Saturday, 31 May 2014

Pakchoy Lagi..

Samakah keseronokkan menanam sayur dan memetiknya dari kebun sendiri atau memetiknya dari pasar? 

Tentulah tak sama kan...yang dari kebun sendiri tentunya lebih fresh, organik dan boleh petik bila masa jer nak once ready...cuma yang dari pasar tuh tak perlulah berpenat lelah menanam menyiram menjaga bagai...

Cam pakchoy nie adalah sayuran yang telah ready di'ladangku' nak petik hari2, selang sehari pun boleh hingga habes..pastuh tanam balik yang baru..

Cam semalam dah harvest dengan gembiranya..

 Inilah baru betul2 sesuai usianya tuk harvest..masih lembut dan daun pun dah cukup besar..

Masak apa?

 Untuk seorang makan masak dengan sos tiram ala stir fry letak sikit isi ayam..kawan ngan nasik yang panas2 memang sedap weyyhh..

Lunch ari nie plak,

Style sayur campur tapi kat sini dorang panggil chop suey..pelbagai sayur dimasak bersama2 ngan ayam atau ikan atau udang dengan soya sos dan sos tiram..febret seisi keluarga..hampir2 tenggelam pakchoy dicelah2 sayuran lain kan...

Korang plak hujung minggu gini lunch kat mana?

14 comments:

  1. Salam ummu

    mmg suka petik2 ni..apa nk buat sekangkang kucing pun tak ada...
    nk beli kt psar tu , sgt2 takut..tambh2 sayur kmpung yg tumbuh melata dr pya..bru2 ni ada sorang mninggal sbb mkn kgkung bel, kt sayur tu ada telur lintah, cpt besar lintah dlm perut..sakit perut beberapa hri..n mninggal, lps bedah, tengok2 ada lintah sdg mengerudi segala usus dlm perut...

    ReplyDelete
  2. wa cantiknya sayur...segar dari ladang UAA
    pakchoy ni mmg seswai masak camtu kan
    carrot pun dari ladang ke UAA

    ReplyDelete
  3. Akak pun selalu masak macam tu parkchoy ni UAA.. segar Dr ladang tu..

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya lunch..perot tengah kriuk kriuk ni kak nor lappar..hahaha..

    ReplyDelete
  5. Semlm sy pun ada tuai sayur...sayur menang...hihi tapi x masak lg..ptg ni ingat nk goreng mee...untuk lunch ni x masak ada 2 tempat kenduri kawin

    ReplyDelete
  6. salam UA
    saya memang suka sangat sayur hijau..
    sayuran hijau ni kaya dengan klorofil.
    dulu memang tak suka sayur since kawin terus suka sebab suami paksa makan sayur

    ReplyDelete
  7. Salam ummu..betul tu sbnrnya yg di tanam sndiri lg puas hati nk makan.. terasa kesegaran sayur tu...mcm sy pandai masak sos tiram ja sayur park choy ni..hehe

    ReplyDelete
  8. Salam UAA, tu la untung tnm seniri kan? bila nok masak pun ada jah sayur segar... chop suey nmpk sedakkk

    ReplyDelete
  9. en.hubby ku pepagi dah pergi petik kangkung kt kedai runcit blok sebelah itulah menu kami tengah hari tadi...kangkung belacan.....menu murah lg berkhasiat...hehehee

    ReplyDelete
  10. Banggakan dapat petik dan masak sayur hasil dari tanam tangan sendiri kan...
    Nak pula sayuran tu menjadi dan subur...

    ReplyDelete
  11. Pak Choy ni faveret Okje kalau gi Tesco ni UAA ...masak gitu jugaklah lebih kurang...
    Ohhh hari ni puasa lah UAA...tengok sayur tu beberapa kali dah telan air liur hehe

    ReplyDelete
  12. weekend biasanya lunch di rumah saje. Park choy chop suey satu!

    ReplyDelete
  13. pakchoy dgn sos tiram memg sedap, letak pulak ikan bilis hancur..pehhhh sedap tu!

    ReplyDelete
  14. puas makan waktu pantang dulu.. eemm.. time tu jelah ada selera makan sayur ni.. sekarang kalau teringin baru beli..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads