Tuesday, 20 May 2014

Kueh Sagu lah Kunun

Hidup diperantauan dalam rangka menjadi chef yang hebat tuk family, dalam memenuhi selera dan tekak melayu..mesti ade kejayaan dan kegagalannya kan.tok guru pun gugel jer kan. dan kita biasa tayang yang berjaya dibuat, sedap rasa..cantik ghuper didalam dalamnya menyebabkan penengok menetes air liurnya..

Sekali sekala kita tayang jugak percubaan2 yang kita berjaya kan...barulah kita jujur dengan pembaca dan diri sendiri...barulah korang akan berkata..' alah ingatkan semua dia tau...ghupernya hampeh...kueh sagu pun failed?'..
Kuih sagu yang langsung out of shape kan....huhuh...actually sukatan air tuh yg tak betul wpun aku dah ikut resepi asal..nie dah terlalu lembik..macam 'kolleh' pun hado...kena scoop ngan sudu takleh dipegang begitu sahaja....

Kaler plak langsung tak menarik...ini bukan salah aku yer...gula yang ade kat sini cuma gula perang jer..gula putih out of stok..uhuhu..kalu letak gulo nie memang akan spoil warna minuman mahupun makanan kecuali nakkan kaler yg perang atau golap...kalu buat air teh ngan gulo nie memang sungguh keliru dan sedey ngan campuran rasa daun teh dan kearah rasa gula melaka sket...kadang aku tensi btul, mogok tau mau minum tea O. Dan kelapa plak...itu yang desiccatednyer..sebab coconutku out of stok..ari tuh masa En. AAA dok perah santan lupa nak ketepikan sket tuk buat kuih sagooo nie.. 

Smalam yang aku buatnya tuk bukak posa..bila En.AAA tengok lantas dia pun bertanya 'apa yg hijau didalam bekas tuh.?..' aku pun cuber cover line..cakap tu tak menjadi tuh, not good taste..ko akan pengsan kalo makannya...

So yang memakannya adelah aku dan aku dan anak bujang pun makan sedikit sahaja..aku tak nak dera dia..huhuh Walaupun tak sedap kena jugak abeskan sebab takmo membazir..sejak aku kawen ngan orang yang pandai berjimat cermat dan tak suka membazir nie aku pun jadi insaf dan baik sket...telan jugak drp buang selagi tertelan....bagi burung atau katak kat luar tuh kira last resort lah kiranya...:)

24 comments:

  1. Tapi kalau tengok gambar macam masih oklah UAA.
    Kalau masih boleh dimakan tu still bolehlah not so bad.

    Susah juga nak dapat gula biasa di sana ye UAA..

    ReplyDelete
  2. terlebih air agaknya...lain kali boleh bt lgi...suka kuih ni...ingat dolo2 kakak ipar bt...fev warna merah..sampai jemu..


    kuih telur katak di panggil namanya..

    ReplyDelete
  3. dah ada rupa tu kak nor..
    second trial mesti menjadi kak..try lagi..

    kuih sagu jare2 jupo jugok loni..anak2 tak suka makan kuih lembik..huhu

    ReplyDelete
  4. Hari ini kueh sagu..besok nak buat aper akak? Takpelah janji dapt sekeping sudah..lagi pun buatan dgn tangan akak sendiri aper nak soal?

    ReplyDelete
  5. selalu kuih sagu orang guna warna merah ni special warna hijau dah macam kuih lopis tapi tak pe yang penting rasanya ada di situ

    ReplyDelete
  6. ok dah ni, janji leh makan kan !

    ReplyDelete
  7. salam ummu...nampak glamour pulak warna hijau ni...hehe

    ReplyDelete
  8. heheee...saya nie selalu gelak sorang2 baca cerita UAA...kelakar ler..

    tak per ler tak jadi kali nie, nanti cuba lagi sampai jadi elok yer...


    ReplyDelete
  9. Salam UAA, mmg lawak lah...kueh sagu make nga sudu...versi baru ni ummu...hahaha...

    ReplyDelete
  10. hihihi.. org kata practice make perfect kan Ummu.. rajin mencuba, lama2 nti jd expert..hehe.. (mcm sy ni lagi lah, cuba pun malas..haha)...
    tapi dlm tak jadi tu tgk mcm sedap jer... :)

    ReplyDelete
  11. hihi nasib baik ada burung n katak...kalau tak jd compos pokok pun boleh kut ummu...:p

    ReplyDelete
  12. ooo dia jadi sebati
    takpe nanti lama2 menjadi lah tu :)

    ReplyDelete
  13. heheheh walaupun takde rupe jnji ada rasa kan kak... alah dana lg lah kak, kuih2 yg manis lg tak reti sgt nk msk... even agar2 pun fail hahhaha... lg melampau kan

    ReplyDelete
  14. jadi dah tu..
    kita ni tongkak dagu je..

    nasib baik tekak org putih..
    makan roti gardenia dgn chese hari2..haha

    ReplyDelete
  15. betul tu.. sesekali tunjuk yang tak menjadi baru tau bukan semuanya jadi.. ;)

    ReplyDelete
  16. ahaha..tengok gambar dan dengar nama kolleh tu pun dah boleh gelak.. Sakit jugak kan kalau takdak gula putih. Saya memang tak r nak minum tea ngan gula perang..kopi oke lagi la..

    ReplyDelete
  17. xpe kak. kita2 je yg tahu ni. dendiam suda. hihi.. ;)

    ReplyDelete
  18. okeylah tu UAA...boleh dimakan tu kira jadilah tu...
    lenkali klau terlembik cam ni.. UAA..buat air gula mlaka...makan ngan susu cair..enak sekali...sejuuk masuk ke tekak

    ReplyDelete
  19. Betul tu UAA. ..biar telus ....yg tak menjadi pun kita kasi tunjuk dgn kengkawan....Tak pernahlah buat kuih sagu ni....sbb okje pun kurang suka hehe

    ReplyDelete
  20. Sini pun guna kelapa dessicated kalau buat kuih sagu… saya tak pernah buat, tapi pernah makan kawan2 yg buat…

    ReplyDelete
  21. Susah nak buat pak abas demam ni..walau nampak ringkas dan senang..

    Seksanya bw guna tab..berasap..

    ReplyDelete
  22. first time plak saya dgr bagi makan katak. Ni rasa dia horror sgt ke? Atau sbb pewarna lebih ni. Sagunya dah tak nampak dah rupa sagu. Tapi bagus le kan, UAA pun mcm saya, sejak kawen dgn org yg tak suka membazir dan selalu compare betapa bertuahnya kita ni dpt makan berbanding org somalia, so saya pun selalu je akan habiskan jugak makanan. Sbb tu saya gemuk. Haaa.. alasan tak?

    ReplyDelete
  23. Salah kita ke salah resepi kadang2 resepi tu tipu pun ada...ahahhaaa...

    ReplyDelete
  24. patut baca yg ini dulu...kurang jadi sebb tukar warna asal...hehehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads