Tuesday, 24 December 2013

Tidak Dapat Tangguh Dah..

Pada entri yang lepas ade menceritakan betapa si Arissa nie menunjukkan kesungguhan nak makan..tiap kali tengok orang makan mesti jer terliur...heheh. Beberapa hari selepas tu tengok dia semakin cenderung sangat terhadap food..kalau dapat grab, terus nak masukkan dalam mulut..bila kita amek balik mesti nangis...kesian kan.

Namun masa pergi her klinik nyer appoinment khamis yang lepas nurse cakap tunggu cukup 6 bulan dulu baru bagi makan, maknanya another 2 weeks lagilah (drp hari tuh). Tapi melihatkan kepadanya yang cepat menangis (mungkin sebab lapar).. setelah buat sikit research kat internet dan bincang2 kami decided yang better we give her a try..

Lagipun kata Abuaidan 2 weeks will not makes much different tambah lagi dia dah overdue 2 weeks plus kat dalam perut kan..campur tolak sama jerlah..:)

So hari Sabtu yang lepas suatu permulaan baginya...

Cuba ngan mashed banana dulu tengok..

Suapan yang pertama kalinya..

 Inilah reaksinya...macam terpaksa dan tak sanggup kan..hehe

Kemudian cuba lak ngan rice cereal yang homemade..

Agak laju jugak seperti kali pertama jumpa nasik dah jatuh hati..hehe

Inilah reaksinya selepas menghabiskan sebahagian...happy kan..:)

So sekarang nie kami bagi her regularly 2 kali sehari..bubur nasik lah mostly sebagai first food. Oatmeal pun ade jugak bagi tapi nampak kurang laju..harap2 dah start makan nie tidurnya makin lama inshaallah. Namun so far tak ade perubahan yang ketara lagi dari segi kepanjangan tidur tuh..masih lagi bangun malam yang kerap...mungkin too early nak tengok perubahan ataupun dah jadi habit so not easy to break kan..

21 comments:

  1. Memang Arissa nak makan dah tu..Lucu pula reaksi mukanya bila merasa pisang tu, agaknya terlalu manis :D

    ReplyDelete
  2. geram nengok dak Arissa ni.. chubby + boolat mata dia.. ;)
    Moga-moga dia lebih lena lepas ni.. dah makan pasti kenyang dan mudah untuk tidur.. ;)

    ReplyDelete
  3. Kalau ikut kakak setuju kata Abuaidan. Anak kakak dulu pun belum 6 bulan dah bagi tapi jgn pekat-pekatlah ummu. Anak tak merengek kita pun senang hati. Tengok Arissa pun dah nampak muka happy. Cuma najis dia kita tengoklah.. kalau ok tu teruskan aje...

    Selamat makan solid food buat anakanda Arissa. Aidan mesti exited tengok adik dah makan:)

    ReplyDelete
  4. maknanya dia suka rice cereal la tu kann. hehehe

    ReplyDelete
  5. alo..lo..lo... dah makan si kecik comel ni...hihi.. sukalah dia kan..
    mgkin juga lapar kot bila sllu nanges tu kan Ummu.. OK kot bagi makan skrg..lagi pun 2minggu tu tak jauh beza... mesti lepas ni tambah bam-bam..sbb Ummu nya kan pandai masak...hehhe

    ReplyDelete
  6. Nampak berselera sgt tu..ingat tak masak kita kecik2 makan pisang lecek...baru lahir plk tu...dashyat sungguh..skrg ni tggu enam bln baru boleh bg..

    ReplyDelete
  7. salam ummu...amboi Arissa dh mula makan ye...

    ReplyDelete
  8. As Salam UmmuAidan....baby bam bam dah start mkn ye....nnt makin chumil & bam bam la dia hehehe ;)

    ReplyDelete
  9. As Salam Ummu, lepas ni bb bertambah tembam lah lagi...

    ReplyDelete
  10. waaaah pasni makin keras la bdn tuh... makin bolat lah dh mule mkn nasi tuh

    ReplyDelete
  11. Jadi dia dah masuk fasa II kehidupan yg dipenuhi pelbagai fasa itu. Selamat membesar Arissa!!

    ReplyDelete
  12. Kak gambar Arissa yg last skali tu kak mcm anak patung kak... Geram nengok!! Pipi bukan men mintak kene gomollll!!! Eiii gerammmmm

    ReplyDelete
  13. Salam Ummuaidan,

    Geram tengok Arissa makan! Makin bulat matanya tu! Aleesya pun dah mula makan, pun terlebih awal juga. Diberi makan nenek saudaranya yang tolong jagakan dia sementara Mak Aji tak ada 10 hari. Mereka beri cereal yang paket punya, laju dia makan! Mak Aji sambung ajalah. Setelah makan, diberi susu sikit, terus tidur dia kekenyangan!

    ReplyDelete
  14. Weaning process mmg should start at the age of 6 month. Tapi kalau dah 5 months plus, nak start with puree/ buah buahan lenyek, bagi saya should be okay...

    ReplyDelete
  15. Pisang tu mungkin ada rasa masam2 manis kot sebab tu Arissa buat muka macam tu...

    ReplyDelete
  16. Masa sy baby dulu lepas pantang terus makan bubur nasi dgn kicap & pisang lenyek.Arwah nenek bagi sbb asyik nangis lapar...xde problem kak tp jgn stop susu badan...

    ReplyDelete
  17. bukan main seronok Arissa dah makan solid food…
    anak2 saya pun sama… mereka lebih prefer bubur nasi dari puri….

    ReplyDelete
  18. salam UA, waah arissa dah dpt nasik...apa2 pun nasik jgk yg sedap kan baby arissa? hehehe

    ReplyDelete
  19. assalam UA.. si HS ni geram tengok Arissa .. abis digosok2 screen lappy akak ni.. baby kadang-kadang memang cepat lapar... anak2 K Mar semuanya cepat beri makan solid food

    ReplyDelete
  20. Ok je kan kalo bagi awal pon. Dulu2 zaman dulu doktor kata ummur 4 bulan boleh bagi makan. Pastu fakta tu berubah plak zaman kita dah ada anak ni. Heheh.. Tu yg konfius skit. Tapi arissa dah betul2 sedia utk makan tu rasanya insyaAllah takde masalah. Muka makan pisang tu sama le mcm Luth. Bagi makan, mula2 mesti buat muka gitu.

    ReplyDelete
  21. Yelah kan Arisaa..... mestilah geram tengok org semua makan tapi awak tengok jer....umi punyalah masak macam macam....awak telan ayaq liuq jer

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads