      celagi rendam air garam 2 hari..pastu sejat.

      nisse, gula dengan air masak dulu..biar sebati baru masukkan cili tu...kacau-kacau sampai mendidih...pastu sejukkan..pastu campur ngan jeruk celagi..simpan dalam fridge lagi seharian...baru boleh makan heheheh

      okey selamat mencuba

      Delete
  7. uiii...gemuk gemuk sungguh! saya yang tak gemar colek mencolek ni pun kecur air liur bila baca entri ni..camno tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...susah jgk tuh bila byk yg terkecur..hehehe..kena carik jgk tuh..

      Delete
  8. Kakak pun kecur juga Ummu. Nampak memang banyak. Ahalai abuaidan kenapalah malu. Org lain boleh ambil. Sayangnya. Kakak suka cecah dengan kicap+cili+limau kasturi+gula sedap tau ummu. Heee... mcam nak petik saja kakak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...kakak pun kecur jgk..hehehe... dia mmg camtuh kak, taknak buat menda2 yg memalukan tuh..hehehe...biasa makan cm akak ckp tuh jgk tapi taruk belacan ngan tak taruk limau..heee kecur...

      Delete
  9. As salam ummu,
    Kalau kat Kelate, buah asam jawa takdok sbb kita panggil buoh celagi..hehe.. Kat utara pn sama, setiap rmh blh dikatakan ada pkk asam jawa ni. Diorg buat asam jawa masakan sendiri dan jadikan sambal asam jawa.

    p/s : Jeruk celagi dan info mengenainya ada dlm entri blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..sy nie pun ingat2 luper dah..hehehe... kat utara masih byk yer.. buah setor ingat tak..tuh puh sedap buat jeruk kan...

      nanti sy tgk blog che adry bila ready nak jeruk nanti...ibu jerk kena letak tak..

      Delete
    2. Hehe..buah sentul dgn setiar pn ada. Ummu igat tak buah gemia? Penah mkn tak? Jeruk celagi tu wife saya yg buat, tak guna ibu gula. Buh gula biasa je.

      Delete
    3. ms kecik kat kg nenek dulu mmg selalu jumpa buah2 tu semua..mmg suka pegi carik makan..buah gemia pun sedap...buah ceremai pun hiiii msm nye lah tahan tuh...

      Delete
  10. hahaha...ayut yg bace ni pon terasa masam2x yer..adehhh..jd mgsa la abuaidan pasni kena pergi mencrik dan membeli :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiiiii...ayut pun kecur gak yer..heheh... tula sapa srh taknak panjat pokok yg kat situ..heheheh

      Delete
  11. saya tgk gambar pun dah kecur.. inikan kalau tgk yg real :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tgk yg real ngan garam cuka mmg meleleh...hehehe

      Delete
  12. hrmmm..klau time2 peknenkan mmg heavenla klau dapat mkn yg masam2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul kan...siaplah buah2 yg masam jd mangsa ..heheh

      Delete
  13. Suka jus buah asam jawa yang sudah masak. Kaya vitamin C, kan? Cuba ummuaidan "volunteer" letakkan sebatang dua galah pada pokok asam jawa tu. Mungkin minggu depan tinggal pokok dengan galah, "minus" the asam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jus asam jawa pun sedap jugak pak temuk...hehehe...satu hal lak pak temuk kena bwak galah letak kat spital nie hehehe..tp sure licin agaknya ..tinggl pokok jer

      Delete
  14. assalamualaikum ummu...dulu masa kat kg suka cari buah asam ni pastu kopek dan jadikan asam jawakan...:)

    ReplyDelete
  15. sedpnye buah asam jawa..dah lama xmakan..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads