Sunday, 20 April 2014

Kari Ayam Popular Tapi Ade Yang Tak Puas Hati

Sorilah panjang plak tajuk entri kali nie..heheh..

Dulu aku pernah buat satu entri menceritakan tentang satu2nya kari ayam yang paling popular kat Fiji nie..aku cuma bercakap tentang fiji bukan pasal kari ayam from north or south India..

Tapi ade jugak reader yang tidak baca betul2 dan paham apa yang aku ceritakan tuh..entri tuh dah lama dah, dia baru baca kot..tiba2 melenting kat aku bagi komen yang lagi panjang dari entri aku..macam melenting tak puas ati pasal kari yang aku katakan itu..

Maybe her Origin from India, dia pandai cakap melayu fasih..tau pasal belacan semua..

Yang aku tak pahamnya meleret2 dia beri komen akan asal usul dan kehebatan kari from India..

Yes aku tak nafikan pon yang kari melayu pun banyak dipengaruhi oleh India..dah jadi bercampur2..cuma aku sebagai pure Malay memanglah selera aku lebih kepada Malay style..mamak or Indian style tuh bila dah takder choice atau sekadar mencuba..

Tapi takder aku bermaksud yg kari mamak tuh tak sedap..cuma ikut tekak aku jer...

Kalau kita tanya Indian antara Pakora ngan Jemput2 mana lg sedap?..sure Pakora kan yang ikhlas jwnpnya...tp yg ikhlas tuhlah setengah org tak suka dengar..ikhlas tak semestinya positif shj kan..

And this curry yang aku mentioned pada entri yang Juwaini (nama tanpa jejak) dok mengamuk tuh..

Adalah kari yang paling biasa dan popular kat sini..ini yg kering nyer version..En.AAA tak mo kuah.

Yang Juwaini tuh jugak dok mempertikaikan pasal aku cerita bagaimana kari nie dimasak disini katanya aku salah..laaa aku tak pernah pergi India dan aku cuma tengok orang Indian kat Fiji nie jer masak..aku tak bercerita pasal bagaimana orang yang di India masak kari..

Yang dia tak paham bagaimana style dan culture Fiji Indian nie ..dia cuba samakan ngan Indian from India..lepas tuh kemain hentam entri aku habes2...

Untuk Juwaini Bakar ataupun Sheena lain kali bacalah dan cuba pahamkan dulu sebelum komen..dan tidak perlulah melibatkan isu bangsa, budaya dan etnik pulak..

Senang untuk menghentam orang kan bila kita bersembunyi tanpa identiti..sebenarnya takut sekiranya yang sama terjadi pada diri sendiri..kalau ade yang tak suka atau tak betul pada entri tuh bagi komen yang membina bukannya macam nak gaduh tanpa paham betul2 apa yang diceritakan..

19 comments:

  1. ada jugak yg meroyan tak tentu pasal mcm tu...lain yg ditulis,lain yg dia faham..emo pulak tu...dia tak letak url blognya ke?? berani komen tp pengecut...
    kita punya tekak nak makan,kita punya selera,kita masak ikut apa yg ada kat dapur kita la kan..

    ReplyDelete
  2. Salam...rindu nak balik Pokok Sena, Kedah...lagi seminggu.... kari yang mak masak juga yang sedap....saya tak reti masak kari....huhuhu...

    ReplyDelete
  3. salam UAA,
    ingat sapo td yg tk puas ati....patutnya org tk puas ati tu adakan blog/site cerita pasal asal usul kari india, india selatan ke, utara ke, timur atau barat ke...tulis habis2...blh kita google nak masak kari....tp jgn la plk mrh2 kalau org tk ikut.. hehehe...

    ReplyDelete
  4. Fuh.. special entry untuk pengomen tu..
    Tak semestinya apa yg kita suka org lain pun suka, begitu jugak sebaliknya..
    Kite tgk dia singgah x komen kat sini..

    ReplyDelete
  5. Pasal kari pun nak bising.....ish3
    Itu ikut citarasa oranglah....takkanlah pulak nak ikut anak tekak dia je....huhu

    ReplyDelete
  6. Saya pernah tulis mengenai agama Taslim (agama matahari) di blog saya kira2 2 tahun lepas. Sampai sekarang masih ada yang komen, sebahagiannya tak puas hati dengan apa yang saya tulis. Saya seperti UAA cuma menulis berdasar pengalaman dan pemerhatian, tapi orang yang komen dengan bahasa kasar (malah seorang tu panggil saya anak luar nikah!) saya tak rasa di mana kesantunan mereka. Apa pun ia salah satu ujian untuk blogger seperti kita. Seperti kata pepatah Melayu jika takut dilanda ombak jangan berumah di tepi pantai. Sebagai blogger kita perlu hadapinya dengan tabah dan sabar....

    ReplyDelete
  7. huhu...kesiannya UAA...nama pun blog aku di fiji island..fiji bukannya kat india pun..sama la mcm kedah dgn sarawak..1 negara pun laksa bole lain2..ni lak yang jauh..huhu

    ReplyDelete
  8. hahaha!!!!!kes kari pun mau gaduh2 ke. tahap femes doh tu UAA klu dah ada yg hentam2 (retis yg glamer kan org suke hentam2, ustaz & ustazah pun org berani hentam leni). pepepun its common to have people condemn u, +vely @ -vely, dah namanya manusia suka nampak yg tak betul je. abaikan ajelaaaaa (sib baik ore brunei dok hentam ros ckp merapu pasai brunei gok, takut ehh)

    ReplyDelete
  9. Kalau kat malaysia pun kari setiap negeri ada perbezaannya.

    ReplyDelete
  10. Haaaa...tu dia.Dulu pernah kena sekali.Sebenarnya orang macam ni jenis tak berlapang dada setiap kali baca entry org.Setiap entry for sure la ditulis berdasarkan penulis rasa dan bukan orang lain rasa.Kalau nak combine org lain rasa,tu dah mcm nak buat tesis siap kena ada kajian menyeluruh statistik bagai.Kikikiki!

    Biasa la.Orang mcm ni mmg wujud pun.Ignore jer kak.Not worth every penny.Apapun suka setiap entry akak sbb dari baca entry ni la saya gigih duk mencari pasal Fiji dan culturenya : )

    ReplyDelete
  11. betul tu J Meen...mungkin namanya lebih kurang sama, kari...tapi lain rasanya dan cara memasaknya pun beza..sabar yer UAA..mcmana kari UAA tu kering, masak lama ker sampai kuah dia kering...emmm, sedapnya klu kari cam tu makan dgn pulut kuning..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak sampai kering nani..takyah taruk santan...kalau takut hangit letak air sket..

      Delete
  12. Alah pasal kari pun nak wat leceh.. nama pun secret recipe yang dipunyai oleh lain2 orang...benda yg sama tempat lain org panggil dengan nama lain, takkan nak bising kot kata nama asal dari kita yang betul...mcmlah kita yang cipta dan kaji sejarahnya...sabar jelah ngan org mcam tu...boh layannnn.

    ReplyDelete
  13. aduyai..pasal kari pun nak menghentam....agaknya dia tokey kedai Nasi Kandaq kutttt...haha

    ReplyDelete
  14. itu namanyer ntry akak nih ada secret admire, jenis sekodeng senyap2 pastu bile tak puas hati tau menghentam je... dasar kan, takde adap sopan

    mmg gitu gaya kari kt sana ek kak, jenis kering gitu
    mcm dana gk kak, dana suke kari yg mak dana bt versi kari kuning lite2 je kari neyr... tp tak semua org suke kan...

    ReplyDelete
  15. Saya mmg cukup tak suka kalau dia hentam tapi hentam pada entry yg dia tak baca habis pun. Apa benda la. Tapi takpe la.. maafkan je la kesalahfahaman dia tu. Buang yang keruh ambil yg jernih kata Tan Sri P Ramlee.

    ReplyDelete
  16. ok sy plg nak gelak kalo entry sy dikomen oleh anon yg hidekan identiti, lps tue kondem sana sini..kalo nk bertanya, membahas..sila la tunjukkan diri xyah nk sembunyi...kalo xde akaun gugel sekali..at least dkt bwh tue tulisla nama.. azie. kdg2 diorg komen /bahas benda yg bukan kita maksudkan di blog..jauh tercicir dr topik entry.

    sedap kari akak tue huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. nampak sedap je kari tu, KA kari kalau kering suka mkn ngan roti kalau berkuah sgt tu makan dgn nasi , mmg best giler hehehe

    ReplyDelete
  18. Biasalah ni lah selebriti blogger UAA.... ader lah orang nak timbulkan isu panas...sabar kak UAA.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads