Friday, 25 April 2014

Nasib Keropok Import

Kerana  nak sangat makan keropok goreng, aku pun importlah from Kelate..order lepas raya haji tahun lepas, naik kapal 3 bulan sampailah kat sini awal bulan 2 alhamdulillah...naik kapal terbang boleh tapi tak berbaloilah tambang lagi mahal dr kopok.. 

Oleh kerana limited editionnya maka aku makanlah secara berhemah dan berjimat cermat..sebulan pun tak sampai 3 kali goreng..huhu..

Actually aku simpan tuk makan ngan hidangan yang lebih best lagi seperti makan ngan nasik kerabu atau makan bersama2 bihun goreng..kalau makan gitu sahaja memang cepat sangat abesnya kan..

Hinggalah sebulan lebih yang lepas aku perasan yang ade macam serangga atau binatang kecik menghuni didalamnya..masa tuh tak parah lagi so aku jemurlah.dan simpan dalam bekas botol yang besar..

Kemudian baru2 nie bila aku bercita-cita hendak buat nasik kerabu, aku bukak botol dan alangkah terkejutnya bukan main banyak lagi binatang tuh berumah tangga beranak pinak didalam tuh selama aku tak usik jenguk...menyesal..menyesal..

Inilah yang terjadi..

Begitu banyak kerja2 penggerudian kopok aku  nie..kenyanglah sungguh mereka dok bertapa dalam botol..

Memanglah macam tak luak kan..tapi ngan corak2 gitu serta baunya tuh ..bolehker dibuat makan lagi?

Aku cuba keringkan balik, buang binatang2 kecik tuh..letak dalam fridge pulak..tapi bila aku keluarkan dan cuba goreng macam tak selera plak tengok rupa kopok goreng gitu dan baunya jugak ...sudah kurang enak..huhuh

Nampaknya it's overlah for me rindu nak makan kopok..kena tunggu balik  nanti jugak barulah boleh makan...kopok lekor pun dah bertahun2 tak makan..rendunya...:)

19 comments:

  1. laaa, sedihnya dgr...begitulah nasib si perantau...tak per UAA, anggaplah itu sedekah kat binatang2 tu...

    ReplyDelete
  2. kat rumah pun selalu mcm ni..
    sb asyik tangguh nak goreng.. kena tutup kedap tau..kalau ada udara lembat lagi cepat..tengit

    ReplyDelete
  3. Siannya...xpelah balik sini nanti boleh makan puas2..

    ReplyDelete
  4. alahai siannyer dah la susah nak dapat keropok ada pulak mahluk pemusnah kacau daun tak pe ummu dah tak lama lagi nak balik boleh makan keropok lekor puas2 sabar sikit..:)

    ReplyDelete
  5. memang kopok kalo dah ada minatang tuh tokleh sipe lamo doh kak nor..minatang tu cepat biok..kalo perasan cepat2 buang terus goreng jer..
    zee pon selalu gak kena..sekali balik kelate meme beli banyok tuk wat stok..
    kalo doh bau tu meme takleh make la tu..hapokkk

    ReplyDelete
  6. salam kak

    kesian akak.. kalau saya tak jemur saya buh dalam oven panaskan lite2.

    banyak gak tuh rasanya. takpelah, dah nak balik Malaysia kan? sabo yer, nnti boleh makan puas2 :)

    ReplyDelete
  7. petuanya bila beli beli keropok macam ni kena simpan dalam peti ais. bila nak guna baru goreng..(tapi saya mikrowavekan je...dasar kurang rajin...hehehe)

    ReplyDelete
  8. Lain kali UAA kalau nak simpan lama simpan dalam fridge aje. Tak payah tempat beku pun tak apa. Kakak biasa simpan keropok dlm fridge.

    Kesiannya... macam ini kena import lagilah ye.

    ReplyDelete
  9. sama laa ngan saya,..pernah beli stok keropok byk2 masa balik Kelantan kpg hubby...konon2 nak bwk balik Swk 3 bln lepas tu..

    pastu perasan dlm rumah byk giler natang cam serangga kecik2..x tau dtg dr mana..puas spray..cari2 x jumpa mana punca..

    rupa2nya dari storage yg saya simpan stok keropok tu... mmg dah berdebu2 & berlubang keropok tu dikerjakan... 1 bekas tu terpaksa buang.. rugi beli keropok RM100 lebih tp buang camtu jer.. xde rezeki.. saya kadang2 terfikir, mcm mana laa penjual simpan keropok tu, knp elok jer.. bila simpan kat umah sendiri..jadi camtu lakk.. -_-

    ReplyDelete
  10. msti dh lama terbiar kopoknyer... kadang pelik duk dlm balang kedap udara pun ada gk benda alah tu ek kak... takpe buat sndiri kak heheheh

    ReplyDelete
  11. elok jgn maknlah ummu..kang tak pasal2 sakit perut n muntah2 plk..takut kulat,dlm kulat ada bakteria..dangerr..

    ReplyDelete
  12. kadang2 dok dlm plastik,tak buka pun..lama2 masuk jugak binatang2 tu..

    ReplyDelete
  13. Ummu...kalau tips Dari pengusaha kerpok di Trg ni...if kerpok tu mudah diserang serangga perosak...masa rebus tu tak lama...kurang masak...n kalau tak kembang tu...masa jemur kurang kering

    ReplyDelete
  14. alahai.. sayangnyer, tapi dah ada ulat menunggu tu baik tok sah makan lah !

    ReplyDelete
  15. Kesiannya..
    Takpelah ummu AAA.. sabarlah.. tak lama lagi nak balik Malaysia dah..

    ReplyDelete
  16. Sayangnya.. apa lagi kak? buatla keropok kat sana lak, mana tahu boleh jadi usahawan keropok yang berjaya di bumi asing... hehe

    ReplyDelete
  17. salam UAA, siea....nyo...awat tk boh dlm frigde...keno tunggu 3 bule pulok la ummu...hehehe...

    ReplyDelete
  18. Salam UAA,

    Alahai kesiannya. Kat rumah ni keripok x pernah putus sebab Pak Aji asyik dok beli je asal ada orang berjual yg biasanya datang all the way dari Thailand dok berjual secara berjaja kadang2 sampai ke rumah2 orang perginya - sebab kesianlah tu. Nanti balik pulun makan keropok ya!

    ReplyDelete
  19. bubuk ke tu uaa. nampaknya ulat2 kat fiji beraya sakan sebab dpt makanan import sekali sekale.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads