Tuesday, 15 April 2014

Nyaris Termakan Racun

Kebelakangan nie aku perasan yang sawi putih En.AAA tanam tuh semakin besar dan sedang elok jugak untuk dipetik. Masa dok menyiram semalam dok berkira2 yang aku harus tuai nie esok atau lusa..boleh masak bersama2 ngan sup atau buat bihun ker kan..


Pagi nie perasaan nak makan bihun tuh menguat. Pagi2 lagi aku rendam bihun..so lepas tidurkan Arissa aku pun pergilah amek beberapa pokok sawi putih tuh...

Entah camaner terdetik plak dalam hati... En.AAA nie letak racun ker tak nie sebab hari sabtu lepas dia ade tanya pasal racun sebab sawi nie dah banyak yang kena serangan ulat..nak kena sembur sikit bagi mati ulat2 tuh..

Malangnya dia takleh jugak nak letak racun sebab racun dah habes dalam simpanan..

So aku dalam dua,samada nak tanya dia yang dia letak racun ker tak atau aku terus jerlah masak..

Namun gerak hati lebih kepada nak call dia..nasib baik dia takder kelas masa tuh (biasanya kalau ade kelas dia takkan amek call)..

"I put the poison last night .." katanya..

Ya Allah ..nyaris..nyaris...rupa2nya Allah masih sayangkan aku lagi..masih berpeluang tuk susukan Acicha lagi..Alhamdulillah..kalau tak ntah apa yang bakal terjadi pada aku dan Aidan kerana kami berdua jer yang makan bihun goreng...

 Terus buang kat luar rumah..basuh tangan ngan sabun cuci2..(nie gambar dah petanglah yg layu tuh)

En.AAA actually tak expect yang aku nak harvest dah sawi tuh..lagipun taklah sebesar pada padanya sawi tuh...lagipun dia letak racun malam tadi dan terlupa nak inform pulak..hmmmm

23 comments:

  1. ya Allah kak, sy yg baca ni pon berdiri bulu roma!

    mujur, org kata gesa ibu2 ni kuat kan.. mujurlah sempat disimpangkan. sawi tu dh besar gak kalau ikot mata sy. huhu~

    ReplyDelete
  2. nasib baik tanya dulu..
    kira meracun nok suruh pokok mati la tu kak nor??
    kade make sayur berdaun ni kalo tok rende lamo terasa pahit..

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. selamat UAA dari keracunan itu... kena ikut kata hati kalau benda tu was was.. kena tinggalkan UAA..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...tergerak hati nak tanya suami...
    sawi tu sedap digoreng,ada kuah sikit2...

    ReplyDelete
  5. takde rezeki yer....tapi nasib baik terselamat.....

    ReplyDelete
  6. syukur Alhamdulillah.. gerak hati lebih kuat untuk menelefon..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum sis,

    saya tgh cari info pasal fiji island & terjumpa blog ni. sis stay di fiji ya. nak tahu la kat sana pakai currecy fijian dollar ke? kalau nak tukar macamana ye? kena tukar dari USD/EURO ke sbb tgk money changer takde pun fijian dollar tu. huhu...kalau nak ke sana dari malaysia nak turun airport mana ya and kena tukar flight tak? maaf la tanya byk tau...sbb tak byk info jumpa pasal fiji ni...byk jumpa general info je...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,
      ya currency FJD ..kalau dr m'sia tukar USD dulu sampai fiji br tukar fijidollar..
      kalau kat fiji boleh turun airport nadi atau suva ikut tiket yg dibeli..suva tuh ibu negaralah..
      biasanya 2 flights ..samada ikut australia atau HK atau korea punboleh

      Delete
  8. Alhamdulillah, Allah kurniakan gerak hati sebagai penyelamat.

    ReplyDelete
  9. so patutnya berapa lama lepas letak racun, baru boleh harvest?

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least lepas seminggu racun baru boleh harvest..selamatlah sikit..

      Delete
  10. alhamdulillah.... gerak hati akak tu kuat yek... psni setiap kali boh racun ke apa kene tulis kt papan kenyataan kak

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, itu maknanya Allah masih sayangkan UAA, menggerakkan hati untuk menelefon. Kena buat solat syukur ni....

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah ummu dilindungi Allah...pernah beli racun untuk tanaman...tapi bila fikirkan kurang arif dlm pengendalian racun..tak jadi...takut!

    ReplyDelete
  13. Syukur tak masak lagi kan Ummu..Alhamdulillah! nasib baik terdetik hati tu nak tanya en AAA...

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah... terselamat dan dalam lindungan Allah jua..

    ReplyDelete
  15. alhamdulilah UAA masih dilindungi Allah..bersyukur kepadanNya..ngeri mbacanya!!

    ReplyDelete
  16. syukurr Alhamdulillah...semoga UAA dan keluarga sentiasa dilindungi dr mara bahaya...

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah Allah lindungi UAA sekeluarga..

    ReplyDelete
  18. Syukur....ada instinct yg kuat...
    Sawi tu nampak mmg dah sedang sedang elok tuk makan tu UA...tua tak tua muda tak mudakan...

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah kak...terkejut baca entry nie..

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah, nasib baik dibuka hati utk call hubby… Masih dipanjangkan umur utk terus berkongsi pengalaman di blog ni :)

    ReplyDelete
  21. ya Allah... nyaris tu. Allah gerakkan hati utk UAA bertanya sebab mmg belum tiba masanya.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads