Wednesday, 25 December 2013

DIY : Sup Bunjut


1sb Biji Ketumbar, 1sk Jintan Manis, 1/2 sk Jintan Putih, 1sb Buah lada Hitam (Blackpepper), 1cm Kayu Manis (ketuk jadi cebisan2 kecil) 

Siap untuk digunakan

Rasa tetap sedap seperti yang dibeli

Paling penting bila harga barang akan naik 
Ngan GST lagi tahun 2014
Yang DIY tak perlu bayar GST kan...hehe

19 comments:

  1. kreatif! tak sangka bleh DIY.. air ujan n air terjun je yg turun lain semuaaaa naikkkk!

    ReplyDelete
  2. Kakak sekarang ada garlic bread kalau cecah dgn ummu punya sup sedapnya. Petamg ni kalau ada lagi kakak nak buat suplah. Tapi sup bunjut DIY macam ummu kakak tak rajin . Kreatif dan pandailah ummu ni...

    ReplyDelete
  3. salam UA, sup mmg resepi feveret...blh try DIY sup bunjut ni...tq ummu

    ReplyDelete
  4. GST dan barang naik, naik dan naik...selamat datang ke tahun sengsara 2014; semoga kerajaan Fiji lebih prihatin kpd rakyatnya berbanding kerajaan Malaysia...

    ReplyDelete
  5. Tahun baru semua barang pun dah naik harga Ummu.....huhu
    Sedapnya sup daging tu :D

    ReplyDelete
  6. Bestnya Ummu buat sendiri kan sup bunjut ni..mesti leboh sedah bila kita masak..hehe..
    erm! thn baru nti siaplah dgn pelbagai kenaikan harga.. gaji jg yg still ciput...huhu..sabor je lah...:)

    ReplyDelete
  7. mesti berganda wangi dan sedapnya.

    ReplyDelete
  8. nak buat gini jugalah...sekarang sup bunjut sudah jadi rm1.20..mahal !
    beli rempah2 ratus ni..tahan lama kan...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum ummu....
    dulu sup bunjut baru 70 sen.. sekarang semua dah naik.. macam2 nak naik taun 2014 ni.. hai la nasib.. hai la badan.. hidup mesti di teruskan.. :)
    Sedap nampak daging tu.. menu nani hari ni pun sup.. tapi tak nampak daun saderi tadi.. tak beli.. cuma ada ayam/kentang.. tu je.. oppss.. ada la carot dlm peti sejuk.. tak ingat nak masukkan.. ho ho ho... :)

    nanti nanti lah pulak.. guna wat sup lain.. kennn.. :)


    ReplyDelete
  10. yup..semua benda boleh kita fikirkan tentang kaedah penjimatan kos. salam singgah di sini.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikumummu...senangnya buat sendiri sajakan..:)

    ReplyDelete
  12. Sangat mudah nak buat sebenarnya, cuma rajin dengan idak je.. ;)
    Ni sangat sesuai untuk saya time memasak, tapi kalau en. suami yang masak, dia memang tak perlukan bunjut2 bagai ni.. lain orang lain cara masaknya..

    ReplyDelete
  13. Thank you for the ilmu... will definitely try it.

    ReplyDelete
  14. kena jugak la gst kalo nak beli ketumbar, jintan tu semua. Kecuali kita dah beli stock utk bertahun2. Thaun depan UA dah balik Mesia kan?

    ReplyDelete
  15. Kami siap import sup bunjut dr m'sia.... X sangka boleh buat sendiri... Btw, kain bunjut tu nak cari kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kain bunjut tuh actuallyblh jer guna mana2 kain yg agak nipis sikit..yg putih plainlah bagus..actually boleh bukak sup bunuut yg dah digunakan tuh tgksini apa dia letak didlmnya..

      Delete
  16. Okje masak sup jarang buh sup bunjut ni UA....beli yg serbuk tu rempah sup Adabi

    ReplyDelete
  17. hebat!
    GST akan buat kita jadi > kreatif utk DIY :-)

    ReplyDelete
  18. Ummu...kain pembalut tu boleh recycle tak...:)

    Kalau akak memang tak rajinlah nak buat macam tu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads