Monday, 14 April 2014

Nasi Lemak Ayam Berempah

Menu lunch ari nie...En.AAA cuti hari nie sekolah nie, hari Vasakhi ker tak silapnya..tapi A besar sekolah jer ari nie sebab dia kan sekolah kat Muslim school. Bila big boss ade kat umah mestilah kena masak bezz bezz sikit kan..

Bezz bezz pun bekfes tadi cuma biskut kering ngan air teh serta oat masak dengan susu jer..

Sebabnya dah plan nak masak lunch special sikit kang...

Special2 pun nasik lemak jer lah..heheh


Tapi best lah sikit sebab aku dah awal2 lagi buat perancangan tuk masak ayam goreng berempah..lama dah tak makan..so while En.AAA sibuk membersih dan menyiapkan ladang, bini dia pun pepagi jugak sibuk memasak ditemani ngan anak dara kecik..tak panjat kaki ari nie sebab dok dalam walker kan..tapi sambal yg versi manis tuh plain jerlah takder ikan bilis sebab dah abes stok..yg fresh ikan bilis kat sini pun dah abes musim..

Oleh kerana makan nasik lemak bertambah2 maka mulalah rasa mengantuk nie..tapi rasa cam tak puas makan kan..nasik lemak biasanya aku suka jer ratah gitu jer tambah2 yang berkerak..ooohh dapnya..tak sedar boleh abes bersenduk jugak gitu kan..:)

22 comments:

  1. ooo..kita punya selera sama nampaknya...suka bahagiankerak nasi lemak..kalau masak dgn rice cooker takde kerak...rasanya yg sikit masin,lemak2 gitu,garing...fuhhh....

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu....
    sedapnya ni, nasi lemak makan dengan ayam berempah......:D

    ReplyDelete
  3. Salam.......nasi lemak memang terbaik, keraknya enak dimakan begitu saja!

    ReplyDelete
  4. Kiri kanan orang jual nasi lemak ngan lauk macam2, jadi main tunjuk jelah....hehehe, tapi takdelah sampai tahap nasi lemak lover gitu...

    ReplyDelete
  5. Salam....nasi lemak memang terbaik. Keraknya enak dimakan begitu saja!

    ReplyDelete
  6. Salam...... Nasi lemak memang terbaik. Keraknya enak dimakan begitu saja!

    ReplyDelete
  7. wahh..sedappnya nasi lemak... paling suka makan kacang & ikan bilis tu Ummu..
    sesekali big boss ada dirumah kenalah masak yg special..ya dok? hehe

    ReplyDelete
  8. Nasi lemak ayam berempah yg yummy.. memang bertambahlah makan kan :)

    ReplyDelete
  9. Salam UAA,
    Hari ni saya buat nasi lemak juga tapi tak ada la ayam goreng berempah hehehe

    ReplyDelete
  10. ummu sy duk berkenan dgn sambal tu...merah pekat...suka sambal mcm tu..kat sini ada 1 kedai yg sambal rupa mcm tu...selalu mintak lebih...boleh cicah dgn ayam wat ratah2

    ReplyDelete
  11. salam UAA, ni nasik lemak versi fiji ke ummu...makan panas2 sure sedap tu

    ReplyDelete
  12. Bahagian kerak tu lah yg sedap kadang2 tu saja je masak bg lama sikit nak bagi ada kerak tapi kalau masak guna rice cooker tak delah...:)

    ReplyDelete
  13. salam kak

    nasi lemak bape round org Fiji buat, sedapnya ayam berempah. mujur anak dara x panjat kaki lagi, kot x dh sesiap nama "nasi lemak kaki" hiks.

    ReplyDelete
  14. as salam ummu nasi lemak memang sedap tambah2 kalau dengan sambal sotong kering tapi lepas makan jer badanpun lemau malas dan ngantuk

    ReplyDelete
  15. Oh... kalau sesenduk tu baru sikit dik. Kalau kakak ni UAA mahu sepinggan baru puas. Kena sambal lebih sikit hihi... tak ada kacang tanah tak apa janji ada ayam berempah yg UAA goreng itu mesti terangkat punya:)

    ReplyDelete
  16. Nsi lmk ada ayam berempah fevret adibh...ikn jer tk main ktanya...

    nmpk super tuh...

    ReplyDelete
  17. salam kak..
    lapo..xmkn nasi lagi ni..sedapnya tgk

    ReplyDelete
  18. hitam sambal tu boleh imagine la ianya manis. UAA kan suka buat nasik lemak sambal manis. Macam saya jugek. Keke.

    ReplyDelete
  19. Hari Vaisakhi tu hari raya untuk orang Sikh kan..? Di Malaysia masyarakat Sikh kecik saja, jika tidak pasti cuti juga pada hari Vaisakhi..
    Nasi lemak rendang ayam memang terbaik, sesekali saya makan juga. Cuma takut nak diamalkan selalu takut paras kolestrol makin meningkat...hehehehe...

    ReplyDelete
  20. memey sedak sungguh la.. tgk pic pun tau doh sedak !

    ReplyDelete
  21. dapnye..
    dah kenyang makan lepas tu sesi menternak lemak.. memang ohsemlah.. hahaha..

    ReplyDelete
  22. kami hari ni bekpes nasi lemak, lunch nasi lemak.. dan dinner mlm ni pun rasanya nasi lemak jugak… hahahha, masak byk2 sekaligus :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads