Monday, 24 December 2012

I'm Back...A Week After Horrible Cyclone/ Taufan

Assalamualaikum semua...

Dah seminggu rupanya tak bersiaran..pecah rekod. Rindu kat blog & rindu kat korang semua namun apakan daya keadaan tidak mengizinkan..kawan2 semua sehat? 

Since hari isnin last week yang pagi sibuk dok tungguk cyclone tiba tuh..sempat membuat 3 last entries for the day..alhamdululillah..sebaik jer fnished edit the entries. power cut off..sampailah malam tadi kul baper tah baru ade...huhuhu..seminggu tanpa letrik..banyak nak citer..nak blogwalking korang semua lagi dan reply previous comments lagi..inshaallah slowly... 

Dah pernah experienced sekali dulu masa Aidan dalam 6 bulan usia kot...but this time was much bigger much powerful..they said the biggest ever. Kalau yang dulu cyclone Thomas cuma 1 hour jer dalam ribut but this time almost 15 hours dalam ribut dan 4 hours of peak time (paling kuat dan horrible, takder siapa berani kuar umah). Kekuatan angin kerana cyclone dalam category 4 mmg tidak dinafikan yang dalam kitaran cyclone diorang panggil momentary guts lebih daripada 250km/hour. Kawasan yang teruk dilanda adalah north dan west Fiji..kami tinggal di west..so teruk jugaklah kesannya.

ShelterBox responds to Cyclone Evan in Fiji
Besarnya cyclone yang melanda dimana kawasan yang hampir dengan pusat cyclone mengalami kelajuan angin yang paling kuat (lebih 270km/hour). Saiz cyclone dianggarkan lebih 200km radius sebab itulah mengambil masa yang lama untuk melepasi..

Alhamdulillah kami sekeluarga selamat dan tidaklah mengalami kerugian yang meterial pun..kerana preparations yang baik oleh Abuaidan..he never takes things for granted..a day before taufan pun dah siap tidy up semua barang2 luar umah..malah atap umah pun dah ditukar last year..and alhamdulillah dia mmg tahu apa yg patut dibuat untuk keselamatan dan menghadapi cyclone..namun kerosakan yang tidak dapat diatasi terutamanya pada tanaman2 dan pokok2 memang diluar kawalan kita..so apa yang Allah decreed mmg sure terjadi...nanti kita citalah pasal kerosakan2 kemudiannya...inshaallah...

Banyak yang kecundang...

Air masuk melalui tingkap angin yang kecil yang tidak ditutup..memenuhi ruang laundry area

Namun begitu kerosakan yang dialami dikawasan yang teruk dilanda cyclone mmg terrible jgk sehingga kerajaan declared area yang dilanda teruk (termasuk area kami) sebagai A State of Natural Disaster ..banyak bumbung2 rumah dan sekolah melayang..pokok2 besar tumbang..kabel2 elektrik ditimpa pokok dan melambatkan proses pemulihan ..kawasan utara Fiji yang paling hampir dengan pusat cyclone mmg paling teruk terjejas tambahan pulak tempat itu adalah pulau2 kecil yang famous dengan tourism.. ada nenek yang terpaksa menggali pasir dibawah lantai umah untuk berlindung dari ribut dan menyelamatkan cucu2nya kerana rumah mereka disapu angin cyclone...berat mata memandang berat lagi bahu memikul..ramai yang kehilangan tempat tinggal dan tinggal sehelai sepinggang sahaja...


Di kawasan tempat kami tinggal pula,

 Ladang tebu, flattened by the cyclone

Berhampiran rumah kami, atap rumah habis diterbangkan cyclone

Ba Town pula, seekor 'lembu' ditimpa signboard yang besar

Hari pertama dilanda ribut cyclone..bekalan air dan elektrik terputus sehinggalah hari keempat baru mendapat bekalan air kembali..dahlah hujan pun tidak seberapa..namun alhamdulillah kami ada big tank kat umah jadi takderlah masalah sangat, Abuaidanlah tukang angkut air..heheh..khamis baru bekalan air disambung..elertik pulak memang parah dengan 7 hari tanpa power....huhu...nanti citerlah kemudian pasal elektrik nie....namun begitu banyak lagi kawasan yang masih belum mendapat bekalan elektrik sepenuhnya...

video
Video masa ribut tengah high peak...beginilah the momentary guts almost 4 hours...rumah macam bergegar bila dudk dekat pintu sebab terjahan angin yang kuat...

Inshaallah kita cita lagilah since dah seminggu tak bersiaran banyak jugak yang hendak dikongsikan... thanks for the new followers wpun blog tak aktif... dan kawan2 yang recently letak link blog nie dalam blog mereka...sangat2 dihargai...anyway will reply your comments on the Indian wedding  slowly inshaallah..dan thanks for all your doas dan wishes dalam entry Bracing for cyclone..  .

Pagi2 nie nak kena pegi klinik appointment dulu inshaallah...nanti will visit u all..take care..


33 comments:

  1. Alhamdulillah. Ummuaidan and family selamat. Dengar cerita ummuaida mmg menakutkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah zamzurina...thanks...mmg kalau cam kita orng m'sia yg tak pernah mengalami mmg menakutkan ...

      Delete
  2. Assalam Ummu...
    rinda tau seminggu tak baca entry ummu..hiihi..
    Alhamdulillah Ummu serta Family semua sihat & selamat..syukur..
    teruk juga kan bencana tu?? seram nengok nya...
    sedih plak tgk tanaman2 yg rosak... tak pe lah nti boleh tanam lagi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam atie...
      rindu nak baca cerita & komen2 atie jgk..hehehe
      kalau ikutkan inilah yg terbruk dalam sejarah tie..bnyk betul kerosakkan...
      yg tanaman kita takperlah boleh tanam..tp mrk yg kehilangan tpt tinggal ..mmg sedih..tnapa depa nak krismas lak kan esok..

      Delete
  3. tgk angin kat video tu.....moga dijauhkan la dr Malaysia..amin...cian bt mereka yg sehelai sepinggang dah..dugaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya cyclone nie yut byk terjadi kat kepulauan sbb byk peredaran udara...mmg kesian ngan nasib mrk dahlah miskin..kena lak lagi camnie..

      Delete
  4. Salam,

    Alhamdulillah semuanya selamat,kerinduan kami semua nak baca posting awak. Welkam back. Kuat betul ribut cyclone sampai banyak kawasan rosak. Nasib awak sekeluarga selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      alhamdulillah...rindu ker, heheh..ingatkan dah seminggu tak bersiaran korang dah lupa kat ummuaidan..hehehe..
      kalau tak take precaution betul2 ibu qis mmg belum tentu selamat jgk dgn kekuatan angin cam tuh...tp alhamdlillah

      Delete
  5. Allahu robbi ummu... tak terkata kakak melihat itu semua. Disaster tapi alhamdulillah ummu dan keluarga semuanya selamat. Tak terbayang kakak kalau kena pada kakak. Fridge tak ada bekalan elektrik, bergelap waktu malam, masak guna gas semata-mata. Betapa tanpa elektrik dan air boleh buntu kita. Moga ummu & keluarga terus dlm perlindungan Allah hendaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg teruk kak...banyak lagi kawasan yg lebih teruk..terutama kat pulau2 kecil... kena banyak mentally prepare kak kalau dah biasa ngan bencana alam camnie..takleh nak bersenang2 dan redha ngan keadaaan wpun susah takder letrik ngan air...dugaan kan..
      thanks atas doa kakak tu...inshaallah

      Delete
  6. Salam ummu, alhamdulillah...awk kembali!
    kuat betul angin tu...serius gerun tgk..yg bumbung umah tercabut bagai..ya Allah

    kat kemaman ni since 22hb..angin ribut..tapi takde sampai 200 lbh kmj tu...tapi berjaya lah buat sy tak tenang nak tido dan kebun sy huru hara lah pagi ni..pasrah saja...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      hehe sy pun ingat kalau letrik takder lg hari nie mmg parah...kalau dok baring tuh asyik harap letrik kembali jer..siap on switch 1 umah tuh..heheh

      kat kemaman ade ribut jgk jer...dkt ngan pantai mmg terasa jgk kan..hmmm kalau bab kebun tuh nanti sy citalah perasaannya...

      Delete
    2. hahah yg main on/off switch tu mcm common je..kt umah sy kalau ribut hujan lebat internet jd tak berapa betul...jd kalut la sy on/off switch modem heheh..:p
      a'ah ribut..kalau tgk berita amaran kedua dh dikuarkan utk nelayan lah especially..mmg takle nak byg kuat angin ribut kt fiji tu 200 lbh..sbb kat sini dlm 40-60kmj pun dh kuat lah bg sy..takut!

      Delete
    3. sy kalau dlu mana peka psl cuaca nie..kat sini baru paham psl cuaca dan kena peka...baru paham psl cyclone tuh semua..huhuuh

      Delete
  7. Assalamualaikum Nor,

    alhamdulillah ...tertunggu-tunggu jugok berito dari denu, dok mikir lagu mano lah nor sekeluarga......alhamdulillah takdok gapo.....

    tengok video tuh ....takut....hok jadi sini harituh semeta pon kecut perut doh dini.....sapa loni Ajwad fobia kalu huje gak....

    Aidan lagu mano? Mujo abu Aidan bersedio awal doh....alhamdulillah..

    Nor take care deh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam dinie..
      tuhla bila ribut tringat jgk dini..tuh kiro small..kalu besa gini jerit bulih demo weh..heheh..
      aidan bike pehe gapo2..dok hungga situ situ main jahlah kijo dio..pahtu tertido sapa 4 jam..male pulok susoh nok tido lg...hehe
      thanks dini...

      Delete
  8. assalamualaikum... mmg rindu sangat ngan makyeng... seronok bila makyeng dah apdet blog...
    takot gak tengok taufan tu.. berpusing2 ye... isyyy.. nauzubillah..

    gi checkup baby ek.. nanti citer perkembangannya.. take care ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...makyeng pun rindu sgt ngan makyong..tp takleh nok buka internet takper letrik kan seminggu...
      gitlah yg berlaku dalam pagi hingga kemalam...bila time paling kuat tuh mmg takut gilo...

      hehehe...dah cite psl check up kat blog makyong heheh..

      Delete
  9. Salam ummuaidan..alhamdulillah ummuaidan dn keluarga baik2 saja...sila keluarkan post anda cepat ya..ramai yang menunuggu ni..hehe..termasuk sya... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hitomi...alhamdulillah masih panjang umur lagi ..heheh...post inshaallah akan keluar nie 1 persatu...byk idea nie cuma ms jer tak cukup..hehehe

      Delete
  10. Salam..syukur alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan untuk bertemu semula di alam maya ini. Hari2 semak ada update ke tidak? Welcome back!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak...masih panjang umur..syukur..heheh...
      lama sgt kan tak bersiaran nie..hehehe ..power takder , internet takder mmg susah....thanks kak..

      Delete
  11. assalamualaikum ummu...alhamdullilah nasib baik x ada apa2 yg berlakukan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...alhamdulillah semua selamat...:)

      Delete
  12. takutnya... kat sini kalau hujan lebat dgn kilat dan guruh kuat pun dah seriau... inikan pula taufan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg serius eja..tambah plak angin yg teramatlah kuat dan lama pulak tuh

      Delete
  13. Salam Ummuaidan,

    Sama2lah kita kembali bersiaran ya! Alhamdulillah Ummuaidan sekeluarga tidak banyak terjejas. Melihatkan video tu, seram sejuk jugak ya! Alhamdulillah persiapan awal sudah dibuat oleh Abiaidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji...
      Mmg masa kuat tuh menakutkan ...tp bila umah kita selamat inshaallah taklah risau sangat..yg penting persediaan kan makji..

      Delete
  14. Assalamualaikum Ummu, Ya Allah ngerinya bila tengok taufan begitu teruk rupanya..Alhamdulillah Ummu sekeluarga selamat disana. Pelan2 la buat kerja mengemas tu, jaga diri & kandungan jugak ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam azlina...
      mmg ngeri bila tengok apa yg terjadi kat mrk yg malang...alhamdulillah umur masih panjang ..hehehe...thanks kak azlina..ngemas dah setel cuma kebun jer blum setel..

      Delete
  15. alhamdulillah..alhamdulillah...syukur pada Allah..Ummu & family selamat...rindu pada Ummu...nanti cerita2 lagi,ye :)
    moga ummu & family sentiasa dlm perlindungan Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah mmg sykur mama QA's dpt kembali lg ..heheh..mmmg rindu kat nak baca citer korang jugak..dok bergelap semnggu pun bosan jgk..huhuh
      inshaallah ...untuk mama QA's sekeluarga jgk didoakan..

      Delete
  16. Salami ummuai,
    Alhamdullilah ummuai sekeluarga Selamat.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads