Friday, 18 April 2014

Kebun Bunga In the Making - Part 2

Kalau last week aku dah setel first part of the kebun bunga, minggu nie bekerja keras lagi untuk membangunkan bahagian lain yang lebih luas di 'frontyard'...

Inilah ghuper asal sebelum aku buat 'renovation'.. tengok tuh ngan misai kucen berteraburnya, marigold dan zinnia yang dahnak menyembah tanah..al maklumlah sejak Acicha lahir manalah sempat aku nak fikirkan bunga2 kan..

 Day 1
I have to remake this area.. habes semua aku cabut walaupun sayang..dengan marigoldnya..misai kucen alih tempat lain serta pokok bunga yang macam jarum kat tengah2 tun pun aku alihkan..harap2 bolehlah hidup ditempat baru..inshaallah.. 

Inilah hasil usaha  hari pertama...dah ready tuk tabur benih. Actually aku cuma spent dalam sejam jer masa kat sini..dari kul 8am bila depan umah tuh dah clear ngan budak2 sekolah..bas2 sekolah..aku pun berkampunglah kat sini ngan anak dara kecik..heheh

Day 2
Sambung balik kerja2 semalam. Tengah syok2 bekerja, Acicha lak mula bosan dah berdiri dalam stroller tuh..takleh biarkan dia nie memang boleh jatuh berdiri cam tuh..so kenalah aku amek kuar bawak jalan2 kejap.

So takat nie jerlah mampu buat hari kedua..dah siap tabur benih 3-5 jenis bunga campur2..tambah line kat bahagian depan tuh.kena tutup ngan shade..tapi yang sakit atinya katak plak berkubang kat tempat yang dah ditabur benih tuh..mungkin panas kot...

Day 3
Semalam pun aku sambung gak kerja walaupun agak risau ngan Acicha yang hidungnya agak berair..selsema lagi kot..kalau En.AAA ade kat umah mesti bising la sebab bawak Acicha keluar umah..diakan over protective.

Day 4 
Pagi nie since public holiday for Easter Friday..makanya dapatlah aku menyambung projek dengan amannya..sebab En.AAA dok dalam umah jaga budak2 orang tuh dah akulah yang berladang..hehehe. Berjaya jugak siapkan kebun bunga khayalan aku tuh..cuma yang sebelahnya tuh En.AAA nyer tapak kacang tanah..dia berkeras tak bagi aku cabut..mencinya..huhuh. Tinggal cuma menyiram dan menjaga jerlah..

Inshaallah kita tunggu tengok hasilnya nanti..:)

15 comments:

  1. Berebut - berebut petak dgn En AAA ya..
    Happy gardening

    ReplyDelete
  2. tak sbr nk tunggu kebun bunga akak tuh siap... kt sana tgh musim sejuk ke kak... sbb en AAA tak bg bwk acicha kuar umah...

    ReplyDelete
  3. ummu buat apa dgn pokok misai kucing?
    kot boleh minum teh misau kucing..
    kat kg masa kecil2 dulu ada bnyk..skrg jrg ada.. naik meliar je..tp skrg org komersialkan?

    ReplyDelete
  4. Assalam UAA,

    Tak lama lagi cantik la patch depan rumah tu......Geramnye tgk acicha memanjat stroller tu,nk melasak la tu. shomel.... :)

    ReplyDelete
  5. Salam dear,

    Amboi berkebun bunga pulak dia ye? Tak sabar nak tgk bunga warna warni dari laman u. Mine tak boleh tanam banyak sebab kucing-kucing jiran I do korek buat business. My vegy patch pon hancur lebur dek diaorg. Habis pak choy I lebur and now bayam merah tu pun macam akan terima nasib yang sama :( Pity me.

    Dah taruk jaring keliling pon they still can jump inside.. Sigh.

    ReplyDelete
  6. Berkerja keras sungguh untuk merialisasikan impian taman sekebun bunga...go go caiyok...

    ReplyDelete
  7. Puas kalau tanah luas macam ini UAA. Kakak tengok pun mata luas sama. Bestnya. Kalau kakak dpt memang mulalah menggoogle cari cara nak tanam yg nak nampak cantik.

    Bila dah tumbuh kelak puas hati UAA.

    ReplyDelete
  8. sekebun cinta nan berbunga....:)

    ReplyDelete
  9. CM pun dah terikut hobi UAA, alhamdulillah cili besar CM dah berbuah dan ada yang dah masuk perut...mula-mula tu rasa nak give up sebab ada benda putih2 kat daun..tapi rajin membelek dan membuang, skrg tumbuh subur ..

    ReplyDelete
  10. dah nak balik mesia pon sempat lagi tu dok berkebun..
    bunga senang nak tumbuh takpe la..
    meriah jap gi garden tuh..puas mata memandang..

    untung la somi isteri minat berkebun..balik sini meh berkebun umah zee plak..dalam pasu jer la..hahaha

    ReplyDelete
  11. Eh eh..yang tukang kebun kecik tertinjau-tinjau tu dia sedang beri arahan sebagai gardener supervisor ke...?

    ReplyDelete
  12. takpela.. biar bunga2 tu bersahabat dgn kacang tanah. eh acicha berdiri dlm stroller... pandai ni..

    ReplyDelete
  13. Salam ukwah..salam perkenalan.. Blogwalking sampai sini.. salam dari MyCherita..dulu saya selalu singgah sini baca entri akak.. tapi saya lupa nak bookmark.. nie baru terjumpa balik blog akak nie balik.. bookmark siap2.. ^_^

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads