Friday, 6 December 2013

Bukan Mak Tak Nak Ajar - Part 2

Susulan dari entri Bukan Mak Tak Nak Ajar, dimana seorang mak yang kurang sabar cuba mengajar anaknya..homeschooling lah konon..

Sebulan berlalu sudah, setelah berfikir-fikir dan mengambil kira nasihat2 rakan2 maya Kak Zakie dan ramai lagi, siemak membuat sedikit perubahan terhadap cara pembelajaran si anak. Kali ini lebih relaks dan tidak menensikan kedua2 pihak..

Pendekatan yang siemak guna adalah belajar baca quran ikut cara Iqra' sib baik ade buku dan juga hafazan surah2 muqaddam juga bermula..

Untuk Iqraa' tuh siemak adalah download video belajar Iqra' kat youtube..kan mak zaman youtube nie.. bagi sianak tengok sekurang2nya 2 kali sehari berulang2 pagi petang diselit2kan ngan program lain agar sianak tak bosan..kemudian ade sessi baca depan siemak lah sianak tuh..kalau tak pas muka surat hari tu takper, esok sambung lagi..kalau 1 muka surat 3 hari baru alih pun takperlah..janji tak perlu bengang2, marah2 tinggi suara.


Untuk hafazan jugak telah bermula sejak sebulan yang lepas. Siemak tahu keupayaan sianak tuk menghafaz memang berpotensi. Since sianak dah biasa tengok dan dengar program mengaji Mishaari Rashid, jadi mudahlah baginya tuk menghafal..cuma sedikit sahaja perlu diperbetulkan dan juga harus guide untuk menjadikan hafazan tuh stronger..

Tuk hafazan nie siemak tak ajar sianak bukak buku, siemak menggunakan program Juz30 tuk sianak hafal surah berulang2. Juga memasang mp3 surah2 yang dihafalnya berulang2, kemudian baru test memory sianak. Alhamdulillah anak2 kecil otak mereka masih bersih mudah untuk menghafal..dalam sehari pun alhamdulillah sudah lekat..cuma perlu revision hari2 surah yang dah dihafal bersama surah yang baru..inshaallah dalam masa seminggu sianak akan dapat ingat dengan lebih kuat. Dalam bermain2, tengah relaks ataupun sebelum tidur pun boleh suruh sianak ulangi hafazan..

Alhamdulillah dalam tempoh almost a month sianak sudah berjaya hafal dari surah Al Fatihah hinggalah Al Kautsar..dalam seminggu tuh hafal 2 surah sudah memadai agar tidak terbeban dan dapat membetulkan sebarang kesilapan.

Sebenarnya anak2 nie terpulang kepada ibubapa camaner nak mencorakkannya..kalau dibagi hafal lagu2..memang lagulah yang menemaninya..sebelum anak2 cenderung kearah meminati hiburan bagai eloklah kita semaikan kedalam jiwa mereka sukakan ayat2 quran..inshaallah..

22 comments:

  1. Assalamualaikum Ummu......betul tu Ummu, ibu bapa sebenarnya yang mencorakkan anak2 tapi ianya amat memerlukan kesabaran yang tinggi.....:D

    ReplyDelete
  2. Syukur alhamdulillah... ada pembaharuan dalam kehidupan harian. Bagus dan kakak suka. Jgn marah-marah... control sikit. Bandingkan kita dulu rasanya Aidan jauh lebih baik betul tak? So buang rasa nak marah, ganti dgn pujian pasti Aidan akan jadi lebih rajin dan pandai - Insya-Allah.

    Mulakan belajar dgn Iqra' memang baik sebab budak tak menghafal tapi belajar mengingat dan mengenal. Syabas ummu!!

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. Aidan ni mmg cepat belajar jugak kan.. mmg btul kata Ummu..semua dari kita mencorak kannya..budak2 baya depa ni cepat belajar..so masa ni lah kan nak semaikan jiwa mrk dgn cintakan Al-quran.. InsyaAllah nak cuba cara ni utk Pa'e plak...harapnya sabar sy tinggi....:)

    ReplyDelete
  4. Assalam UAA,

    Alhamdulillah dan tahniah,cepat betul aidan menguasai....nampak gayanya pendekatan melalui pendengaran dan imbasan gambar sesuai dengan aidan. Di tambah pula jiwa kanak2 yang bersih,mudah la menghafalnya. hehe......Jayyid Jiddan Aidan. :)

    ReplyDelete
  5. kita kena mengaji hari2 ..pagi dan petang..jadi anak2 dah terbiasa dgn suasana tu..
    tekankan pd anak2 mentauhidkan Allah.nanti dgn sendirinya anak2 akn faham.Allah no 1..semua kerana Allah.

    bagus anak mcm aidan mereka ni ibarat kain yg putih,kitalah yg mencorakkannya.

    kadang budak2 ni bila dgr ayar al-Quran hari2 mmg senag sgt mereka hafaz.belum ajar lagi diorg dah tahu.

    ReplyDelete
  6. muhammad hujung bulan ni sudah habis iqra,seblum masuk darjah satu..thn hadapan nak mula mgaji al-Quran.insha ALLAH

    ReplyDelete
  7. As salam UmmuAidan..saya pernah tgk satu dokumentari ttg educating kids ni.....depa buat research yg mana bila depa compare anak yg belaja sdri fr cd or youtube dgn anak yg parents terlibat dalam sessi pembelajaran tuh, result dia tunjuk anak yg belajar dgn adanya parentsnya terlibat skali, percentage untuk diorang terima & master ilmu tu lebih tinggi....so rasanya apa yg UmmuAidan buat ni betul la.....sebab ada jgk setengah parents biar je anak blaja sdri fr you tube or cd tapi lgsg tak pantau.....& pandainya Aidan, cpt tgkp apa yg dia blajar..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam lynna..
      betul tuh kalau dibiarkan tanpa pantau mrk tak tahu apa yg patut difokuskan...jd peranan ibuapalah tuk guide mereka kan..

      Delete
  8. alhamdulillah ummu berjaya jugak... memang nak mengajar ni kena banyak bersabar kan... aidan pon jenis cepat belajar ok la tu..

    ReplyDelete
  9. tak sabar nak ajar luth hafazan. saya yakin dia cerdik. *mak mesti yakin anaknya cerdik. hehehe.

    tahniah aidan... dah berjaya hafal banyak surah. yang program 30 juzuk tu cemana ummuaidan. boleh share tak. atau dah pernah share dlm blog ni tapi saya tak perasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah lyd next week sy cuba kongsikan cara menghafal ngan program juz 30 tuh yer...

      Delete
  10. akak tak boleh ajar anak2.. sure darah tinggi.. hilang suara bila ahis ngajar.. menjerit macam tarzan..panas hati je.. hee

    ReplyDelete
  11. bagusalah & saya dah clik2 nuffnangx2 ya

    ReplyDelete
  12. salam UA, Alhamdulillah...aidan anak yg cerdas...

    ReplyDelete
  13. salam UA.andai kita semai benih yang elok..dapatlah kita hasil tuaian yang hebat..insyaallah

    ReplyDelete
  14. Betul tu UA...tahniah kerana berjaya...

    ReplyDelete
  15. Memang satu cabaran hebat utk UA yg tinggal di negara yg majoriti penduduknya bukan Islam. Pilihan yg UA buat utk mendidik sendiri anak2 belajar ilmu agama adalah alternatif terbaik utk mereka. Spt kata pepatah melentur buluh biar dari rebung, kalau dah jadi buluh tak guna lagi untuk dilentur....

    ReplyDelete
  16. Salam Ummuaidan,

    Kalau kita kat sini boleh aje hantar kelas mengaji, mana-mana pun ada. Kalau di sana agak susahlah sedikit ya. Mak Aji sendiri kat sini ikuti kelas al-Baghdadi - secara ketuk-ketuk. Mak Aji rasa lebih berkesan berbanding cara lama. Dia ada 3 peringkat, dari mula (alif ba ta), kelas tajwid dan seterusnya talaqqi untuk 30 juzuk. Cuba semak kat u-tube!

    ReplyDelete
  17. Akhirnya, jumpa juga kaedah yg sesuai utk Aidan… Tahniah UA…
    Aidan mmg jenis cepat menghafal… dia mmg dah boleh cakap dgn fluent ke UA?

    ReplyDelete
  18. Tahniah ummu.. moga dak Aydin semakin maju hendakNYA..

    ReplyDelete
  19. Bangganya dengan akak, saya nak guna method akak lah, bia menghafaz macam anak akak...anak saya yang tak sabat, tapi mak sangat sabat...kikiki angkat bontot sendiri...

    Anak saya kalau pasang yg ilmu ilmu kat laptop...mesti mintak upin ipon yg tak beberapa sy gemar tu dgn barbie...

    Aishbbhh

    ReplyDelete
  20. anak2 itu di corak kan oleh ibu bapa seperti di dalam hadis..
    apa pun cara di ajar Rasulullah adalah yg terbaik :D

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads