Monday, 8 July 2013

Bila Berpantang Sendirian..

Alhamdulillah dah masuk hari ke-6 pantang, actually kat hospital tuh termasuk jgk ker sbb makan jer apa yg dhidang...:)

Sakit2 badan otot segala bagai, alhamdulillah semakin berkurang almost 10% jer left...thanks to urutan En. Abuaidan. Bengkak jahitan pun semakin surut...takder diberi apa2 ubat pun kat sini just diorang adviced to keep washing with warm salt water..alhamdulillah berkesan so far..

En. Abuaidanlah yang mengambil alih segala bagai tugas sejak balik dari hospital, daripada memasak, membasuh pakaian mengemas rumah hinggalah kepada mengurut. Actually dia tak suka hire orang buat kerja kat umah nie, selagi dia mampu buat,dia buatlah...

Sejak berpantang nie cuma makan ikan ngan sayur jer..samada buat sup ataupun goreng ala2 bakar ngan sikit minyak jer..semalam Arissa kena diarrhea, tak tahulah salah makan dimana cuma makan ikan ngan sayur kobis, tapi sehari dua tuh adelah makan betik supaya senang lawas sebab constipated lps bersalin tuh.

Kesian Arissa,perut asyik sakit jer, masuk susu membuang yang cair kekuningan gitu..daripada kul 7mlm susah nak tido, kul 12 malam barulah setel sikit..alhamdulillah pagi nie najis nampak dah normal.

 Arissa Zahra @Day5, ..tido tak suka bedung, kalau bedung jer takleh tido lama..uh ah uh ah lah jawabnya..

 Seronok menatap bayi tido terutama ketika breastfeeding..berbagai expression dari mukanya.. 

 Semalam En.Abuaidan yang rasmi bagi massage kat Arissa..beriya2 dia nak mulakan..Aidan dulu pun dia yang massage.

My little gal is relaxing..bila perut kenyang senanglah sikit nak mandi dan urut..

Yang abang lak, suka bila tengok ade baby cuma tak berani masuk dekat..tak mau actually..belum kiss baby pun so far..apatah lagi nak pegang tangan. Nak kata jeles tuh taklah kot sebab takdelah bila pegang baby suruh letak ker..cuma he needs his regular attention, bila breastfeed baby berbaring, dia pun nak jugak tido dilengan yang sebelah lagi...dan lepas tidokan baby, kena tidokan abang lak..still nak (tido bawah ketiak mak tuh.)..cuma yang takleh nak kontrolnya suka cakap kuat2 dan buat bising dekat baby...hmmm

Hari ini En. Abuaidan nak pergi kerja..so kitorang manage jer slowly..inshaallah. 'Innamaal usri, yusra'.

Masa untuk blog pun agak limited for the time being..bergantung kepada jadual tido anakanda Arissa..kalau tido lama, banyaklah sikit kerja2 leh wat..kalau tido tak sampai setengah jam tuh..nasiblah...:)


42 comments:

  1. Tahniah,Comey sungguh baby. Semoga segalanya di permudahkan Allah.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah tahniah ummu....best nyer unexpected dpt gugurl...sepasang sudah...bestnya...:D
    comel betul arissa zahra..nama pun best...baby arissa lawas..sebab betik tu..heheh..okey ummu take care..semoga segala urusan dalam pantang dipermudahkan Allah...amin..:D

    ReplyDelete
  3. Cute lil arissa berseronok dengan ummu dan abang aidan kat rumah....hehe. Abang aidan ada teman bising2,teman jerit,teman berlari2 dalam rumah,luar rumah la lepas ni.....hehe.

    ReplyDelete
  4. Alahai...comelnya...

    Lama2 esok Aidan dah terbiasa oklah tu, baru2 kekok dapat adik.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum ibu dalam pantang.. :) bertambah sihat nampaknya.. alhamdullillah.. pelan2 jaga yer.. semoga sihat sejahtera lepas ni...
    arissa yang samakin comel itu.. kelopak mata yang cantek.. lawa sangat.. comellll... kalau fiyya mata cepet.. :P walaupun bulat tapi takde kelopak mata.. hehehehe... cepat lah besar dan sihat ye wahai anak kecil arissa yang comel.. :) muahhh..
    abang aidan yang masih malu2 dengan kehadiran adik arissa tu.. nanti lama2 abang aidan datang pegang tangan dan kiss adik arissa ye.. :) be cool.. :)

    ReplyDelete
  6. Ummu, tersangat lah comel. Tahniah

    ReplyDelete
  7. lawanya anak tu..knor dulu sorang2 juga berpantang

    ReplyDelete
  8. Syabas dulu kakak nak ucap pada abuaidan-zahra. Pandai mengurut, masak, mengurus bagai. Alhamduillah dipermudahkan. Walau pun jauh diperantuan tapi dia pikul 100% semuanya dibahu dia Ummu. Moga dipermudahkan.

    Adik Zahra macam abang aidan jugalah. Comel:) Kakak ni ummu kalau baby buat apa pun memang suka dan cantik aje mata kakak tengok.

    Jaga kesihatan dik... selamat berpantang.

    ReplyDelete
  9. alahaiii comei baby arissa ... ^_~

    ReplyDelete
  10. Arissa dah pandai posing... comel jer tgk dia pandang kamera...
    Rasanya normal kalauu poo poo baby yang breastfeed kekuningan macam tu...

    ReplyDelete
  11. moga ummu cepat sembuh dan baby arissa sihat selalu hendakNYA..

    ReplyDelete
  12. geramnya tgk...yalah dah 7 tahun tak ada baby hehe...mancungnya hidung Arissa

    ReplyDelete
  13. salam UA.....

    Tahniah....moga sihat keduaanya....comelnya si Arissa...suka bau baby kecil2 macam nie....

    ReplyDelete
  14. comel baby arissa tu . besar mata diaaaaaa.....gerammmm tgk wehhhh

    ReplyDelete
  15. lama x lawat, dah dapat baby comel pun. Tahniah! :)

    ReplyDelete
  16. salam UA, lega dah kan...semuanya dah selamat...yang ditunggu2 comei plk tu...penyeri ayah bonda n kekanda aidan. Aidan masih masih malu2 lagi tu...

    ReplyDelete
  17. takpelah... take yr time ok. KA faham sgt, Kalau x dpt singgah di blog KA Pun KA memahami... take care & rest byk2 yer ! Peluk cium KA untuk new baby tu yer .. cute sgt !

    ReplyDelete
  18. Ya Allah hebatnya anugerah Allah...kak siti tunjuk kat suami kemudian dia tanya...ai teringin nak baby ke..Kak siti gelak je ...tak nak lah...teringin nak cucu adalah..haha

    ReplyDelete
  19. comelnya baby arissa... tahniah ummu aidan sekeluarga... biasalah tu baby breastfeed poo poonya cair dan kuning... ada juga org kata kobis tu agak berangin.. tp betik tu rasanya xde masalah. selamat berpantang.. saya serahkan baton berpantang untuk ummu pula hehe

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah, nah lihatlah Arissa Zahra, tampil dengan warna kulit merah jambu,,ohh sungguh ayu. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah...comelnya baby.tahniah sis.

    ReplyDelete
  22. Untung cik Abe boleh buat semua, ringan banyaklah kerja UA Hehe....
    Alahai comenya Arissa mcm abg dia jugak!

    ReplyDelete
  23. Assalamu'alaikum UMMUAIDAN
    Pak Temuk ketinggalan bas. Walau terlambat, dengan maaf dan penuh gembira, Pak Temuk ucapkan TAHNIAH di atas kelahiran Arissa Zahra. Syukur kepada Allah, semuanya selamat. Semoga baby yang cute itu + ibunya + papa dan abangnya, sihat sejahtera selalu!

    ReplyDelete
  24. Anggaplah bersendirian dgn anak-anak sebagai satu terapi juga. Tp jangan paksa diri tau.. kalau tak sempat buat keje, tunggu sampai abi balik ya..

    ReplyDelete
  25. Tahniah! cute nye baby!

    ReplyDelete
  26. kagum dengan UA yang pantang sendirian jauh dirantau orang... kami doakan yang terbaik buat UA dan keluarga..

    Comelnya anak syurga ni...
    auntie doakan semoga Arissa jadi anak yang solehah..
    Mudah-mudahan kita dapat jumpa satu hari nanti..

    Salam ramadan buat UA mohon maaf atas salah dan silap jika kita bersahabat dialam maya ni ada tersilap bahasa....

    semoga Ramadan kita terus diberkati amin...amin...

    ReplyDelete
  27. As alam ummu selamat berpantang....saya tak pernah berpantang sendiri rasa susah nak uruskan diri dan baby semoga ummu kuat semangat .....sangat comel baby arissa gerammmm tak sabar nak dapat baby sendiri...

    ReplyDelete
  28. Ummu makan betik? kalau boleh elakkan makanan yang sejuk buat sementara waktu nanti baby kembung sayur kobis pun tak boleh sejuk selalunya klu bersalin hanya boleh makan sayur sawi takut perut baby tak tahan....(dlm keadaan biasa saya tak boleh makan kobis sbb bisa2 badan ini kanpula sewaktu pantang)

    ReplyDelete
  29. Terus jaga diri, baby & family ye. Selamat berpuasa utk UA sekeluarga ( berpantang yer ), moga amalan2 kita kan diterima olelh Allah swt In Shaa Allah

    ReplyDelete
  30. seronoknyer kak... kalu cium msti sedap bau... bau syurga
    selamat berpantang yek kak

    ReplyDelete
  31. Selamat berpantang....rindunya tengo anak2 masih baby....

    ReplyDelete
  32. Selamat berpantang Ummu..
    bagusnya Abuaidan semua dibuat sndiri....
    comelll bah Arissa.. good girl...:)

    ReplyDelete
  33. Selamat berpantang. ..moga kembali segar dan sihat seperti sediakala.bagusnya dpt suami yg sanggup jaga sendiri anak isteri n buat kerja rumah!syukur

    ReplyDelete
  34. comel arissa ikut muka saper kak?

    ReplyDelete
  35. macey2 gayo arissa tu.

    aidan jeles kot kak ado adik ni. hehee.

    ReplyDelete
  36. galak sungguh matanya... macam abang juga kan!

    ReplyDelete
  37. alololo...arissa zahra yg comel!!!hihihi..

    ReplyDelete
  38. alhmdulillah..rajin abu aidan mnolong :)) semoga dipermudahkn semuanya ye Nor :)

    ReplyDelete
  39. comelnye arrissa!tu je mampu nak ckp...klu ade kat dpn ni mesti auntie PC dah cubit2 pipi si arissa ni...nsb baik tgk gambar je...hihi;p

    ReplyDelete
  40. Ala.. rindu rasa layan baby.. besarnya mata dia Ummu... geramnya...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads