Thursday, 5 December 2013

Cubaan 20 Masakan Daging - Murtabak & Kebab Roti Pita

Masih lagi dalam percubaan untuk mempelajari 20 jenis masakan berasaskan daging..at least sebelum daging semakin pupus dari deep freezer tuh adalah jugak pengalaman memasak pelbagai kan..

Ini yang last week punyer menu..tak boleh masak daging kerap sangat big boss tak suka katanya tak elok tuk kesihatan kalau consume too much...2 kali seminggu reasonable enough lah kan..

Cubaan# 16 - Murtabak Daging


Macam tidak percaya boleh masak murtabak sendiri setelah digugel resepi dari internet..tak berani buat sebelum nie sebab tak reti nak buat kulit yang cam roti canai nyer adunan..anyway pernah cuba buat roti canai before dan menjadi, so beranilah cuba buat inti murtabak...alhamdulillah memang seperti yang kat pasar malam rasanya..betul nie..


So the next day pun buat sekali lagi sebab ade roti canai yang tak habis di tebar...macam kenduri murtabak plak..makan sepuas hati..hihih. Pasni kalau balik M'sia pun inshaallah buat sendiri jer murtabak nie...lagi murah dan boleh makan sepuas hati..

Cubaan#17 - Kebab Roti Pita


Lama teringin nak buat dan makan kebab roti pita nie..tertangguh2 kerana big boss nak makan kebab style lain. Alhamdulillah last week sempat jugak buat. Roti pita tuh adalah lebanese bread, memang senang nak buat, sedap pun sedap. Daging kebab pula perapan tuh menggunakan gabungan pelbagai resepi lah. Yang menjadikan kebab nie sedap kerana dinikmati bersama-sama salad/ sayuran berserta mayonis dan sos cili. Ah mengingatkan kegilaan terhdapa Kyros kebab dahulu..yang nie pun almost close to it daa..:)

22 comments:

  1. Kalau pandai dan menjadi tak salah buat sendiri. Apa lagi semua bahan ada di dapur. Ummu ni rajin itu yg kakak salute:)

    ReplyDelete
  2. wow..menjadik la murtabak tu! Elok je rupa dia...

    ReplyDelete
  3. ummu ni masak ape pon menjadi jer..memang nampak sedap dua2 tu..share la resepi style ummu plak..nak try jugok..

    ReplyDelete
  4. Aduhh...sedappnya..martabak daging....suka makan ni Ummu...
    Kebab lagi lah, sini mmg tak jumpa...uwaaa... nak makan...haha..
    rajin betul lah Ummu explore makanan2 ni...:)

    ReplyDelete
  5. Sedapnya tgk murtabak tu...mmg lagi sedap buat sendiri sbb inti boleh letak daging lebih skit kan UmmuAidan...kalau beli kdg2 tu telur dgn bwg je banyak.....:)

    ReplyDelete
  6. telan air liur nengok murtabak akak tuh... perkh

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak makan murtabak, kali terakhir bulan puasa dulu....

    ReplyDelete
  8. Adoi..... tengok kebab tu yang jadi kecur... wallah UA.... pasar malam hujung minggu ni kena cari gamaknya hehe

    ReplyDelete
  9. Puas hati makan bila masak sendiri kan, makan puas2. Bestnya big boss, my big boss pulak tak dapat daging dua hari terus gigil, karnivor katanya,

    ReplyDelete
  10. Ummu ni ngam klu buka kedai makan...semua pun boleh masak..... :-)

    ReplyDelete
  11. wow menjadi la buat murtabak tu.bestnya!kebab tupun nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  12. sempat juga buat walau ada anak kecil yer ... tebaik ni !

    ReplyDelete
  13. wow sedap nya murtabak dan kebab tu..kalau lah aku serajin ummuaidan kan best.

    ReplyDelete
  14. saya tertarik dgn kebab 2... tertelan liur saya... wawawawa... nmpak sedap kak...

    ReplyDelete
  15. salam ummu..wah sedapnya...

    ReplyDelete
  16. untunglah big boh sefamily,,macam2 style leh masak,,leh bukak gerai murtabak dah ni,,hehe

    ReplyDelete
  17. sedapnya..bila la nak dtg rajin ni..asyik malas je..

    ReplyDelete
  18. mmg, sedap kan kyros kebab...skrg ni rasanya dah tak nampak dah kyros kebab

    ReplyDelete
  19. salam ummuaidan. kejap je dah 16 resepi dah. maknanya dah nak masuk 2 bulan dah gigih memasak daging tu ye. murtabak tu mmg nampak mcm pasar malam punye. terer la.

    ReplyDelete
  20. Gigih ummu mencuba pelbagai resepi. Murtabak tu boleh buat frozen ummu.

    ReplyDelete
  21. Sedapnya... Sya follower ke 333. Follow dulu, kat rumah baru boleh baca balik..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads