Friday, 4 April 2014

High Air Pressure Pulak

Setelah beberapa bulan bergelumang dengan kepanasan, low pressure, tropical depression serta hujan yang tak menentu akhirnya memasuki bulan April dengan cuaca yang lebih cool. 

Malam tidur tidak memerlukan kipas dan siang hari yang nyaman tidak lagi berbanjir peluh seperti dahulu, Alhamdulillah. Permulaan kepada cool season yang biasanya bermula pada bulan May, dimana cuaca yang lebih sejuk (lebih kurang kat Cameron Highlandlah)..

Lebih sejuk sikit lagi dari yang melanda Malaysia hujung tahun atau awal tahun lepas (kalau tak silap).

Actually cuaca sejuk nie adalah kerana tekanan udara yang tinggi daripada selatan seperti New Zealand dan kutub selatan yang mana mereka mengalami winter dan kami pun kena jugaklah tempias sikit2...heheh

Perbezaan antara high and low air pressure sebagai general knowledge..

In general, low pressure leads to unsettled weather conditions and high pressure leads to settled weather conditions.

In an anticyclone (high pressure) the winds tend to be light and blow in a clockwise direction (in the northern hemisphere). Also the air is descending, which reduces the formation of cloud and leads to light winds and settled weather conditions.

In a depression (low pressure), air is rising and blows in an anticlockwise direction around the low (in the northern hemisphere). As it rises and cools, water vapour condenses to form clouds and perhaps precipitation. This is why the weather in a depression is often unsettled - there are usually frontal systems associated with depressions.


Kalau dulu kul 6pagi lepas mandi pun dah terasa hangat dengan cepatnya..skrang nie kul 11am mandi pun nak kena guna heater jugak..hehe

p/s - Kalu dok Mesia nie aku takder amek berat pun psl cuaca seperti nie..:) mungkin sebab negara kita cuacanya taklah complicated sangat kot.

17 comments:

  1. Terasa nyaman lah tu kan Ummu.....sesetengah org klu x biasa dengan perubahan suhu ni senang sakit kan Ummu.

    ReplyDelete
  2. tempias sejuk jer dapat UAA.. tempias salji tak ada ke..
    Okeylah tu UAA nyaman jer nak berkebun tu..

    ReplyDelete
  3. Salam UAA, kat mesia ni pun dah mula rasa sejuk sikit...hujan dah mula turun...syukur

    ReplyDelete
  4. Salam Ummu... rinduunya...hehe....(mood nk menulis down skit..hehe)
    ooo kiranya musim ala2 nak sejuk lah skrg ni kat sana ya Ummu... best jugak tu nyaman & tak panas sgt..
    kat Sabah ni mcm kemarau jgk..panas terik klu tgh hari....

    ReplyDelete
  5. panas lg kat malaysia ni...skg ni pun masih krisis air lg

    ReplyDelete
  6. Begini rupanya keadaan di Fiji, cuaca silih berganti, kadang tekanan rendah, kadang tinggi...semacam tekanan yang dialami oleh manusia jugak

    ReplyDelete
  7. Di Malaysia musim kemarau dah berganti dengan musim hujan, di Kedah pula musim ribut petir. Memang cuaca sejuk sikit ketika hujan di sini tapi tak sesejuk Fiji dan Cameroon Highland....

    ReplyDelete
  8. musim hujan panas sejuk ni silih berganti yer... tu yang boleh sakit, apapun jaga diri yer... done nuffnangx2 kat sini

    ReplyDelete
  9. kalau akak,waktu malam kat cameron dah tak tahan...

    ReplyDelete
  10. salam kak..

    lepas kemarau panjang, ada sejenis pokok mcm pokok getah Tanah tepi jalan2 raya (besar berkayu) dh mula berbunga sebijik mcm sakura..

    now sepanjang jalan, dari perak ke Melaka (yg saya dh tengok) penuh bunga2nya, kalerful plak tuh, ada putih-pink-kuning. daun pon tak nampak. ada yg dahan dan bunga semata, daun selai pon takde :)

    ReplyDelete
  11. bestla kalau cuaca lebih sejuk, nk buat kerja pun selesa...

    ReplyDelete
  12. sejuk menyucuk tulang ke kak nor??
    haru jugak tuh sejuk telajok..
    kat sini on off la..tapi masih boleh bertahan..

    ReplyDelete
  13. Sejuk di sana tak sama sejuk di M'sia UAA. Tapi seronoklah lepas ini tanaman sayur musim sejuk akan menjadilah nampak gayanya..

    ReplyDelete
  14. msti best kan kak... sejuk je... tanaman pun msti subur gitu

    ReplyDelete
  15. lepas ni bolehlah berlama2 kat kebun rumah tu.. ;)

    ReplyDelete
  16. Kat msia ayut mmg xamik tahu pon cuaca sbb skrg lgla cuaca ye xmnentu...huhu

    ReplyDelete
  17. tapi saya suka sejuk. Sbb kurang berpeluh dan tak busuk kalo tak peluh.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads