Monday, 19 May 2014

Tinggi-Tinggi Si Limau Mandarin

Musim limau mandarin di Fiji sekarang nie...murah2 sahaja jika hendak dibeli dipasar $1 (+/-RM1.70) pun dah boleh dapat dalam 5 biji. Ade yang manis, ade yang masam..tiada petua tuk memilih, ikut nasib jer hehehe..
Limau mandarin kami yang sepokok kat laman belakang tuh pun dah berbuah dan mula masak..cuma buahnya tuh tinggi sangatlah ...nak kait atau jolok pun tak dapek..galah tak cukup tinggi kot..

Bolehlah kamu semua mencari buah2 dicelah2 daun tuh...? heheh..takder lebat mana pun..cukup makan jer kot..takper lah janji berbuah kan...

Hasil kutipan semalam..actually nie kali kedua lah kami merasa yang dari pokok nie...tanya En.AAA camaner dia amek buah yg tinggi tuh..katanya dia goyang2 dahan..mana yang dah almost ready tuh jatuhlah....oooo begitu..
Kulitnya tak kuning seperti yang biasa kita dapati kat Mesia kan, tapi kalau biar lama lagi boleh jadi kuning jugak cuma takut terlalu masak lah.....aku pun pelik jugak memula dok sini naper panggil mandarin tak cam mandarin jer..tapi isi dalam tuh ok lah jugak...menepati lah kot jugak...cuma tak semanis bistari yang korang selalu makan during Chinese  New Year jer...

20 comments:

  1. Wah..akak..luks very yummlicious..sedapnyer..air liur dah meleleh..pokok limau manis pun ader dirumah akak..whatelse more to ask..:)

    ReplyDelete
  2. saya suka limau ni senang nak makan kulit nipis kalau dapat yang masam sikit lagi best

    ReplyDelete
  3. Mcm rupa limau manis pun ada kan Ummu sebab kulitnya yg hijau tu .... :)

    ReplyDelete
  4. limau manis klau kt sini rega rm6 sekilo....murh betul kat fiji tu yek?

    ReplyDelete
  5. kire ok lah kak ni lg bgs takde letak bahan pengawet apa2 kan... walaupun kulitnyer ijau jnji isinyer sedap... tp rupe pokoknyr mcm pokok limau kasturi pun ada kan

    ReplyDelete
  6. telan air liar ore poso arini tgk limau mandarin fiji.

    ReplyDelete
  7. kecurrrrr elio saya. wawawa

    ReplyDelete
  8. yg penting,ia subur dari ladang..kan ummu..geramnya..tgok kebun orang..

    ReplyDelete
  9. salam UAA, oooo kalu lagu tu tk pyh nok kait la ummu, kocak jah dahan...pah tu kutip...mudah la hehehe

    ReplyDelete
  10. Salam UAA,
    Sedap akak menengok buah limau tu UAA, terasa lak masam manis di tekak akak ni ..

    Mudah rupanya nak memetik limau ni .. akak ingat jenuhlah UAA menjolok buah tu macam akak menjolok maggis disini :)

    ReplyDelete
  11. fuh.. terliur kegeraman tengok buah limau tu.. ;)

    ReplyDelete
  12. Salam Ummu...
    terliur tgk limau... last makan masa thn baru cina hari tu kot..hehe...
    banyak gak buahnya ye yg di belakang rumah:)

    ReplyDelete
  13. Macam limau siam pun yer kan, kulit memang tak kuning tapi kadang2 dapat manis meleting. Tak kisah la tak banyak pun, janji dapat merasa dan tak perlu beli hari2, nak makan jer goyang sendiri hehehee.

    ReplyDelete
  14. owh nak minta tips dan petua u buat untuk beranakkan si Acicha boleh? ada man2 entry u dah buat ker? Hehehe tak malu kan I, walhal boleh jer selongkar sendiri entry lelama u.

    ReplyDelete
  15. sedapnya makan limau fresh petik dari pokok sendiri… Pernah juga makan limau lagu tu sebelum ni… walau kulit hijau, tapi rasa tetap sedap :)

    ReplyDelete
  16. wah mmg nampak fresh sgt tu UA... seronok kalau dapat tanam juga depan rumah, pernah cuba tanam juga sebelum ni tapi buahnyer tak banyak & sgt masam kata hubby hehehe

    ReplyDelete
  17. Masa gi Cameron Highlands hari tu nampak gak limau gini UAA....tak tau pulak tu limau mandrin ke limau biasa....tak beli pun...

    ReplyDelete
  18. bagus la yg macam ni. Lebih organik, bebas chemical. Kalo yg kat Malaysia time Chinese Nu Yer tu, kalau makan lebih skit je sakit tekak kemain, sbb org kata mmg dah diletak racun suh tahan lama. Dah tu kalo tinggi sangat kena panjat la kan. Kait dari atas pokok.

    ReplyDelete
  19. Kat tempat akak orang panggil limau cemboi...:)

    ReplyDelete
  20. Salam UAA,

    Mak Aji pernah dapat petua untuk pilih limau yang manis - pilih yang kulitnya buruk sikit berbanding yg lain, kalau ada yg tompok2 hitam ke! Jangan ambil yang elok licin, biasanya masam! Setakat ni ok petua tu! Tinggi betul pokoknya ya, belum pernah Mak Aji tengok pokok limau setinggi tu!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads