Monday, 21 April 2014

Resepi Lima Bintang Penkek Gebu dan Sedap

Oklah menunaikan janji tuk korang, aku letakkan resepi penkek nie..malas nak simpan lelama dalam draft..

Actually tuk dapat resepi yang paling best not easy..nak cipta sendiri memang dasar yg tak pandai lah kan..so kenalah rajin mencuba tuk tahu yg mana paling best kan..

Tapi banyak sangat tuh kalau nak cuba semua yg dalam internet nie...huhuhu..

Kalau aku lepas google carik, tengoklah yang komen2 daripada mereka yang pernah mencubanya..kalau fr website omputih  biasanya dorang letak rating lagi..so dapatlah kita buat perbandingan kan..


Anyway antara website resepi omputih yg agak boleh dipercayai setelah aku mencuba pelbagai resepi adalah dari Allrecipes.com, mudah pun mudah resepi yg dorang share kan kat situ..

So inilah resepi penkek yang the best aku pernah cuba so far: (resepi asal sini)

Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan susu segar
- 2 sudu besar cuka (white vinegar) 
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sk garam
- 1 sk baking powder
-1/2 sk baking soda
- 1 biji telur
- 2 sb butter
(tak sangka aku boleh ingat bhn2 nie tanpa rujukan lak..heheh)

Kekdahnya
- Campurkan cuka kedalam susu segar, kacau dan biarkan sekurang2nya 5 minit (sambil prepare adunan lain)
- Campurkan bahan2 kering - gandum, soda bikarbonat, baking powder, gula, garam..gaul rata
- Pecahkan telur, masukkan butter yg dicairkan..kacau rata kemudian masukkan kedalam susu yg bercampur cuka tadi.
- Masukkan campuran bahan2 kering, kacau & gaul rata.
- Rehatkan sekejap..kurang2 10minit..
- Panaskan non stick frying pan & sapukan dengan sedikit minyak atau butter..kemudian masaklah..

Makan dengan butter atau peanut butter pun sodap..

Selamat mencuba yer nanti bolehlah aku gie jamu selera kat umah korang lak ..:)

13 comments:

  1. Nk jugalh resepi 5 bintang ...tqvm

    ReplyDelete
  2. ooo...ada letak cuka rupanya...patutlah naik cantik...insyaallah saya akan cuba..

    ReplyDelete
  3. saya suke saya suke - kata mei mei

    ReplyDelete
  4. Dah save resepi ni. Kalau Tuanku Permaisuri lapang nak minta dia try buat....

    ReplyDelete
  5. kalau UAA datang umah, saya buatkan yang guna tepung pankek instant...nak buat sendiri selalu jadi cam lempeng meleper jer tak kembang dan gebu...hehehe

    ReplyDelete
  6. Salam UAA,

    Mak Aji dah salin resepi, ingat nak buat nanti, terliur sakan tengok fotonya! Nanti datanglah ya ke rumah, bawa Aidan dan Arissa sekali ya. Oh ya ofkos dengan yr other half juga ya, kita kenduri penkek sedap ni, he he!!

    ReplyDelete
  7. Mesti selalu buat kan yg sampai blh ingat...gebu yg amat...:D

    ReplyDelete
  8. comfirm gebus gebas yek, dana biasa bt gk kak tp org2 kt umah tu tak minat sgt... selalunyer bt 3 keping pun tak laku sgt... tp kalu lempeng laju lak di mkn

    ReplyDelete
  9. print resepi ni kak..simpan siap2...

    ReplyDelete
  10. cuka masuk dlm sus tu tak ke jadi ketul2? Apa beza baking soda dgn baking powder? Erm, kena gugel sendiri le ni. hehhe.

    ReplyDelete
  11. fuh.. ada beberapa resepi dari blog ummu AAA ni ai amik untuk dicuba dan dimakan bersama anak2.. yang ni pun macam menarik.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. wahhh..nampak sangat sedap.. boleh lah nak cuba ni Ummu...

    ReplyDelete
  13. Thanks sharing..nk share your resepi OK..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads