Monday, 5 May 2014

Kerepek Pisang Made in Fiji

Jangan terkejut jika aku katakan kerepek pisang tidak pernah dikomersialkan disini..pisang banyak ditanam dan dijual namun sebagai produk yang diproses ..tidak pernah...setakat pengetahuan aku lah...

Macam aku pernah cerita yang ubi kayu pun tak pernah dibuat orang sini sebagai kerepek..

Aku jer yang buat dan perkenalkan maaf yer bunyi cam perasan, tp betul tuh..heheh..kalau kerepek pisang dulu2 orang indonesia yang pernah tinggal disini pernah jugak membuatnya...

So basically kerepek2 nie mungkin orang2 Asia jer kot yang tahu..orang Pasifik tak heran sangat kot..heheh

Ingatkan kesah pisang setandan dilaman yang mula masak aku cerita dulu..kalau makan gitu sahaja aku taklah excited sangat banyak2..silap2 aribulan boleh termuntah..

Tapi rancangan aku yang paling besarlah kunun adelah tuk  buat kerepek...sure macam goreng pisang panas lakunya...kalo tak laku kat orang lain pun laku kat mulut aku & Aidanlah..heheh

Beberapa hari yang lepas actually aku mulakan projek nie...masa hari yang mendung..yang aku dok gelenyar turun berkebun..

Senang saja bah..janji ade kerajinan...pisang yang masih belum masak..bukan putik sangat yer (nanti kelat)..yang mungkin sikat ke2 atau 3 selepas sikat yang dah mula masak..kalau yang masak takleh jadi kerepek..lembik..lembik..lembik..

Kupaslah kulitnya dengan peeler..rendam dalam air garam tuk kurangkan bergetah..

Sagat..jangat tak sangat...shape tuk ikut sedap jer...

Yang dah siap ..nipis2 dan kecik2...nak cepat kan..

Goreng dalam api sederhana sampai betul2 garing..kalau nak masin boleh renjis sedikit air garam masa menggoreng.tapi aku tak letak pun..tak mo masin2 sangat..abaikan kuali yang tak encem tapi power tuh..

Yang  baru keluar dari kuali panas2..sambil menggoreng sambil ngap..lambatnya nak penuh bekas..heheh 

Sebotol yang besar nie..dalam 3 hari aku dan anak bujang dok ngangkut..abeslah ia...itu tandanya kerepek nie sedap dan menjadi..heheh..En.AAA dia kurang kerepek nie..dia lagi suka kerepek ubi kayu..tak kesahlah dia tak suka pun janji aku dapat makan dengan puasnya..:)

Teringin nak buat yang sira lak..tapi kerajinannya  masih belum bertandang lagi...:)

p/s- jawapan yg teka semalam tuh pokok carrot...:)

25 comments:

  1. sedapnya..puas angkut balang kalau yg dibuat sendiri..tgk2 dah licin balang..

    akak biasa masukkan sesudu mentega/ majerin ketika mengoreng..kerepek jd lbh ranggup,kekuningan dan tak payah renjis garam dah...

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu...kerepek ni kalau bawa depan tv mmg tak sedar abis sebalang..hehe

    ReplyDelete
  3. besar betul 'telinga' kuali tu... tak payah pada paku, digantung pada tombol pintu pun boleh... :)

    ReplyDelete
  4. itu pisang apa tuh kak? nk kata pisang tanduk mcm kecik sikit, pisang nipah mcm nmpak lain bentuk2nyer... tp jnji boleh dibuah kerepek dh kire ok tuh kan kak... amboih dua beranak je yg mkn yek...

    cer akak try jual msti laku kak...

    ReplyDelete
  5. pelik jugok ore denu dih..rugi sungguh tok tahu make..kak nor kena jadi tenaga pengajar la gitu..tok pon wat bisnes..untung2 maju..hehehe

    kak nor, kalo pisang berangan boleh buat dok??skalo make gitu jah sedak..wat kerepek tok rajin..
    zee ada la beli hok putik kat tesco..3 minggu doh peram tok masok2 pon..tok tahu la gapo tok keno..ngaju bokali..

    ReplyDelete
  6. Rajin nya Ummu... tapi tu lah klu kerepek home made mmg sedap banding yg kita beli...sedap kerepek pisang, makan pun rangup kan.. tu yg 3 hari dok angkut ye..hehe...

    ReplyDelete
  7. elok sgt kalau ummu komersialkan jer..kat sana..
    boleh jadi jutawan..yelah ladang sendiri..ada kat belakang rumah je..proses n jual...untung tu..cubalah ummu..

    ReplyDelete
  8. kerepek pisang..kalau dah mengunyah, susah nak berhenti hehehe

    ReplyDelete
  9. kalau dapt kat tokek kerepek kt msia bekalan ubi kayu ngan pisang yang banyak dan murah..mau senyum diorg, kita pun boleh beli kerepek ngan harga murah.

    ReplyDelete
  10. Homemade kerepek lah ni UAA... sedap tengok tu.. memang boleh habis sebalang 1 hari ni :)

    ReplyDelete
  11. pisang nangka ke tu...saya suka kalau kerepek pisang nangka nak buat renyahkan tapi kalau kalau nak perabih sekejap jer

    ReplyDelete
  12. buat seniri best kak...sy suka gak tp xrajin mcm kak...suka mkn je..

    ReplyDelete
  13. rugila org fiji dok pandai make kepek pisae….hahah!!!

    ReplyDelete
  14. salam UAA, klasik betui la kholi tu ummu, susoh nok dpt ni...hehehe...

    ReplyDelete
  15. Salam Kenal..
    tetiba teringin pulak nak makan kepek pisang.
    mesti lagi sedap kan kepek pisang buat sendiri..:)

    ReplyDelete
  16. Akak ni ummu tak de yang rajinnya semedang tak rajin...

    ReplyDelete
  17. Yeay betul sy jawab...nak kepek pisang satu balang!

    ReplyDelete
  18. Kalau dipasarkan di Fiji pasti laris tak menang tangan agaknya... :)

    ReplyDelete
  19. haa kerepek pisang ni adalah kegemaran saya jugak mmg best mengunyah sedar tak sedar sepastik habis, papa JJ pun minat benda ni tapi tak dapat la kami nak buat sendiri mana mau cari pisang kelat tak masak lagu ni kan, nasib baik kat kedai ada jual kerepk pisang yang dah siap hahaha.

    ReplyDelete
  20. best2 , kalau KA satu keluarga sekejap je abis kerepek ni !

    ReplyDelete
  21. masa kecil selalu tgk mak sedara buat kerepek pisang mcm ni.. mmg rangup dan sedap di makan masa panas2… Kat sini pun ada tau org jual kerepek pisang ni kat supermarket.. Import dari Columbia..

    ReplyDelete
  22. huh kalau UAA buat GA tanya soalan tunar tu smlm mmg tak menang la saye. heheh..

    kerepek pisang ni sedap. nampaknya uaa berjemaah makan kepek pisang dgn anak bujang dia. heheh./

    ReplyDelete
  23. rajin dengan idak je kan.. ;)
    buat sendiri lebih jimat.. ;)

    ReplyDelete
  24. Tak pernah buat kerepek pisang UAA. seumur hidup.....makan pernah hehe...nak buat kerepek pun ada caranya yek... baru tau!

    ReplyDelete
  25. Salam UAA,

    Begitu rupa kuali kat Fiji yg tak encem tapi power ya! Lain sikit rupanya daripada kuali kita ya?!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads