Monday, 17 December 2012

Colourful Indian Wedding - Part 2

Bila tetamu telah mula menjamu selera, dulhan mula keluar dari rumah untuk duduk bersanding dan sessi mengambil gambar..
 Diiringi saudara lelaki terdekat untuk the stage

Sitting alone while waiting for her husband to arrive

 The Dola or groom getting ready to walk to the stage with his family

 Now the are sitting together

 Part of the tradition, the gals from bride's family will remove the groom's shoe..

 Broom is without shoe now..

 View of the crowds

 Broom's family bargaining for shoe..putting some money for exchange

 They finally agreed.. the groom got back his shoe...


 Wedding rings exchange, husband to wife, wife to husband..

 Time to go..the saddest moment for family and the dulhan (bride)

 Sobbing here and there...luckily we, malaysian women don't have to leave our house and go the in law's house on the wedding day...heheh

 Some doa recited by imam before leaving bride's place

 Going inside the wedding

 Last goodbye from emotional father

 Wedding car is leaving dulhan's place

 Arrived  at groom's house (we escort them all the way..) 

 Family and relatives are waiting for them

 Dulhan's is coming out from the car.. mother and sis in law helping her out

 The 'pijak semut tak mati' walking toward the hall 

Again they were sitting for sometimes - drink serve by sis in law..some photography session...

OKlah tuh dah selamat nikah dan sampai umah pengantin lelaki dimana dia akan meneruskan kehidupannya disitu... Malam pulak ade lagi wedding reception kat umah pengantin lelaki nie.. penatnya kehulur hilir..namun alhamdulillah seronok jgak dpt bersama-sama mereka dan experience sendiri acara kawen mereka nie..inshaallah kalau sempat nanti dikongsikan cerita wedding reception sebelah lelaki pulak.

(AUTO PUBLISH : Kalau tak jawab komen atau BW sorry la ..sebab cuaca buruk, taufan..bekalan eletrik terputus, no internet)


23 comments:

  1. kat sana pasangan still pilihan family ke? suami sy ckp indian tradisi family match still kuat..

    ReplyDelete
  2. Lebih kurang di M'sia jugalah Ummu ye. Tapi mereka ini Muslim cuma mengekalkan tradisi India.

    ReplyDelete
  3. Menarik tengok budaya tempat orang lain. Take care ya dengan taufan melanda ni.

    ReplyDelete
  4. majlis persandingan pengantin.....macam orang kita juga.....

    ReplyDelete
  5. fuh nor, adegan tuh sebijik mcm dlm cito hinduste....

    ReplyDelete
  6. Masa majlis ni, ummuaidan bermalam kat mana? Umah pengantin ke? Derang akad nikah cemana? Mcm kita jugak ke lafaz sah tu. Tak dpt imagine Islam yg berbangsa lain bernikah.

    ReplyDelete
  7. npe ada pijak semut tak mati tu kak nor???huhuhu

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum... makyong datang hari ni..
    smlm balik dari spital penat sangat.. tertido.. petang baru bangun.. nak mengomen dan blog walking pun tak larat.. sbb malas nak berebut2 laptop ngan haikal.. so dok diam2 je... hari ni ada masa kat sini.. sbb datang keje.. nanti 31/12/12 baru ada appt lagi ngan spital.. lagi 2 minggu.. :)
    >> ooooo macam tu majlis kawin di pihak perempuan ya.. sedey plak tengok babak ayahnya pelok cium anaknya kat dlm kete tu.. hmmm.. ape pun semua ni kan adat belaka.. macam2 adat kawin yg kita jumpa kan.. walaupun kat malaysia ni, banyak juga jenis adat2nya..
    :) makyeng take care ye.. ke hulu ke hilir ngan berbadan 2 tu.. bukan senang nak bawa badan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong...
      moga2 makyong sehat dan baby jugak yer...
      yg babak pelk cium tuh mmg sedey tul lah ..mcm dalam cite pun ada...adatlah semua tuh kan...

      thanks makyong..bila darurat cam nie ..sruh asben jer buat semua kerja2 yg mencabar tuh...

      Delete
  9. owh...kiranya dorang ni Indian Muslim,ye :) hrmmm...tanggal kasut plak...mcm tol la kiranyakan klau kt msia ni :)
    taufan,nor?moga2 nor & family dlm lindunganNya,amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...indian muslim...tanggal kasut tuh mcm pernah tgk dolo2 dlm filem hindi...bagi tollh..tp duit leh balik....

      thanks mama qa's ats doa yg ikhlas tuh...

      Delete
  10. wah...menariknye dapat tngk tradisi kt sna..tq share...

    ReplyDelete
  11. Assalam Ummu...
    Apa Khabar??
    Rinduuu tau...hehe... moga Ummu & family di sana baik2 aja ya.. semoga Allah sentiasa melindungi.. amin!
    Mcm budaya Hindu plak kan depa ni Khawin..?

    ReplyDelete
  12. ni kira indian muslim eh kak? mcm tradisi org indian betul2 tu. tp suka tgk sbb simple je. takde la nak gah2 mcm kat mesia ni.

    #ok kak. xtanya dah pasni. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa...indian muslim aiam...masih lagi banyak yg ikut tradisi...akak ska sebab depa nie taklah byk sgt percampuran jantina dlm majlis camnie...

      Delete
  13. Salam ummuaidan..hrp ummu dan family dlm keadaan sihat..rindu post ummu..dah berapa hari x bersiaran ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hitomi...
      alhamdulillah kami semua selamat...hari nie baru balik bersiaran nie....

      Delete
  14. Salam Ummuaidan,
    Rindunya lama x jenguk blog! Menarik juga cara mereka adakan majlis ya. Jalan pijak semut x mati tu, control ayulah kan, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makaji...rindu yer...heheh
      memang menarik sebab ada yg berlainan dengan kita kan..colorful lak tuh...pijak semut tuh kadang2 kalau lebih blh nyampah jgk tuh

      Delete
  15. Assalam Ummu...
    Moga Ummu dan keluarga kt Fiji baik2 aja ya..
    rindu nak baca n3 baru ummu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      alhamdulillah kami baek2 yer..thanks for caring...
      pun rindu nak baca ntri atie...

      Delete
  16. @nadia - diorang ni mcm kita gak..ade ikut pilihan keluarga ada ikut matching family..tp taklah serius datang mcm orng2 kita.banyak yg masih dlm kawalan....

    @kak zakie
    - rsnya budaya kita jgk banyak dipengaruh oleh indian kan...depa nie pun dah sahlah keturunan indian..mmg kalau dr segi pakaian tuh susah lagi nak berubah...

    @tukang kebun
    -memang menarik bila tengok yg lain dr kita...thanks

    @sm forestgarden
    -yg bersanding tuh rsnya orng kita celup diorang..heheh

    @mixed family
    -betul tuh dini..ms mulo2 tgk awal2 mmg nok ssuko pun ado tgk demo dok jerit ngisok2 nie..lamo2 baru pehe...

    @lyd sunshine
    -heheh lyd sy taklah bermalam..mano nak tido wooo? keluarga depa lagi..balik mah laa...depa nie akad nikah beza sikit lah..mula2 mintak izin pengantin pompuan..patuh baca khutbah..pastu baru imam mulakan akad nikah, takder shake hand nyer.. ..tp depa dok seperate lah...

    @ayut
    -pijak semuat tak mati tuh macam jalan mmg kontrol gilalah...takut terjatuh kot..alaa nanti ayut kwen pun jd camtuh gak kot..hehehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads