Tuesday, 8 April 2014

Dimana Bibitnya..

Terima kasih korang semua tuk well wishes for Acicha..masih lagi demam dengan malam tadi pun tak lena tidur still dan sampai hari nie asyik tepis makanan jer tak mau tengok maupun makan..tapi yang amazingnya aku tengok, bila balik jer siabang from school terus jer dia macam sehat & bermain ngan hepinya..heheh

Pagi nie bila first round dia tidur terus aku amek kesempatan keladang kejap tengok apa yang patut...dan aku terperasan yang pokok kangkung En.AAA tanam dari tahun lepas nie sudah berbunga dengan banyaknya...

Kangkung nie bukan setakat murah malah free lagi..heheh ..cuma kurang subur kerana cuaca tak menentu..

Aku sentiasa wonder dan blur bila tengok kangkung nie..bukan apa bunga aku biasa lihat tapi benihnya tak pernah pulak aku terserempak..

Tuk memuaskan keinginan tuk tahu aku spent sket masa belek pokok kangkung tuh..sib baik takder pacat or lintah weeii kat sini..kalo dok tamo aku dok situ. Selain bunga yang aku nampak ngan mata kasar..akhirnya aku terjumpa yang mcm dalam gambar nie..pods yer? ..picit2, kopek tengok nampak cam ade isi kat dalam..tapi tak sure..

 Akhirnya dalam belek2 lagi kangkung2 tuh..jumpalah yang dah kering camnie...macam promising lead kan..:)

Bila aku kopek buka..memang sah macam biji didalamnya..cuma kelihatan seperti bukan benih yang elok.mungkin kering sebelum matang kot...Oh barulah aku tahu dimana tersimpan bibitnya yang aku dok wonder selama bertanam nie..

Bila aku siasat lagi lanjut..akhirnya aku jumpa banyak yang seperti pods nie..cuma aku jer yang tak terperasan sebelum nie atau ingatkan sebahagian dari pembentukan bunga..At least dapat ilmu baru dan dapatlah jugak aku preserve tuk buat benih sendiri...inshaallah..

23 comments:

  1. kangkung pun ada benihnya gak, saya pun baru tahu nih....tahniah UAA, dapat kongsi ilmu bersama...utk adik baby tembam tu moga cepat sembuh yer...kekadang demam nie bagus jugak utk baby, dapat meningkatkan daya ketahanan badan diaorg...klu tak teruk sgt tak payah bagi ubat ok...

    ReplyDelete
  2. salam UAA, kakung kami pun dah bebunga dan bebuah...mungkin stress dgn cuaca panas kot.... hehehe
    acicha cpt baik, k

    ReplyDelete
  3. tanam kankung jarang makan..pasal kucing suka kencing ..:(

    ReplyDelete
  4. kangkung oh kangkung saya msih tak boleh makan kangkung
    p/s bila ummu nak balik msia tahun ni jugak ke? 6 tahun merantau lama kan tak tertanggung rindu pada family tercinta.....

    ReplyDelete
  5. Selama tau makan kangkung je..badan pun dah jadi macam kangkung, jalan pun lenggang kangkung..he he

    ReplyDelete
  6. salam kak :)

    saya skrang gigih kumpul benih kucai. hihi..

    arissa, cepat sembuh ya sayang. boleh main panjat2 kaki mak semula, heh.

    ReplyDelete
  7. Selalu makan tak pernah tanam, kalau kt kampung petik jer yang tumbuh liar kat parit..

    ReplyDelete
  8. Ohhh baru akak tahu UAA.. tq sharing ilmu ;)

    ReplyDelete
  9. kangkung pun ada biji benih ehh??
    baru sy tahu..ingat nak tanam kankung ni main campak ja..

    ReplyDelete
  10. hihi..baru tau kangkung ada bijih benih... ilmu baru gak ni...
    alo..lo.. si bam-bam arissa demam ye, tertinggal story btl lah auntie ni kan...
    moga cpt sembuh cyg...:)

    ReplyDelete
  11. Salam.

    Wahhhhh tak pernah tengok biji kangkung.. Ini first time.

    ReplyDelete
  12. baru tahu je ada benih kankung ni..ingat tanam akar

    ReplyDelete
  13. Kalau PM dan isteri melawat Fiji boleh jamu kangkung segar dari ladang UAA kepada mereka, hehehehehe...

    ReplyDelete
  14. baru tahu benih kankung tuh..yang bunga tengok sokmo doh..

    ReplyDelete
  15. hahahah itulah dia mcm putik bunga kan kak, dulu2 masa kt kampung kecik2 mana penah beli kangkung amik je yg nenek tnm kt bwh2 pokok pisang or tepi parit mmg subur kt situ... tp kangkung liar kan dia nyer rasa lain skit tak mcm kangkung yg tanam kt bts tuh kan kak

    ReplyDelete
  16. ada beli benih kangkung utk ditabur...tp lbh kecik dari tu biji benihnya...

    ReplyDelete
  17. Kakak nak senyum dulu komen Jay Ar tu UAA. Nakal juga komen tu hihi...

    Kakak pun tak tahu selama ini kalau UAA tak tunjukkan. Langsung tak terfikir sebab kakak pun tak pernah menanam. Tahu-tahu pokok yg bapak kakak tanam dah besar dan boleh ambik. Baca N3 UAA inilah baru kakak tahu.

    ReplyDelete
  18. eh eh sama la UAA, smlm akak berkira2 untuk mencabut kangkung (yang ditanam melalui keratan batang) dan digantikan semula dgn kangkung keratan batang juga.refer entry UAA (http://oursimplegarden.blogspot.com/2013/01/fresh-kangkung-tiada-di-market-ada.html) pelik sekejab suami isteri bila tengok byk anak2 kangkung subur.. intai2 rupanya kes mcm UAA. bunganya telah pecah dan menjadi benih dan tumbuh meliar dibawahnya... gembira tak terkata... alhamdulillah..
    p/s:moga Arissa cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  19. Selama ni I duk ingat kangkung ditanam dari batangnya..huhuhu. Yer la kan, kalau ada bunga, mesti ada benihnya.

    Acicha demam beralih bulan la tu kan, takper once in a while demam elok pun sebab katanya badan perlu panas untuk counter attack virus dalam badan something like that, cuma harap she get well soonest, takmo demam berlanjutan kan.

    ReplyDelete
  20. Baru tau UAA....kalau tidak sampai sudah tak tau haha.....selalu nmpk daun ngan batang jer

    ReplyDelete
  21. baru tahu juga yg kangkung pun ada benih… mati2 kena guna batang yg ada akar tu..

    ReplyDelete
  22. oohh.. saya tak tahu pulak yang macam berbiji itulah benihnya.. pernah tengok tapi takdelah nak amik tau... hehehe.. kira ni pelajaran baru buat saya.. ;)

    ReplyDelete
  23. Ayut pon xtau...ni bru rau buji bnih ye mcm tu.tp yg pod tu slalu ayut nmpk dulu klu pungut kangkung..tp masa tu kecik lg..xtau ap pon.hihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads