Monday, 16 December 2013

BerDosa Dihujung Minggu

Kemain lagi kan tajuknya..tapi jangan salah paham..berdosa tuh Allah sahaja yang tahu..walaupun bukan dosa besar namun dosa kecik tuh wallahua'lam kan..tapi sememangnya kami ber'dosa dihujung minggu yang baru berlalu..

Korang memang tak tahunya kalau sebut dosa..tapi kalau sebut Thosai tau kan..dosa tuh dalam bahasa Hindi..heheh

Inilah thosai yang kurrr kurr (ranguplah dalam bahasa kita)..yang memang hampir setaraf ngan kedai mamak nyer..heheh..serius mmg btul pun bkn setakat angkut bakul yer..:) Yang terbaik so far yang pernah dibuat.

Ok kalau makan kat restaran sebiji will cost you about $5 kalau yang plain..kalau makan 3 orang dan 2 biji sorang..dah berapa dah kan. Kalau makan kat umah? Berapa jer kos beras dan dhal..berganda2 jimat dan boleh makan sepuas-puasnya.

Biasalah kerajinan atau kemalasan is not an issue sebab bila che asben suka makan yang dari air tangan isterinya  maka siisteri pun kena ade inisiatif kena rajinkan diri dan kreatif. Juga makan kat luar bukan budaya disini, manalah ade restoren bukan pagi2 hari..kenalah bukak restauran kat umah sendiri..kalau nak mudah memanglah boleh beli roti dari bakery hari2..tapi takder thrill lah...serta.takder kepuasan diri. 

Ok saper nak belajar masak thosai atau nak cuba ber'dosa juga bolehlah belajar kat makcik nie

19 comments:

  1. Tajuk bukan main serius.....rupanya makan thosai di hujung minggu...hehe
    Aku bukan peminat thosai tapi makan jugalah....kadang2 jak kami makan di kedai mamak. Tapi thosai yang buat sendiri agaknya lebih sedap kan Ummu.... :D

    ReplyDelete
  2. kak sarah suka makan tosai...kalau p kedai mamak mesti minta tosai masala..sedap

    ReplyDelete
  3. Terkejut tengok tajuk..haha..ingat apa yg berdosa tu...hihi
    Sllu makan tosai kat kedai je.. (punya malas kan nak belajar masak)..hahaha
    tapi betul lah kata Ummu, sllu nya yg hubby & anak suka msti kita akan belajar utk memasak nya.....:)

    ReplyDelete
  4. Kakak ingatkan dosa kecik sebab tak sempat masak yg sepatutnya en suami nak hahaha.... boleh tahan juga adik kakak ni buat tajuk gempak:)

    Kakak tahu ummu memang pandai masak. Itulah hikmah duduk diperantauan. Nanti balik M'sia boleh buka restoran. Banyak resepi yg ummu buat sangat menggoda dan setanding restoran di sini tau... bukan puji tapi kenyataan.

    ReplyDelete
  5. Nak berdosa gak lah..hari-hari berdosa pun takpe la hai..

    ReplyDelete
  6. akak baru ja belajar makan benda ni hehe...sgt bagus berbanding roti canai..

    ReplyDelete
  7. cume dana tak berapa gemar rasa masam2 dia tuh kak... tp kalu boleh bt sndiri nk cube gk lah nnti

    ReplyDelete
  8. ooo..thosai rupanya huhu...kalau buat sendiri memang berbaloi2 hehe

    ReplyDelete
  9. terbayangkan kerangupannya.. nyum2.. dapnye.. ;)

    ReplyDelete
  10. bertose la maksudnya ye. Hehehe... saspen jugak ummuaidan mengaku dosa kat blog. kalau ada ramai rakyat yg nak makan memang lagi best buat sendiri. Kalau beli tu nanti tak puas makan. Tui tak?

    ReplyDelete
  11. Saya suka makan tosei masala, agaknya tosei masala dalam bahasa Hindi dipanggil dosa pahala ye tak...?? Hehehe..

    ReplyDelete
  12. Terkujap kejap akak ummu...:)

    ReplyDelete
  13. knor tak suka tosai tu..msm kan..

    ReplyDelete
  14. weh dosa yang ini KA pun suka heheheh... doen nuffnagx2 yer

    ReplyDelete
  15. salam UA, ingat apa la dosa yg dah ummu & keluarga dah buat...tp ummu betul2 buat DOSA rupanye...kurr kurrr plk tu...hehehehe

    ReplyDelete
  16. takot pulok nok make ummu dengar gitu..
    salute la ummu ni...sumer pon pandai wat sdiri..

    ReplyDelete
  17. Tajuk mmg daring jer…. hihihi
    Tak pernah makan Dosa… mmg hubby pun kurang minat…

    ReplyDelete
  18. Okje suka gak makn dosa ni UA...sebab katanya kurang kolestrol hehe....nak cuba jugaklah kalau tak susah nanti...tp kalau susah...cancelled hehe

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji memang suka makan 'dosa' nih, he he! Nak copy paste resepinya juga ya.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads