Thursday, 26 December 2013

Krismas & Kek Buah

Secara jujurnya saya tak pernah tahu pun dengan terperinci bagaimana penganut agama Kristian sambut Krismas..masa kat tanahair lagilah sebab bukannya ade kawan yang menyambutnya. Yang tahu hanya hiasan dan kerlipan lampu Krismas dimana pusat2 bandar dan jugak shopping complex.

Kat sini pulak, Fiji sebuah negara yang sebahagian besar penganutnya beragama Kristian..most of the Fijians Kristianlah..Indian pun ade jugak..tapi banyak yg beragama Hindu lagi. Pemandangan mereka menghadiri upacara digereja sudah biasa..kalau hari Ahad tu macam outing day for them..keluar beramai2 pagi lawa2 bertali leher berskirt bagi lelaki untuk ke Gereja..anak2 pun sama...

Yang paling ketara bila waktu menjelang Krismas adalah kek yang dijual berlambak-lambak disupermarket..kalau tertengok tuh macam tertarik-tarik jer nak beli..namun halal haram tuh belum tentu lagi..kadang non muslim nie bila mereka buat kek letak wine, cream of tartar yg tak halal digunakan..

So to be on the safe side..jangan beli...buat sendiri kat umah..senang jer practice makes perfect kan buat kek kukus buah-buahan nie..


Kalau yang kita beli dah yang siap kebanyakkannya agak kering sebab yg baked punya kan..kalau yang kukus memang lembap dan lembut..penuh ngan mix fruits dan badam seikut rasa..kalau yang disimpan dalam peti sejuk overnight tu esoknya makan lagi sedap rasanya..kejap jer boleh sold out nie..heheh..

Jiran sebelah umah kami yang hindu convert to kristian pun ade jugak bagi kek icing tuk kami..siAidan jer yang  makan 2 ketul pastuh takmo..yg peliknya kek buah tak menarik dia untuk makan plak..hmmm memang cerewet betul budak sorang nie...

Hari nie masih lagi public holiday..hari bagi -bagi hadiah cakap tima kasih lak..:)

19 comments:

  1. Kek buah ni kalau musim krismas memang banyak jual....tapi byk yng non halal sebab dorang tambah wine kat dalam dia.....so kalau nak makan kek buah, bagus bake sendiri kan. lebih sedap.... :D

    ReplyDelete
  2. Betullah ummu kalau yang kukus lagi moisture itu yg sedap. Oh.. Aidan tak suka pulak ye agaknya manisalah ummu sebab kan banyak mixed fruits. Kalau kakak suka ummu.

    ReplyDelete
  3. Lebih mudah bt sendiri ummu..aidan dh biasa mkn umminya bt,..kn

    ReplyDelete
  4. Salam Ummu..
    kawan atie ramai juga yg sambut krismas Ummu..cuma tak sempatlah nak ziarah smlm..
    sllu nya mmg yang kukus lebih moist kan.. kek buah ni atie tak berapa makan, tapi kalu Pa'e dia siap pilih, asingkan kismis2 dan makan..hehe..

    ReplyDelete
  5. Nmpk kek buah...teringat lama x makan..dan lama x buat..

    ReplyDelete
  6. x'mas..bila ke shopping mall baru terasa sbb ada pokok krismas...ada santa claus..

    ReplyDelete
  7. kek buah zee tok berapo suko ummu..stakat seketol dua jer boleh laye tapi tengok gaya hok ni mace sedap..raso terliur jugok..

    ReplyDelete
  8. Mesti Aidan sukakan ising kek tu ummu...

    ReplyDelete
  9. saya pulak tak berapa minat kek buah.

    ReplyDelete
  10. Kek buah yg kukus aku suka..lebih moist. Tapi mak mertua yg buat la...tak sanggup nak kukus lama..

    ReplyDelete
  11. sedapnyer kek buah...kalau yg lembap2 lagi best..nyum2..

    ReplyDelete
  12. sedapnyer kak oi.... dana lum penah lg nk mencuba bt kek buah sndiri... nampak sgt jensi mls hehehe

    ReplyDelete
  13. Memang baik jika kek buah dibuat sendiri, sudah pasti kehalalannya, apa lagi utk mereka yg tinggal di negara majoriti non-Muslim...

    ReplyDelete
  14. betul , yang beli biasanya kering berderai2. Pastu rasa ubat penahan. Fake. Yang moist tu nyum sedapnya. Aidan tak minat ke kek buah? manis sgt kot.

    ReplyDelete
  15. Yup...masa saya di Australia dulu,mmg dah lali sangat..even sometimes ada yg campur red wine dlm fish & chips!

    ReplyDelete
  16. salam ummu....kek buah memang sinonim dengan krismaskan....nampak sungguh menyelerakan....

    ReplyDelete
  17. Aidan boleh geng dgn aunty..... Walau saya peminat kek tp mmg x berapa minat kek buah.... Huhuhu

    ReplyDelete
  18. UA my MIl dedulu....kalau raya je buat mesti 5 biji atau lebih....yg jadi mangsa sapa lagi....hehe...nasiblah buat sama sama ngan kakak yg sulung tu sekali!

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    Cream of tartar pun ada benda yang tak halal ke kat dalamnya?? Mak Aji belum pernah pakai tapi masa anak dara dulu memang ada kat rumah, memang guna untuk buat kuih, haish!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads