Sunday, 9 December 2012

Usaha Pemulihan Kebun

Disebabkan kurangnya masih dihabiskan kebun, maka kebun telah menjadi terabai..banyak semak samun yang tumbuh memenuhi bumi Allah yang tak terjaga ini. Yang paling tension bayam pasir yang cepat membiak dan membesar sebesar-besarnya..kalau hujan lagilah bersemangat bersama-sama rumput rumpai.

Pagi pulak matahari naik terlalu awal, pukul 8 dah terik. Abuaidan pun masih lagi sibuk dengan segala urusan yang perlu disetelkan dengan kesempatan yang ada pada waktu cuti panjang. Tak sampai hati pulak nak membiarkan kebun terus terbiar, maka diusahakan sedikit untuk membersihkan yang mana terdaya.

 Rahsia kebun terbongkar...bersemak samun tak nampak rupa batas sudah

 Batas saderi yang sudah due untuk dibersihkan dan dibuang yang mana patut

 Setelah dibersihkan baru nampak clear sikit.. kailan yang ditanam tetap segar walaupun tak dijaga.

 Nasib baik ada Aidan tolong cabut rumput..heheh.. lihatlah pokok betik tumbuh didalam 'greenhouse', bagaimana bila besar nanti... 

Kotak ketumbar pun dibersihkan dan sedia untuk semaian baru.

Semalam cuma 20min sahaja mampu buat kerja-kerja pembersihan..kemudian mulalah rasa tak cukup oksigen dan chest pun rasa heavy semacam. First check up hari itu, resultnya ion tak cukup bagus dalam badan sebab itulah asyik cepat letih. Dah mula take iron tablets namun still feel the same. Agak-agaknya kena give up gardening buat sementara.....namun kesian pulak kebun terbiar...


21 comments:

  1. Salam ummu,
    makan bayam masak dengan ikan bilis..boleh berselera tak mkn dengan lauk tu...
    kena byk rest..takut pitam dlm kebun tu aja..

    kat sini pun matahari pagi..hujan petang mlm..mmg cepat rumput rumpai tumbuh...penat penat nak maintain

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia
      masalahnya takder selera nak makan sayur tuh yg susahnya..sebab itulah byk sayur yg tak trharvest & tak bahis makan..heheh..nak buat camaner...

      mmg penat btul nak maintain ngan hujan tak menentu..bila kita dah habis bersih..seminggu kemudian hujan pulak lagi..

      Delete
  2. AssaLam Ummu..
    cepat plak tumbuh rumput tu kan..nasib baik ada Aidan jd assistant kecik..hihi..
    apa pun Ummu kena banyak kan rehat tau.. usia kandungan masig muda kan??.. kena rest lbh, tak boleh aktif sgt..:)
    Take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam tie...
      mmg cepat rumput drpd tkang kebun..aidan blhlah harap cabut2 rumput kan..
      itulah tie baru 12weeks..yg tak laratnya cepat sgt penat ..sbb tuh malas nak kuar umah...hehe

      Delete
    2. hihi.. tu lah kan.. lain2 simptom kite ni masa pregnant.. dulu atie masa mula2 pregnant kan Pa'e aktif plak.. jadi terlebih rajin...sampai Babah Pa'e puji konon perangai buruk semua hilang masa mengandung...haha...
      Rindu nak mengandung lg, tp Allah blm bagi lg...:(

      Delete
    3. sy dulu ms peknen aidan takder mslh.tak rs cam peknen pun sbb takder alahan..nie br rs peknen...
      inshaallah akan sampai gak waktunya tuh.teruskan making doa ya tie..:)

      Delete
  3. salam ummuaidan,

    Kalau mengikut natural farming, Masanobu Fukuoka kebun ummuai ini masih dalam kawalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sm..
      oh yer ker..ingatkan kebun sy nie dah tersangat teruk keadaaanya...:)

      Delete
  4. rumput rumput ni kalau tak dikemaskan sekejap je dah jadi belantara terutama waktu hujan, puan guna kerusi plastik kecil tu sambil cabut rumput, mencangkung lama lama tak elok untuk orang yang badannya ada dua heh heh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat hidayah..kalau lepas seminggu kita bersihkan..kemudian hujan mmg sia2 lah usaha kita tu..thanks idea tuh..smalam hsband dah potong rumput dlm kebun ngan mesin jgk ..heheh..malas la tuh..mencangkung mmg tak selesa..

      Delete
  5. bln pertama kot kak nor...hormon lom stabil...just take care urself k...kebun tu mmg syg la tak tjg,..tp nk bt cane..nnt ltih plak bdn...bhya jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yut..nie dah nak cukup 3 bln daah nie..tp akak mmg cepat penatlah kali nie.takleh buat kerja luar umah...
      kadang akak takut jgk kalau terover bekerja kang leh pengsan..

      Delete
  6. buat santai2 je.. penat rehat la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat santai kak tak sepmat habis satu naik cepat jer rum put rumpainyerr..tuh yg kadang2 tuh over limit..

      Delete
  7. assalamualaikum ummu...yer la buat sekejap2 jer...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama..mungkin kena buat camtuh lah bila dah tak larat nak usaha...

      Delete
  8. dah semak batas sayur tu.apa nak buatkan.rehatlah.agaknya bunga2 lagi terukkan.Dah berkembang semua ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga beres kak sebab dok kat halaman depan taklah besemak sangat...smalam abuaidan dah gie potong rumput2 kat greenhouse tuh dgn mesin dah..hehe

      Delete
  9. hey sis, jgn nakal nakal ya ...must listen to ur body! stop if tired!

    ReplyDelete
    Replies
    1. u right oliver twist (hehehe)..i kalau ikut2kan mmg tak nak turun luar umah pun sbb mmg tak cukup tenaga ..tp kesian kebun tuh..

      Delete
  10. jaga kesihatan ye,ummu...gardening tu biarla sambil2 je :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads