Wednesday, 26 December 2012

Oh My Garden....

Peace be upon you all...

Hari ini second day Christmas holiday kat sini, so semua office, kedai2 and town pun tutuplah. Nak cari barang, nak jalan2 kat town memang buang karan jerlah, so dok umah releks2 pun not bad. 

Mintak maaf ya anda yang budiman, masih lagi belum habis nak bercerita pasal effect cyclone/ taufan yang teruk minggu lepas. So sabar ya kawan2, mari kita tumpang sedey ngan nasib kebun sudah jatuh ditimpa tangga nie...(dah lah tuan kebun tak menguruskannya dengan baik, kena pulak dengan ribut yang ganas...)..

Pandangan kebn selepas redanya taufan..dah jangka dah nasibnya..

 Pokok terung yang selama ini berterusan mengeluarkan hasil abundant kini rapat ketanah dan akhirnya keluar dari tanah ke termpat longgokan sampah...

 Trellis dah crooked too much.  Pokok2 kekacang memang tumbang bersama tumbangnya trellis mereka, cili pun rapat ketanah..

Pokok2 bendi yang besar dan subur akhirnya kecundang dek taufan belum pun sempat mengecap hasil..uh uh

 Bendi yang ditanam lebih awal, dibelakangnya pokok2 jagung yang telah berbuah..aaahh memang finished lah..

Tomato2 yang baru berbuah juga bernasib kurang baik..


 Pokok pandan..nasib baik ada banyak anak lagi disekitarnya..

 Pokok tebu kesayangan... patah hati bila tengok..huhuh

 Pokok2 lengkuas memang tak cukup kuatlah..

 Serai2 pun flattened...

Pokok2 cili besar beberapa hari selepas taufan 

Small flower patch.. yang pokok2 bunganya dah selamat mencium bumi...

Bila tengok keadaan tanaman selepas taufan.. hati mula terdetik 'tak berkebunlah aku lepas nie'.. macam mana nak start all over again..too much work kan..macam demotivated lah sikit..sebab tahu akan kemampuan buat masa sekarang...

Namun alhamdulillah Abuaidan put an effort pagi petang selepas taufan membersih dan memulihkan kebun dan laman rumah seluruhnya dengan tulang 4 keratnya...belum siap sepenuhnya lagi..

..semangat berkebun segar kembali..

33 comments:

  1. Nor,

    koho-koho lar adjust smula kebun tu.....takpo, kot2 pahni buleh buat pesen lain pulok ko......

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini...
      alhamdulillah big part abuaidan doh clear doh tuh..tp keno rajin nane balik lah..

      Delete
    2. Salam... Nauzubillah... Kena taufan ke? Tertinggal berita terkini saya ni. Patah hati tgk tanaman jadi cenggitu.. Huhu... Sedihnya. Tomato tak sempat masak lagi. Dah takde rezeki.

      Delete
  2. kak sabaryer... kemas sikit sikit banyak kerja nak dibuat nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks hidayah..betul tuh..tp tak tahulah bila nak betul2 set cantik cam dolo2..

      Delete
  3. Sedihnya kakak tengok Ummu. Betu-betul menduga kekuatan iman. Moga diberi kesabaran. Mana yg boleh petik boleh juga ambil macam kacang bendi, terung dan tomato tu petik ajelah ummu. Sayangnyaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..menduga iman dan kesabaran..tp redhalah.. yg dah boleh petik tuh dah amek semuanya dah.. ade gak yg belum ready tp pokok dah mati.

      Delete
  4. ala sedihnyer... xpe boleh usaha tanam semula lagi lepas ni ye !

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kena usaha balik sikit2..

      Delete
  5. Dear Ummu, I can understand your devastation, but just take it as a small step back, then move many steps ahead. Selamat berkebun. Wishing you a most hopeful 2013 and God bless.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks stiletto..trying to gain my gardening spirit again..also have to watch out the the weather cause in the beginning of the yr can have flood also...
      wishing you a a great new yr and all the best in everything too..

      Delete
  6. alahaiii, memang terukkan. takut bila dengar perkataan taufan. takpe lepas ni semangat bercucuk tanam datang semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmeang teruk..itulah bila ingatkan taufan takut nak bercucuk tanam..inshaallah bersemangat kembali..

      Delete
  7. salam ummu...sedey betul tgk..dan mmg banyak kerja perlu dibuat...sbb sy kebun yang sekangkang kera tu pun...jenuh nak baiki pancang..cabut pokok...letak batu dan bata...kemaskan tanah yg lembik..n etc lah...arini rasa nak demam...kalau berada ditempat awk..sy demam terus kut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..bila tengok keadaan tuh mcm tak tahu mana nak mula atau terus give up jer kan..huhuh..takperlah bila bersemangat nanti mcm roket jer kan..hehehe..
      nadia tak kena banjir ker area umah? keja camaner..boleh pegi lagi?

      Delete
    2. betul jadi putus asa..lagi2 family sy bukan nye support sangat..sy je excited sorg diri..huhu umah sy alhamdulillah tak banjir..bertakung air hujan je...keje pun boleh dtg cuma bercinta la nak sampai office jem..tapi air sungai sgt laju...lupa nak amik gambar td..masa lalu jambatan..

      Delete
    3. takperlah nadia..janji kita buat kita minat dan kemampuan kita.. kalo dok umah best kan ujan2 nie..

      Delete
  8. perlahan-perlahan la... orang yg tak kena taufan kat sini pun malas... lagi la kebun rosak macam tu... sabar ye... buat sikit-sikit... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eja..nampaknya camtuh..elok buat kan sikit2 daripada dok terbiar jer tanah..

      Delete
  9. salam ummuai,
    kena sabar,buat sikit sikit dulu.....

    ReplyDelete
  10. Assalam Ummu...
    hari ni lewat dtg ke sini...pagi2 td mood tak berapa nak OK...hehe..
    ermm.. sedih juga tgk kebun tu kan.. tak pelah, klu mampu buat lah slow2 semula..ada juga assistant..hihi..assistant kecik rajin bantu tak??(Aidan)..hehe...Take care Ummu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam atie..
      takper dok ...moga2 dah better dah yerr...

      sedey tuh sedey lah tie..nak wat caner...aidan rajin jgk tlg..ikut bapak bila tiap2 turun berkebun..

      Delete
  11. Salam Ummu,
    Mmmm...nak buat macamana..xde rezeki..takpe...kami setia meneman ummu di alam maya menguruskan kebun yang baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..
      hehehe...thanks kerana sudi menemani wpun dialam maya...

      Delete
  12. assalamualaikum makyeng..
    makyong datang bawa perut.. :P hahahahaha.. kenyang ni.. makan kfc bos blanje makan... 2 ketul ayam pun tak abis.. so makan 1 je.. cuma abiskan makan cheesy wedges je tadi.. :) nak muntah2 skrg ni.. makan pun tak bley banyak.. sbb lambat benor nak turun ke perut.. gamaknye dah sempit benor kot salurannya.. hihihi (memandai je kan)
    >> dasyat taufan tu.. ye la.. abis pokok2 kat kebun.. kalau yang mmg bercucuk tanam utk menyara kehidupan tu, abis la pendapatan diorang kan.. lepas tu kena tanggung kerugian.. kan kan.. kalau setakat nak wat makan sendiri je ni.. macam patah hati la juga.. tapi masih ada sinar.. boleh la mula sket2 dulu.. mana yg termampu.. makyeng pun dah tak larat kan.. sure perut dah makin besar kan.. cuma jaga sama kesihatan.. jangan buat keje2 berat sangat tau.. nanti takot memudaratkan.. take care makyeng... :) dah dinner ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong..
      wah best tuh makan kfc...agaknya perut jadi besar, simpanan jd kecik kot...hehe..

      itlah makyong..mmg tak larat nak buat semua tuh ngan perut yg semakin obvious nie...kena tunggu asben jgklah yg buat..huhuh take care makyong..

      Delete
  13. assalamualaikum ummu...kesian nyer pokok2 tu habis semuanya ...nanti boleh mulakan tanam yg baru yer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...
      inshaallah nampaknya begitulah..

      Delete
  14. alahai kesiaanya tgk kebun akak.

    takpe, aja aja fighting kak!

    ReplyDelete
  15. yang tak boleh pakai tu bolehlah direcycle jadi kompos... dah nasibnya macam tu...

    ReplyDelete
  16. mashaAllah...sabar ye,nor..pelan2 bersihkn semuanya...klau boleh biarla abi yg buatkn,ehehe!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads