Saturday, 24 May 2014

Hidangan Teh Dipetang Sabtu Yang Enak


Bila cuaca sejuk mestilah cepat terasa lapar kan..mesti nak makan yang mengenyangkan sedikit kan. Pagi tadi En.AAA bawak balik dari pasar keledek ungu..agak murah jugak dengan $2 dekat 20 biji dapat. Bosan dengan ubi style rebus jer serta malas untuk menggoreng dan menambahkan lemak daripada minyaknya..aku pilih yang paling healthy way tuk dihidangkan bersama teh... bakar jer dalam oven..biarkan oven buat semua kerja...tak sampai sejam masaklah.

Sangat sedap dimakan sesambil minum teh atau kopi...bila bakar rasa manis ubi tuh masih kekal berbanding dengan yang direbus yang mana bila bercampur dengan air dan garam kuranglah sket realnya...:)

Ade balance lagi tuh esok pagi boleh bakar lagi...sempoi jer style kampung pun dah cukup hepi dah takyah western2 bekfes.. Acicha pun habes sebijik yang kecil jugak dia buat dinner.

9 comments:

  1. Suka ubi tu...manis.. Tp kat sini mahal, sekilo dlm rm6... Ada la dlm 5-6 biji...

    ReplyDelete
  2. Mmg sdp ubi kaler purple ni...dgt berkhasiat...bgus utk minda kya dgn vitamin..

    ReplyDelete
  3. Kalau bakar style orang dulu2 panggang dalam sabut lagi sedap...aroma yang dibawa asap sangat menusuk kalbu dan menggamit selera...

    ReplyDelete
  4. style kampung camni ler yg paling awesome...

    ReplyDelete
  5. Salam UAA,

    Sedap tu ubi keledek bakar time sejuk2 ni dengan kopi - O kaw2!



    ReplyDelete
  6. OKje dah boring makan cenggitu UAA agaknya sebab dah selalu makan masa kecik kot....tapi kalau ada depan mata layan aje...hehe

    ReplyDelete
  7. wahhh... sedap & sihat bila ubi di rebus mcm tu je kan Ummu... minum dgn kopi panas2.. erm! mmg mantap...hehe

    ReplyDelete
  8. tak pernah cuba lagi dengan membakar.. tengok gambar tu ingatkan direbus.. ;)

    ReplyDelete
  9. $2 dpt dlm 20 biji? Mewahnya... Untung betul.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads