Friday, 16 May 2014

Musim Petai Versi Pasifik

Biasanya bila dalam perjalanan mata ralit memerhati pemandangan kiri dan kanan jalan..Selalunya ade sahaja yang menarik perhatian samada pemandangan dengan lanskap yang indah ataupun pokok2 yang sedang berbunga atau berbuah.

Masa cuti sekolah yang baru berlalu, dalam perjalanan kedestinasi dihidangkan dengan pokok2 petai versi pasifik yang sedang rancak berbuah... teringin sangat nak tengok betul2 dari dekat, namun biasalah big boss takkan ikut kehendak bini dier tuk buat kerja bodoh berentikan keta tepi2 jalan telek pokok...so dapat tengok dengan laju sahajalah petai look alike tuh..sambil berharap ianya petai betul...

Hinggalah bila berkunjung kehospital baru2 nie dan dipersekitaran spital pun ade jugak pokok petai yang ditanam sebagai teduhan..


Apalagi ..peluang untuk telek pokok yang menimbulkan tanda tanya ini dengan sepuasnya..

 Nampak tak buahnya tuh..kehijauan gitu..

Lalu aku pun mengutiplah buahnya tuk buat analisis secara mata kasar...

 Ringan sahaja buahnya tuh..nipis lak tuh..

 Nak kata petai belalang..bijinya kecil sangat malah dengan kulit nipis gitu tak dapat nak keluarkan apa2 isi pun..

 Yang jenis besar sikit..nampak cam petai tapi takder mcm petainya..biji kecil sangat..nak kopek pun susah...tah2 mabuk pengsan kalau termakan nie..

Yang satu lagi nie..cam petai  jugak..tapi aku rasa lebih close to petai belalang compare ngan yang dua tadi. betul tak?

Cukuplah...syak wasangka serta harapan telah hancus...memang pokok2 tuh bukan petai seperti yang aku harapkan...huhuhu..takder peluang nak makan petai kat bumi pasifiklah jawabnya...huhuhu..

25 comments:

  1. Aduhai dah dah teringin petai pulak adik akak UAA ni... orang yg minat petai jer yg tahu nikmat sedapnya petaikan UAA.. akak baru masak Gulai tempoyak udang petai..

    Kena bersabarlah UAA utk petai tu...

    ReplyDelete
  2. Adik beradik petai juga ni...cuma lain keturunan je. :)

    ReplyDelete
  3. Ha ha, nasib baik tak belasah je petai semata-mata teringin makan petai..

    ReplyDelete
  4. Bagusnyer kak..landscape cukup indah dgn kehijauan..yg petai jenis besar tue kalau aku tak salah must be dari forest species..anyhow..luks mighty fine..:)

    ReplyDelete
  5. petai belang..wat sambal ikan bilis sedap ni..
    dah 30an baru kenal petai belalang..dasyat

    ReplyDelete
  6. Petai belalang tu chek akak suka makan..byk khasiat katanya :-)

    ReplyDelete
  7. Teringin nak makan petai ke ummu ala siannya .....

    ReplyDelete
  8. petai cam yg last tu (x tau org semenanjung panggil ape) mmg sedap buat ulam klu yg muda2 tu...klu yg dah sedikit tua isi biji nya..kecik2 dulu mmg ratah camtu jer... heheh

    ReplyDelete
  9. kat tepi jale puchong ni banyok pokok petai belalang kak nor..
    ore sini tok panda make kot..
    memang terbiar kering cam gitu jer..
    tapi ye la bila dah banyak tak pandang dah yang kecik2..hehe..
    biler takde gak cam kak nor la, teringin bebenor jadinya..

    zee tak pandai makan petai mentah..kalo yang jeruk ada gak curi2 tapi make sure bau dah kureng..

    ReplyDelete
  10. siannya UAA...sabar byk2 yek...

    sini petai berlambak2, lagi2 waktu lalu kat Bidor tuh...petai dr hutan, org asli yg cari...

    ReplyDelete
  11. Serupa tapi tak sama ye Ummu...besabarlah tak lama lagi tu...

    ReplyDelete
  12. petai belalang..kat sini tak jumpa plk...kat psar...lgi le

    ReplyDelete
  13. petai belalang...tgk kat tv3 masatu diberi mkn orang utan utk banyakkan susu

    ReplyDelete
  14. Cam rupa petai juga kan Ummu tp kecik jak bijinya..
    Tak suruh sapa2 kirimkan petai utk ummu di sana ke... :)

    ReplyDelete
  15. Memang macam petailah UAA. Sebagai pokok teduhan ajelah disana. Tempat kita macam tak ada pulak. Tapi pokok dia pun macam pokok petai jugalah..

    ReplyDelete
  16. sebijik cam petai belalang je kak tgk isi nyer.... jnji ada bau mcm petai skit kak heheheh.... alahai

    ReplyDelete
  17. Ini petai belalang...Rasanya byk kt semak area taman ni

    ReplyDelete
  18. Macam petai belalang aje kan..? Kalau bukan petai belalang mungkin cucu cicit petai belalang tak...?

    ReplyDelete
  19. sib baik dok try rasa…huhu!!!silap2 gaya mabuk

    ReplyDelete
  20. Ala, kesian kat UAA…. ni dah dikira penyakit angau petai ni…
    Sini ada juga jual yg frozen kalau nak makan petai… Tapi tu, la… saya dan hubby bukan kaki petai… jimat pound… mahal jugak tau walau yg frozen :)

    ReplyDelete
  21. sy pon baru je bape tahun kenal petey blalang ni. org yg mkn ckp rsa dia lite2 aroma petai. asalkan ada bau petai kan. kat rumah pokok petai beso ha. tp rezekinya utk kami cuma 2gugus(ada dlm 5papan) tanah keras susah nk hidup.. huhu.

    ReplyDelete
  22. petai belalang ini kata orang tua temapt saya boleh guna buat mengubat masalah cacing untuk kanak-kanak, biji2 petai @ isi gaul ngan gula dan beri makan pada kanak-kanak....

    ReplyDelete
  23. lahh.. ingatkan mmg betul2 petai... serupa plak dengn petai kan Ummu..
    sabarr na.. balik Malaysia nti boleh makan..hehe

    ReplyDelete
  24. dulu saya tak kenal pun petai belalang.. tapi bila sekali pak mertua tunjuk dan kata boleh makan.. eemm.. mestilah cuba sebab teruja nak rasa.. hehehe..

    ReplyDelete
  25. yg UAA dah kupas tu mcm hampir nak sama dgn petai kat malaysia kan. Tapi bau dia cemana? Ada nak hampir tak?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads