Sunday, 27 April 2014

Semaian Untuk Cooler Season

Hari ni tak dapat bersiaran awal maklumlah cuti sekolah 1st term baru bermula..semuanya ade dirumah..keutamaan keluarga dulu lah kan..

Pagi nie jugak nampaknya En.AAA takmo keluar keladang..katanya terasa taksedap badan cam nak demam almaklumlah dengan perubahan cuaca kerana berjaga2 sikit senang dapat sakit

Aku jugaklah yang terasa kebal sikit walaupun tekak rs tak sedap.. turun keladang melawat penguni2nya..

Kejap jer pun dengan bagi minum pagi kat depa plus membersihkan semak samun yang mana2 patut..sesambil telek2 semaian yang semakin membesar nie..

En.AAA punya kobis bulat..sudah ready untuk dipindahkan..

 Tomato yang aku semai..getting bigger tapi boleh tunggu lagilah beberapa hari sebelum sedia dialih.

Kobis bunga benih yang daripada Canada ari tuh..alhamdulillah cepat jer bercambah...pun dah almost ready..

Yang benih brokoli tak tumbuh plak kali nie..expired dah kot..yang aku semai awalnya dulu semuanya tumbuh ngan cepat tapi terbiar gitu tanpa dialihkan akhirnya semua mati..rugi jer,,nak buat camaner tak cukup tangan kan..

Batas2 tuk ditempatkan  mereka nie pun hampir siap dah cumalah kena touch up sikit jer lah lagi..tunggu En.AAA turun keladang ..tuh kan kerja dia..heheh...

9 comments:

  1. tabiklah Nor..kalau tanya akak benih apa tu..confirm salah jawapan sbb tak tau...semua anak benih nampak mcm sama a hehe

    ReplyDelete
  2. salam UAA, benih sudah tumboh,,,batas pun dh ready, sene doh tu...tunggu tane jah...lg tu...hehehe...hari ni masak apa?

    ReplyDelete
  3. Benih kubis bulat tu kalau org yg x tau mcm saya mesti ingatkan daun pegaga.

    ReplyDelete
  4. jeles tgk akk berladang huhu dulu masa tingkatan 5 ambil sains pertanian, tanam pokok sawi pun tak hidup haha padahal dah ikut semua yang cikgu arahkan,
    kawan2 semua menjadi siap rasa hasil tanaman, sy?tak dapat huhu
    tanam pokok bunga untuk cikgu ambil makah pun sy cari pokok yang betul senang nk hidup hehehe

    ReplyDelete
  5. wahh! tinggal tunggu nak ditempatkan je kan ummu... mesti tumbuh dengan subur nanti ni...:)

    ReplyDelete
  6. Anak2 saya pula baru mula sekolah hari ni lepas dua minggu cuti…
    Byk2 anak2 pokok yg sedang menunggu giliran utk dialihkan tu… caiyok caiyok!

    ReplyDelete
  7. Byk nyer cambahan kobis! Segar semua cambahan...

    ReplyDelete
  8. Sekali tengok yg atas tu ingat daun pegaga hehe....ginilah orang buta pokok UAA...

    ReplyDelete
  9. tak sabar nak tgk hasil tuaian kubis bunga. daunnya cantik kan. tomato pun nanti bleh la buat tomato sauce macam tahun lepas.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads