Monday, 7 April 2014

Bila Mereka Tak Sehat

Terkejar2 membuat segala bagai kerja dikala dia sedang tidur..nak masaklah, nak jemur kainlah..nak mandilah..nak keluar petik cililah..nak tulis entry lah...hmmm memang tak cukup masa..walaupun aku nie dah termasuk dalam 'multi tasking' housewife..heheh

Bila dia bangun lak memang takleh berenggang langsung..nak dok dekat maknyer jer..dokong2 ker, baring2 sebelahnya ker..kalau bangkit jer nak bergerak tanpa ameknya sekali mesti melaung sepuas ati...huhuh..kadang nak buang air pun tertahan2.. 

Dari malam semalam badan panas..demam..makan tak berselera, hari nie langsung takmo makan, nenen jer...hmm risau takut turun berat lagi sebab khamis nie ade check up lagi..mesti misi bising lagi lah berat turun, tak naik..

Ker demam nak tumbuh gigi lagi?

Daripada rabu yang lepas siabang demam, batuk serta selsema..3 hari tak ketadika..hari nie masih ade lagi batuk2 sikit tuh..tapi suruh jugak pegi sekolah..kang dok umah dia bosan mulalah buat perangai...letih aku sorang2 nak handle yang sakit lagi..nak handle tantrum dier lagi..cam semalam bila bapaknya seharian pegi meeting, hmmm memang penat sangat mak sampai kemalam tidur pun tak leh lena sebab anak dara kecik tak lena tidurnya, dahlah malam yg mula2 demam tuhpun tak tidur lena jugak...huhuh 

Sib baiklah aku nie tak kerojer seperti korang yg bekerja..tak payah amek leave bagai..bolehlah berada disamping anak2 tanpa mengharapkan orang lain, alhamdulillah..walaupun hardly have time for rest mahupun nak ber'leisure'...

Aku dapat bayangkan bagaimana susah dan risaunya korang semua bila anak2 demam sedangkan  terpaksa jugak tinggalkan mereka especially when cuti is not there..berat kan perasaan keibuan tuk meninggalkan anak yang tidak sehat yang amat memerlukan kita pada ketika itu...

21 comments:

  1. Sian Arissa demam....cepat sembuhnye acicah...

    ReplyDelete
  2. salam ummu...kesiannya Arissa..cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  3. susah hatikan kalau anak demam tido malam pun tak lena....semoga arissa dan aidan cepat sembuh

    ReplyDelete
  4. anak tak sihat.... kita pun jadi sama x sihat kan

    ReplyDelete
  5. Syafakillah Arissa.. semoga cepat sembuh..
    Akak pun macam tu UAA risau anak2 demam terpaksa ambil cuti jaga mereka dirumah..

    ReplyDelete
  6. kesian bila tgk anak2 kecik tak sihat...asyik merenggek2 ja tak sedap badan,tak mau makan...

    ReplyDelete
  7. yup kaknor..kalo kerja tetiba anak demam memang tak senang duduk kat opis..
    tak keje tak boleh la..

    moga arissa ngan abang aidan cepat sembuh..

    ReplyDelete
  8. sbb cuaca yg tak menentu kot kak yg tak sihat dua2 tuh... moga cpt sembuh lah dua beradik tu yek

    ReplyDelete
  9. Kesiannya tengok Arissa. Aidan pun kesian juga sebab batuk lagi kena sekolah ye. Betul UAA bila anak tak sihat hati tak senang. Kalau kakak dulu walau ada bibik bila anak demam kakak memang cuti tak kiralah. Perasaan tak percaya org lain tu kuat (tak baik sebenarnya).

    Moga anak-anak cepat sembuh ye sayang. Kesian ummu letih tu...

    ReplyDelete
  10. Salam UAA, sianyer tgk arissa dok tido....demam nak tumbuh gigi yer?

    ReplyDelete
  11. mudah2an anak2 dah kembali sihat yer UA

    ReplyDelete
  12. Yelh fhm situasi ummu...gitulh mak2 ni...hrp cpt baik ye anak2

    ReplyDelete
  13. Sabar ummu...kesian arissa ye..mungkin nak tumbuh gigi.

    ReplyDelete
  14. Masa kecik2 dulu bila anak sakit saya selalu mendoakan Allah pindahkan kesakitan mereka kepada saya kerana sebagai orang dewasa kita boleh menanggungnya, tapi si-kecil itu hanya tahu merengek saja... Tapi pemindahan sakit itu tak pernah terjadi kerana Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk manusia yang diciptakanNya, insyaallah...

    ReplyDelete
  15. kesian arissa...nmpk da seroh badan dia....kalau mkn ubat senang tak...ke kne paksa...cepat baik yer aidan n arissa...

    ReplyDelete
  16. betul kak...cuti makin susut bila anak xsihat..nak keje pun xseronok pk ke anak..
    get well soon arissa..

    ReplyDelete
  17. kesian kat budak2... moga beransur sihatlah dua-dua ya... mmg risau Ummu klu anak tgh demam @ tak sihat pastu kena tinggalkan plak pd pengasuh... hati bagai ditarik2 je suruh balik....:(

    ReplyDelete
  18. Anak kecik gitulah UAA....drmam kejap baik esok demam balik adalah perkara bissa....okje dah puas melaluinya....nak tumbuh gigi kot....
    Betul kalau yg kerja tu mmg kesian...nak layan kerja lagi, anak lagi....apply cuti lagi..pergh mmg pening

    ReplyDelete
  19. betul.. pengorbanan yang bukan sedikit bagi ibu2 yang bekerja..
    lebih2 lagi yang susah dapat cuti.. :(

    ReplyDelete
  20. Rasa klu ayut ada ank nnt nak benti keje la...huhuhu..nk jg ank dan duk umh pon xckup msa..lg klu bkrje...

    ReplyDelete
  21. of cos la berat hati sangat nak tinggalkan anak bila dia tak sihat. tak yah tunggu tak sihat. ni pagi2 kalau hantar budak luth ke umah nenet, dia dah pandai nangis dah. dulu masa kecik, dia redho je kena tinggal. skrg mgkin deep feeling terhadap mama dah makin develop. Mama suh papa je hantar. Keke. Kalo mama yg hantar, mula la mama pun sebak.

    Acicha semoga cepat sembuh ye.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads