Tuesday, 3 December 2013

Tunas-Tunas Tebu

Terharu dan berterima kasih kepada rakan2 blogger yang memberikan sokongan, nasihat serta very understanding diatas entri saya semalam..terima kasih yer sahabat dimana kan kucari ganti..:). Inshaallah selagi ada idea dan sedikit kelapangan akan terus menulis walaupun tidak aktif berblogwalking..kerana for me menulis adalah suatu terapi minda yang baik..dan sekiramya ianya sesuatu yang baik untuk dikongsikan..inshaallah dikongsikan..

Tebu dilaman yang ditanam setahun yang lepas akhirnya 80% telah dituai..dinikmati akan kesedapan jusnya..alhamdulillah.. Pada mulanya ingatkan rumpun tebu yang baki tidak dituai tidak akan meneruskan zuriatnya sebab tiada anak atau tunas tebu yang muncul..risau jugak sebab takde back up tanam kat tempat lain..

Kemudian En. Abuaidan amek inisiatif membersihkan persekitaran rumpun tuh..buang daun2 dan semak samun mana yang patut..

Dalam 2 minggu kemudiannya, alhamdulillah nampak bibit tunas telah muncul..dan in less than a month banyak lagi tunas yang baru muncul dan membesar..tambah2 lagi dengan musim hujan sekarang nie...


Worry no more..sudah ada penyambung warisan..tak perlulah susah payah tanam balik kalau malas..hehe

 Sampai pada batang pun bertunas..nie tak tak boleh makan dah kalau macam nie..tunggu potong dan tanam balik somewhere.


Harap2 in the next 8 months boleh makan tebu fresh dari ladang lagi..inshaallah...eh sempat ker nie sebelum balik? hmmm


21 comments:

  1. insya'allah ummu sempat...hehehee tebu ni senang idop..

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu..Tebu?? dah lama sgt tak makan ni...kesiannya sy...huhu
    ohh! lama jg tebu nak membesar ya, smpi 8 bulan... :)

    ReplyDelete
  3. Fikiran nak balik tu lagi banyakkk ye ummu.

    ReplyDelete
  4. Air tebu dah lama tak rasa. tak la faveret pun tapi maklum la kalau benda takder, yang itu yang berkenan kan. hehehe Insya Allah..sempat.

    ReplyDelete
  5. Kalau bulan puasa ni, sedap buat air tebu....:P

    Eh, macam mana komuniti Muslim di sana sambut Ramadan ya? Ada bazar tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini takder air tebu nya..hehe

      sambut ramadhan biasa jer sbb minority kan..ade jugak orng buat mkn kat masjid..namun bazaar tuh takderlah..

      Delete
  6. rajin tanam tebu yer...tebu ni kena rajin dibuang daun2 yg tua n tunas2 yg tumbuh pada batang tebu dibuang...kak ni menanm tebu n mnjual tebu juga dulu2...

    ReplyDelete
  7. salam singgah. alhamdulillah, berbudi pada tanah. bestnya. dan jelesnya. sebab saya ni jenis susah menanam. taknak pulak berhasil. hhehehehhee

    ReplyDelete
  8. suka dgn blog ummu..tak dpt tgok hijau ditmpat lain...masuk sini seolah sudah berada di rumah hijau..

    ReplyDelete
  9. wahhhh pandai tebu tuh bg tunas banyak2 utk akak...

    ReplyDelete
  10. Dah lama tak jumpa air tebu, agaknya tebu dah mahal harganya di sini lepas gula naik harga dulu???

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum.
    Saya follow blog ni ye.sudi2 lah jengah blog saya jugak :)
    http://cikanem.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Salam.. air tebu..dulu suka sekarang tak berapa sebab sangsi kebersihannya.. che mid pun tak dapat komit utk bw selalu..keutamaan yang lain perlu dijenguk as you said..jeles juga pada kawan2 yang hari2 update dan rajin bw.. anyway may Allah bless us in whatever we do..amiin.

    ReplyDelete
  13. teringat zaman kanak2 dulu gigit tebu.1 batang dapatlah seruas sorang,,hehe

    ReplyDelete
  14. kecik2 dulu suka makan tebu...org kata menguatkan gigi...sayangnya anak2 skrg tak pandai nak kopek tebu dgn gigi..

    ReplyDelete
  15. sala UA, tebu ni perlu belaian jgk tuh ummu...hehehe

    ReplyDelete
  16. Gigit-gigit ni pun sedap Ummu....teringat zaman budak2 dulu....:D

    ReplyDelete
  17. Lama yeh ambik masa tebu nak besar....
    ingatka 2-3 bulan je...... Dah tua tua ni takut nak ungis tebu UA....takut tercabut sekali gigi hehe...kang tak pasal pasal kena buat gigi palsu!

    ReplyDelete
  18. Sebab baca blog ni, terus saya bersemangat nak menyambung hobi bercucuk tanam yang telah lama ditinggalkan. Thank you Ummu Aidan

    ReplyDelete
  19. Saya dah lama tak beli air tebu kat luar.. kalau teringin sangat pun carik yang dijual kat pasaraya besar.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads