Monday, 23 December 2013

Bunga Bermisai Seperti Kucing

Tahukah anda bahawa semua kucen yang dilahirkan memang bermisai?
Bukannya bila baligh baru mula tumbuh misai..
Macam kucen nie...


Dan tahukah anda ade sejenis makhluk Allah yang lain
Yang bukan kucen tapi juga bermisai?
Namun misainya tumbuh setelah matang
Inilah dia misainya..

 Sama tak ngan misai yang diatas?
Almost kan...

 Bunga misai kucing
Yang memang banyak khasiatnya
Sehingga dijadikan teh agar dapat menikmatinya..
Teh itu dari daunnya

Pokok misai kucing
Yang banyak orang tak tahu akan khasiatnya
Boleh tengok disini

9 comments:

  1. Tak pernah amik tau pasal khasiat tapi suka tengok pokok tu.. cantik.. ;)

    ReplyDelete
  2. Memang tau pokok ni dan banyak dengar tentang khasiatnya.......misai dia memang sebijik dgn dengan misai kucing.. :D

    ReplyDelete
  3. Salam isnin Ummu..
    mmg banyak khasiat pokok misai kucing ni Ummu..sllu juga google kebaikan2nya..
    tapi 1st time tgk pokok yg real ni...hehe

    ReplyDelete
  4. Kakak tak klik lagi link yg ummu bagi tu tapi mak usu kakak salah seorg yg consume daun misai kucing. Dia ada diabetic so anak dia selalu cuci dan keringkan. Setiap pagi sarapan dia kena minum air daun misai kucing ini.. kira macam air teh utk dialah... Boleh control glukos dlm darah dia..

    Kakak cuba tanam dah berkali-kali tak asyik tak hidup aje. Tak suka dgn kakak agaknya hihi...

    ReplyDelete
  5. cantik kucing ni, Aidan punya ke?

    ReplyDelete
  6. Yelah ..... sebijik macam misai kucenkan UA hehe.....

    ReplyDelete
  7. Suka minum teh misai kucing

    ReplyDelete
  8. patutla orang panggil pokok misai kucing… sejibik :)

    ReplyDelete
  9. Salam Ummuaidan,

    Cantik kucing tu, matanya hijau sebelah biru sebelah! Mak Aji pernah beli teh herbanya dalam bentuk uncang. Kalau yang semulajadi pasti lebih bagus, lebih2 lagi kalau tanam dan bikin sendiri.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads