Thursday, 10 April 2014

[Supersimple Resepi] Vanishing Oatmeal Raisin Cookies

Rasanya aku pernah cerita pasal cookies nie dalam blog maybe last year..yup my feberet cookies..juga En.AAA dan A besar..hehe..

Dah lama tak makan, terasa teringin lak..so dalam susah payah anak demam tuh curik2 masa jugaklah aku cuba buat cookies nie..hmm mmglah suka menyusahkan diri sendiri punya orang.


Meh aku kongsikan cara yang mudah sangat nak buat nie..anak2 korang pun leh buat sendiri tau ..ngan supervisionlah yer...

Kali nie aku ikut resepi pada penutup bekas Quaker Oat jer...sempoi jer kan..

Ikut sebijik2 jer ..mmg menjadi..tapi aku ubah gak sukatan ikut selera sendiri..

1/2 cawan butter, 1 cawan gula (semuanya aku guna perang jer sebab takder stok granulated)

Lepas pukul gula & butter masukkan telur..aku kurangkan sebijik jer (takmo lebih kalori)

Kemudian masukkan gandum 1 setengah cawan, baking soda 1sk, garam 1/2sk, cinnamon powder 1 sk (sori yer tergaul sebelum amek gambar gandum masuk tepung)

Masukkan 3 cawan oat mentah

Gaul ngan secawan kismis..dia tak letak badam tapi aku suka badam, letak jugak dalam 1/2 cawan tuh

Siap gaul

Bentukkan seperti bola kecil kemudian leperkan hingga dapat bentuk cam cookies lah sket..

Taklah lawa pun yang aku buat tapi bolehlah tuk ngap kami jer..nie pun buat sebelah tangan
sambil mendukung..huhuh

Dah siap kuar oven..panas2...tunggu sejuk betul2 baru simpan dalam bekas kedap udara..

Aku nie sebenarnya memang hantu oatmeal cookies nie..kalau dah siap tuh memang takleh brenti makan..kalu ikut nafsu sehari pun leh abes..huhuhu..suka ngan rasa berseratnya..tak manis sangat sebab sukatan gula sendiri kontrol kan..

For me yg cookies nie much much better dari coklat chips cookies...yang tuh manis dan cepat muak..yang nie just perfect tuk orang2 yang suka makan oat..

16 comments:

  1. senang2.. nak paste resipi ni..

    ReplyDelete
  2. YUmyum.. nampak sedap lerr. selalu buat biskut oat coklat jer..

    ReplyDelete
  3. UAA sebenarnya jenis mak yg rajin, dalam pada tangan sebelah mendukung pun boleh menjadi. Tapi betullah buat sendiri gula kita boleh control. UAA macam kakak tak suka manis sangat so kalau buat sendiri puas hati.

    ReplyDelete
  4. napok senang ni kak nor..
    sebelum ni tok berapo suko ngan oats..
    aritu dapat kiriman dari kampung coklat oat..nyummm sedap la pulok..dah macam ketagih ni ngan oat..

    ReplyDelete
  5. rajin ye..teringin nak bt cookies lama tak buat..tggu next project dgn adibah

    ReplyDelete
  6. sejak saya stick dengan blog ni, saya dah mula rajin sikit demi sikit nak buah kuih (walaupun sebenarnya dibantu jugak oleh en. suami) tapi sekurang-kurangnya saya bangga dapat buat apa yang saya nak buat.. (sebab saya bukan suka memasak.. hehehe..)

    yg ni blh jugak cuba ni.. terima kasih UAAA.. ;)

    ReplyDelete
  7. Mudah. tu UAA.. tak adalah jadi cookies kaki kan.. Arissa tgh tido tu ;)

    ReplyDelete
  8. Ingat, Ummu pernah kongsi cerita biskut ni..
    wahhh...memg nampak sedap lah Ummu...nak buat pun senang kan....sihat pun ia...

    ReplyDelete
  9. wa sedap tu, sempat juga yer dalam sibuk2 dgn anak kecik tu !

    ReplyDelete
  10. wahhh pucuk dicita ulam mendatang, I memang duk cari2 resepi oat cookies yang mudah pun ni, maklumla kami sini almost everyday kena ada something sweet lately, and also for me in preparing to booost up my milk production nak pelbagaikan oats intake. hehehehe thank u thank u share recipe ni, amboi u sebelah tangan pun boleh buat, ni I minta JJ buatkan jer pun jadi la kan. hehehe

    ReplyDelete
  11. oatmeal ni memang sedap dibuat cookies
    kalau buat air tu rasa tak tertelan :)

    ReplyDelete
  12. salam kak..

    ahaaaa nmpak sedapnya ^_^

    nanti sy share kukis campak2 sy pulop. heh. ada buh oat gak, n kekacang.

    ReplyDelete
  13. ok boleh cuba...suka badam juga....:D

    ReplyDelete
  14. OAT NI KALAU PANDAI BUAT COOKIES MMG SEDAP...

    ReplyDelete
  15. Oat ni klu mkn gitu mmg xlalu..klu dh dibuat cookies ayut pon telan je..jd sedap kan..hihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads