Thursday, 19 December 2013

Evolusi Kacang Panjang

Let the photos do the talking tuan blog malas menulis..:)








Note : hari yg redup kembali..terbantutlah lagi gardening activities.. somehow  mungkin boleh buat cookies the gardener boleh stay inside the house & look after mem kecik..:)

17 comments:

  1. Banyaknya tuaian.....alhamdulillah rezeki ni.....:D

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu... banyak juga hasil tuaian tu.. boleh masak pelbagai..hehe..
    wah! nak buat cookies.. nak sikittt nantii...hihi

    ReplyDelete
  3. gambar nampak hidup..dah leh jadi photograpi ni kak...hehehee

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ummu,
    Ini buat partner utk daging goreng kunyit.. tersangatlah best.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah tengok pokok kacang panjang ni UA.... ooo keluar kacang kat bawah bunga yeh...gitu rupanya

    ReplyDelete
  6. Wa.... 1st time tgk nih kak... Cantekkkkkkkkk + terpegun = jakun jap sha ekekeke

    ReplyDelete
  7. murah rezeki. hadiah daripada Allah melalui bumi. .

    ReplyDelete
  8. Walau dari gambar tapi kakak dapat tengok perkembangannya Ummu. Gambar ni boleh tunjuk Aidan macam mana kacang panjang terjadi. Nak baik lagi tunjuk dari kacang menjadi hidangan makan... ngences yg tengok nanti hihi..

    ReplyDelete
  9. syoknyer kak... banyak lak tu yg dpt boleh bt ulam sedap tuh kak

    ReplyDelete
  10. makna kebun ummu sgt luasnya..seronok ptg2 kekebun..lepak sambil minum kopi..lps pekena dgn pisang goreng panas2..rindu kampungku

    ReplyDelete
  11. Lama tak makan gulai kacang panjang sebab kat rumah ada yg tak boleh makan kekacang so bila nak masak kekacang kena fikir banyak kali.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum......
    Apa khabar? Pinjam hp kinah malam ni.. Memandangkan fiyya lom letih dan mengantuk... Kena tunggu sampai dia ajak masuk bilik utk tido... Baru kul 9pm...
    Tapi biasa nya blom 9pm dah ajak tido....

    Banyaknya kacang... Kalau nani suka hiris kecil2 lepas tu gaul dengan isi ikan rebus.. Cili padi potong.. Bawang besar di hiris halus. . Gaulkan semua dalam kuali tambah aji dan garam... Masak atas api biar layu... Lepas tu isi dlm kulit popiah atau karipap.... Sedappppp nani call it kuih apollo... Bentuk tu bezakan sket dari karipap actually... Baru ada different nyer. hehehehehe ok bebeh.. Take care... Will come again.

    ReplyDelete
  13. Dah lama tak makan kacang panjang sebab org2 dlm rumah tak menggemarinya, kecuali saya.

    ReplyDelete
  14. enaknya kacang panjang muda. dah lama tak tanam. rasa macam nak korek tabung benih dalam esbok lak

    ReplyDelete
  15. Salam Ummuaidan,

    Alhamdulillah banyaknya hasil kacang panjang! Mak Aji punya pokok kantoi sebelum sempat mengeluarkan hasil. Kata Pak Aji tak cukup subur sebab tanam dalam kotak polisterin, patut kena tanam kat tanah. Setakat ni belum mula tanam balik lagi. Geram tengokkan hasilnya yang banyak tu!

    ReplyDelete
  16. Dulu cukup suka kacang panjang ni (sekarang pun sama) cuma sekarang dah kurang masak kacang panjang, beralih pada kacang buncis, family kecik dah biasa dengan kacang buncis dari kacang panjang.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads