Tuesday, 6 May 2014

Tak Boleh Jadi Supermommy...

Semuanya bermula hari Ahad pagi yang lepas bila mana 'supermomy' awal2 lagi keluar bekerja diladang..buat kerja2 mencangkul, menanam segala bagai..al maklumlah suami 'supermommy' masih tidak sehat dengan batuknya jadi dia takmo keluar umah pagi2 ketika cuaca masih lagi sejuk2 dan berembun..

Si'supermoomy' setelah abes kerja2 dilaman terus masuk umah..tengok pakaian suaminya yang berlambak tak di'iron' naik rasa serabut..tanpa berehat dahulu, dia pun teruslah buat kerja2 menggosok baju tuh, dimana baby 'supermommy' sedang lena tidur..

Setelah siap iron baju yang memakan masa dekat sejam, dia pun terus masuk kedapur..prepare lunch..takdernya rehat2..masak puri pulak tuh ari tuh..tahu jerlah puri tuh kan amek masa nak canai dan goreng lagi...dekat sejam jugak dok berdiri buat kerejer tuh..almaklumlah buat puri sekali sekala mesti suaminya suka kan...eheheh

Lepas tuh baru 'supermommy' tadi ade kesempatan tuk berehat..

Petang tuh lak..dia mula rasa tak sedap badan..seram sejuk semacam jer..terus telan panadol...malam kurang boleh tidur dengan lenanya..tak sodap badan...huhuuh

Bangun paginya mula terasa sejuk sangat..sampaikan kena pakai jaket dan suami 'supermommy' terpaksa letakkan beberapa helai selimut termasuk yang tebal2 tuk hilangkan sejuk..

Hmmm..cabaran tidak berhenti disitu sahaja..

Hari itu jugak ade tetamu yang akan datang dirumah.....Maknanya kenalah prepare menu2 untuk mereka..hwaaaaaa..

Hadoiii dengan demamnya yang kepala pun terasa berat terpaksa jugak sediakan hidangan tuk santapan mereka..minum pagi dan lunch lagi...sib baiklah 'supermommy' dan prepare sebahagiannya pada hari sebelumnnya..menu utama kan nasik lemak ayam berempah..so ayam dah siap2 marinate,santan siap perah, sambal siap tumis awal..semuanya disimpan dalam fridge..tunggu nak masak balikjer...

Bermula dengan masak kuih muih seperti pakora dan jemput2 versi depa dan dalam masa yang sama buat preparation tuk nasik lemak..sib baiklah sisuami 'supermommy' banyak menolong..dan baby 'supermommy' tak banyak kerenah duduk jer dalam walker..

Alhamdulillah akhirnya siap jugak masak tuh by kul 10am...tetamu sampai kul 10pagi...

Cabaran blom abes lagi disitu....

Kemudian kena siap awal2 sebab by 11am kami kena kuar umah sebab ade dental appointment ..kalau tak pegi kan susah nak dapat slot lagi...klinik tuh pun dalam 30km dari umah kami..kat bandar lain..

Takder choice wpun not feeling well kena jugak  gagahkan...

Pergi lah jugak appointment tuk sambil lodge permohonan passport baby 'supermommy'..abes appointment, alang2 dah datang kat situ, kenalah jugak gie shopping tuk carik seluar baju depa berdua tuk...huhuhuhhu..

Dalam kepala dok melayang2..tenaga pun kurang..terpaksa jugaklah tawaf kedai2 kat situ dalam panas2 tuh..

Kul 5.30pm baru sampai umah..dah abes tenaga upaya..selera  pun takder nak makan kecuali boleh telan air milo jerlah...suami dan anak jantan 'supermommy' dinner dengan leftover nasik lemak paginya itu tanpa merungut sikit pun..

Pagi nie macam tak larat nak bangun, sepagian dalam selimut...sib baik suami 'supermommy' baik hati buat semua kerja2 memasak dan jaga anak..sampaikan air tuk 'supermommy' pun dia sediakan...

Nie dah boleh tulis entri nie, rasa oklah sikit demamnyer..cuma selera jer takder..mulut rasa payau jer..

 

Macam mana nak jadi 'supermommy' buat kerja lebih sikit dah jatuh sakit...huhuhu


p/s -slowlylah aku melawat korang jer..bila bosan2 asik dok melepet kat tilam jer

27 comments:

  1. alahai,,, apapun kesihatan diri lebih utama, kalau demam macam ni nk jadi super power apapun mmg x jadi.. take care yer !

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu..
    tak sihat ker?? banyak sangat keje kot.. mmg betul2 supermommy nampak gaya tu.. sana sini dok buat keje... huhu...bawak2 berehat ya Ummu.. moga cepat sembuh tau..

    ReplyDelete
  3. Semoga cepat sembuh ummu. Jadi mak walau letih walau tak sihat keluarga tetap diutamakan.

    ReplyDelete
  4. semoga UAA cepat sembuh..begitulah supermommy, semua benda nak buat utk kebahagiaan keluarga..

    ReplyDelete
  5. demam supermum kita ni..rehat2 ye..

    ReplyDelete
  6. salam ummu...amboi hebatnya...lepas ni rehatlah pulak...

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. rehat, rehat & rehat tuk recharge power supermummy...

    ReplyDelete
  9. salam kak..

    akak ni walau tak sehat ttp la gigih buat itu ini. saya semalam baru sakit kepala, haaaa.. melepet terus. Nampak sangat tak (berapa) fit.

    heh.

    cepat sembuh kak :)

    ReplyDelete
  10. Syafakillah UAA.. moga cepat kebahnya.. akak baca entri ni pun dah terasa penatnya... sakit segala urat2 kan..

    ReplyDelete
  11. kan bila kadang2 we think we are strong, tapi sebenarnya we pushed ourselves too hard, kesian badan (amboi diri sendiri pun kadang2 tak ingat ni once terjelepuk sakit baru ternganga hahaha). Moga sihat sepenuhnya secepatnya ok, have a good rest.

    ReplyDelete
  12. alahai....siannya supermommy..rehat la dulu..nanti dah baik, jadi supermommy lagi ya

    ReplyDelete
  13. ummu memang supermommy yang hebatlah ....saya tak akan mampu utk berkebun memang tidak kalau mengemop satu rumah pun boleh demam

    ReplyDelete
  14. Walau keletihan sampai demam-demam tapi ganjarannya teramatlah besar tu UAA. Bersyukur walau jauh diperantauan AAA banyak membantu saat-saat begini. Moga cepat sembuh. Arissa pun tahu behave bila ummu dia demam...

    Take care dear...

    ReplyDelete
  15. tak semua org sama dia nyer antibodi bdn kak... rehat yek, jgn lupe mkn ubat tau

    ReplyDelete
  16. Olos, kesiannya kat supermommy… Demam urat ke tu?
    Jaga diri UAA… Moga supermommy cepat2 baik… boleh berkhidmat pada keluarga tersayang :)

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum ummu...dah nak jatuh sakit nak buat mcm manakan...sabar jer la dgn dugaan ini...;)

    ReplyDelete
  18. Hihih sy pun dilanda demam ni kunun nk jd supergardener...:p
    Kena minum air masak byk2 musim panas ni

    ReplyDelete
  19. Super momi yg terhebat di Fiji....

    ReplyDelete
  20. Salam UAA, kdg tu kita ni kena demam, baru kita tahu badan kita perlu direhatkan...nasib ada superman kat sebelah.tu...hehehehe

    ReplyDelete
  21. Tu lah Ummu, kita sebgi mak ni wlupun sakit tp terpaksa gigihkan juga buat kerja kan...

    Moga cepat sembuh....

    ReplyDelete
  22. alahai kak..jgn buat kerja yg byk sgt dlm satu masa...kalo xlarat tu rehatlah dulu...kalo sakit nti lagi satu keje xjd..get well soon kak..

    ReplyDelete
  23. kira dah supermami la dah tu. berjaya selesaikan banyak urusan sampai demam2 ke diri. untung jgk en suami bertimbang rasa menolong.

    suka betul tetamu2 dgn nasik lemak ye.

    ReplyDelete
  24. susah hati bila kita sakit.. rasa keluarga kecik terabai.. tapi bersyukur sebab en. suami banyak membantu..

    ReplyDelete
  25. Badan pun nak rehat jugak UAA...tu yg seram sejuk tu... Adoi nasiblah Supermommy ni memang mithali sungguh walaupun demam digagahkan jugak buat nasi lemakkan....

    ReplyDelete
  26. Salam UAA,

    Bila demam2 gini Mak Aji dok teringat kisah kawan baik Pak Aji. Semasa mrk student dulu mrk dok serumah. Bila kawan tu demam kawan lain tanya - kau nak makan apa? Kawan yg demam sebut - jabit jeruk!! (anggur jeruk Siam tu!) Time tu kan kat KL mana nak dapat. Kalau kat kg melambak! Jangan mengidam jabit jeruk ya!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads