Thursday, 12 December 2013

Paratha Kentang

Pernah makan roti paratha kentang? Sedap weyhh sesekali makan buat bekfes..kat kedai mamak di Malaysia tak sure samada ade ker tak menu begini sebab tak pernah makan kat Malaysia sebelum nie..namun kat chef kat umah nie biasalah buat paratha gini tuk bekfes..especially bila musim cuti sekolah..sesekali makan yang lain sedikit dari kebiasaan..

Roti paratha kentang sedap dimakan bersama-sama dengan kari mahupun pencicah. Yang dalam gambar tuh dipanggil tomato chutney (sambal tomato)..rasa sambal tuh manis lah sikit. 

Bekfes hari nie memang mebeles ngan roti paratha kentang nie..kejap jer urusan memasak sebab big boss sudi tolong gorengkan..chutney dan kari pun same time buat..sebiji memang tak cukup..boleh terlajak sampai 3 tuh..heheh sambung lagi tuk lunch yang balance..:)

Actually Indian kat sini since most of them from North India dorang tak biasa makan stuffed roti paratha gini except roti paratha kosong yang dorang panggil roti...tapi kalau South Indian memang biasalah sebab Indian food yang sedap pun mostly daripada South Indian...cam indian kat Malaysia tuh..yg kulit gelap2 sikitlah.

Resepi tuk roti nie asalnya saya belajar dari myresepi, orang melayu nyer resepi..kemudian barulah tengok yang original resepi from Indian website..lebih kurang jer lah caranya...boleh tengok sini resepinya..


p/s - tuk info En Jay AR, Fiji bukanlah sebahagian dari benua India, namun fiji adalah termasuk dalam benua Pasifik dan dipisahkan dari benua Asia oleh lautan Pasifik. Negara Fiji juga asalnya belongs to Fijian people...Indians kat sini adalah immigrants asalnya cam kat Malaysia lah.

18 comments:

  1. Assalam Ummu...
    pagi2 dtg sini tgk plak roti paratha kentang..adui! lapar terus Ummu...haha.. sini, tak pasti lah ada ke tak di kedai mamak sbb tak pernah makan..sllu dok order roti canai, roti tisu...hehe

    ReplyDelete
  2. Kalau rajin dapatlah makan sedap macam ummu buat ni. Kakak rasa kat sini kalau yg stuffed with potato tu memang macam tak ada (mungkin ada tapi kakak yg tak jumpa). Stuffed dgn daging+potato bagai tu dah jadi murtabaklah pulak. Tengok ummu punya dah kakak teringin pulak hihi...

    Kalau kakak rajin macam ummu nanti kakak cuba buatlah:)

    ReplyDelete
  3. Betulh kak zakie, ummu mmg super rajin..ingat kisah mk mertua, msk aje kerjanya..sbb encik abg tk suka mkn luar..kari hari2, hari2 mengiling rempah, hari2, uli tepung..

    ReplyDelete
  4. sedap nyer kak.... kt malaysia mana ada, murtabak tuh ada lah or roti sardin tuh kan... ni kalu mkn kene bt sndiri la jwb nye

    ReplyDelete
  5. salam UA, roti paratha kentang tk penah buat, cuma selalu buat lempeng kentang ja...

    ReplyDelete
  6. Laparnya tgk prata kentang ni......depa panggil aloo prata kot kalau tak silap....depa refer to org india hehehee

    ReplyDelete
  7. Salam Ummu...mmg nampak mabeles prata kentang tu...yummy2 :D

    ReplyDelete
  8. Masa tgk entry akak nih, sha mmg tgh lapo sbb tak sempat bekfes pagi tadi.. klo ada la depan mata alamat akak pun tak merasa.. sha bantai sapu abis sume hik3..

    ReplyDelete
  9. singgah jgk kejap cuti2 ni ! ssh nk berblog dgn tab ni

    ReplyDelete
  10. tak pernah cuba pun lagi makan roti tu..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum ummu....lama x singgah sini nak tengok kebun sayur tuan rumah...:)

    ReplyDelete
  12. paratha ni ada jual hok frozen..rajin napok kat mall tapi tok rajin beli..
    lebih kure capati ko ummu??
    nok try la beli frozen..

    ReplyDelete
  13. aduhai...mcm sedap je..dh tgk resepinya...

    ReplyDelete
  14. Indian kat Fiji tu mostly berasal drpd utara India, mesti wanita2 mereka cantik2 dan lelakinya hensem2 mcm bintang Hindustan kan..? Tak seperti India Malaysia yg kebanyakan drpd selatan India terutama Tamil Naidu yg berkulit agak gelap tu...

    ReplyDelete
  15. Kat sini aku beli yg frozen je la..nak buat mcm renyah je..

    ReplyDelete
  16. Sedapnyer.. Mcm roti tempayang rupenye...

    ReplyDelete
  17. I tak pernah rasa paratha kentang ni. tapi I sangat suka kan potato. I bet it will be my favorite kalau dapat rasa. hak hak hak

    ReplyDelete
  18. menariknya... saya suka ni. nak try buat la... mekasih ye share. agak2 baby boleh makan tak ni?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads