Monday, 26 May 2014

Bila Tetamu Datang Dengan Tiba-tiba

Cerita petang semalam....

En.AAA mengadakan perjumpaan dengan ahli2 Non Profit Organisation yang dia involve kat umah semalam. Terpaksalah aku sediakan sedikit juadah ringan tuk mereka..

Kul 3 lebih aku bermula ngan cekodok serta white chai (tea susu) tuk tetamu meeting tuh..sesambil membuat jejemput malas tuk diriku cicah ngan sos cili..

Cekodok manis yang ade raisins didalamnya serta serbuk buah pelaga..kuih yang femes jugaklah kat sini..(gambar nie yg baki jerlah lepas depa makan)

Dalam pada aku dah dah siapkan kuih mueh serta menikmati jemput malas tuh..orng2 nak meeting pun dah sampai...tiba2 ade jugak 2 orang tetamu yang datang dengan surprisenya (tanpa inform dululah nak datang). Sib baiklah aku dah buat teh dan cekodok lebih2 sikit..kalu tak kena masak lagi ...huhuhu..

Kengdian tetamu yang surprise tadi dijemput tuk menikmati makan malam diteratak kami lak...aku yang terpaksa bertugas extra dan tak ready tuh pun angguk dan iyakanlah...apalah aku nak masak dalam masa yang singkat nie..ayam semua dok keras dalam ais mana sempat nak kuarkan...

Ah kena buat benda yang instant yang tak perlu masa yang lama tuk masak..maklumlah Acicha dok berkepit ngan aku jer dan bapaknya lak sibuk meeting...

So menu yang paling simple but acceptable tuk orang2 kat sini adelah seperti inilah...

Aper korang rasa yang aku dapat masak dalam sejam lebih..?

3 jenis lauk,sejenis nasik ..dan sejenis roti paratha..macam masakan kampunglah kalo kito...

Tuna dalam tin yang dimasak dengan  masala..senang cepat dan sedaplah jugak..

Sayur kangkung style depa..sori yer takder nak kangkung belacan2nya atau goreng cili...simple goreng ngan bwg dan fenugreek jer..

Kuah dhal...yang nie ngelat sket..yang dah dimasak masa lunch tapi masih elok dan banyak kalo nak buat lagi..takperlah ..dhal curry nie macam suatu hidangan yang kemestian dan acceptable lah kalo takder lauk aper pun janji ado kuah dhal..

Roti paratha yang made by wanita melayu terakhir kat Ba Town..hebaklah kunun...huhuh. Ini yang makan masa paling lama nak masak maklumlah kena uli, gelek, masak satu persatu bagainya...tapi tahlah aku tengok dorang tak rasa pun remeh nak buat nie atau merungut baik masak nasik jer mudah..releks jer membuatnya..aku pun buatlah kan tuk amek hati tetamu dan suamiku...tetapi hampeh tetamu makan nasik dengan berseleranya, suamiku dan aku yang makan roti nie...hhmmmm..

By the time siap masak almost kul 6 dah masuk maghrib..meeting pun baru nak bersurai, Acicha dah mula mengamuk..tak layan dah apa2 benda aku rasuah buat main atau makan.. sebelum tuh aku rasuah ngan biskut dia dok diam2lah dalam walker....huhuh..

Lepas maghrib barulah depa menjamu selera..aku lak sibuk nak siapkan dan tidurkan depa berdua tuh..dah setel semua ..aaggrrhhh penatnya rasa..nak patah belakang...tak larat weeiiii...3 jam straight dok dapur..


Melihatkan pinggan yang menimbun dan aku dah letih dan malas, aku pun cuba bercakap psiko yang tak obvious ngan En.AAA..'pinggan tuh esoklah saya basuh yer....dah penat nie....' lalu dia pun berkata 'don't worry I'll wash it..you take some rest now..." gumbiranya dalam ati cam nak melompat...hehehhehe

Tapi yang tak bestnya rancangan posa ari nie kena cancel sebab dia penat dan not mentally prepared..

25 comments:

  1. Tengok pinggan mangkuk dalam sink tu yg tak tahan tu..nak gelak pon ada..heheh nasib ada yg nak membantu..mmg tak suka terima tetamu mengejut gini tapi apakan daya tu la yg akan membawa rezeki buat kita kan..reedha je laa...penat berbaloi sbb depa berselera makan....

    ReplyDelete
  2. gambar yang last tu yang terbaekkkk hehehe dah penat2 so boss tolong selesaikan

    ReplyDelete
  3. Nasib baik ada hubby tolong cuci pinggan mangkuk. Klu tak mmg semput jugalah Ummu kan...mana lg nak masak, mana lg nak layan budak kecik yg x makan rasuah tu ..hehe

    ReplyDelete
  4. Kalau semua kena buat sendiri dgn ada ' special handbag' nak kena kendong memang salutelah kakak dgn UAA. Kalau tak calang-calang boleh tetapi dtg menunggu hidangan tak siap...

    ReplyDelete
  5. assalam...

    part masak2 emergency nih mmg blh buat jantung berdegup agak kencang..nak2 yg edisi tetamu main terjah jer camtu...nasib baik kalau time ade lauk simple2..kalau time lauk xde langsung..makan nasik putih ngan ikan bilis goreng ler jawabnyer..hehehe

    ReplyDelete
  6. dan...lepas main masak2, bab cuci mencuci tu laa yg palingggg.. MALASSSSSSSS...hahaha

    ReplyDelete
  7. heee...Alhamdulillah En. AAA sudi membantu yek, bersyukurlah byk2 UAA....
    semoga rumahtangga kalian sentiasa bahagia dan ceria....

    ReplyDelete
  8. tengok pinggan berlonggok camtu dah pening..huhu
    cepat jugok tu kak nor masak dalam masa sejam siap ngan paratha..
    penat hilang kalo tetamu makan berselera..

    ReplyDelete
  9. Memang kadang yg suprise tu yg tak tahan...tapi nak wat camna mereka bawa rezeki tu kena layan dgn ikhlas...

    ReplyDelete
  10. sy kalau surpise2 ni mau caling2 pizza...terbaek lah paratha tu..dah terbayang kalau dpt cicah ngan kari ikan..huhuhu

    ReplyDelete
  11. sy kalau surpise2 ni mau caling2 pizza...terbaek lah paratha tu..dah terbayang kalau dpt cicah ngan kari ikan..huhuhu

    ReplyDelete
  12. mmg letih le...msk dgn ank2 kecil lagi..tapi pahala stlah banyak..rezeki melimpah..
    knor pun gitu gak...basuh2 anak2 atau suami..sampailah sapu sampah dan mop lantai..

    last sekali..knor buat lgi sekali sbb...tak mcm bini buat..hahah

    ReplyDelete
  13. salam kak, tuna masala tu macam sedap je nak try, biasa buat tumis cili kepit jadik sandwich. ni sedap plak nengoknya, boleh try la ni :)

    ReplyDelete
  14. suprise2 pun mcm2 menu akak buat.... paling terliur akak nyer roti tuh... msti sedap hingga menjilat jari nyummmm3

    ReplyDelete
  15. Bertuah le badan dapat suami macam tu kan. Masuk bilik baring sambil senyum2...lega...

    ReplyDelete
  16. Bagusnya.....kalau akak lah, tetamu tak dijangka muncul, dengan pantasnya akak capai kunci kereta dan tapau lauk pauk. Hehehehehehe.

    ReplyDelete
  17. Dalam kes emergency pun masih sempat buat macam2 juadah. Nasib baik juga tengku Permaisuri di rumah tak serajin UA, jika tak perut saya terjengul ke depanlah....

    ReplyDelete
  18. Power mama lah UAA.. boleh sediakan semua dgn segera.. tabik buat UAA..

    ReplyDelete
  19. salam UAA, salute la...dale se je bulih masak semua tuh....kalu ambo keta lutut doh tu...hehehe....

    ReplyDelete
  20. bertambah penat tengok dalam sinki tu.. huhuhu.. tapi apa-apapun syukur en. suami memahami dan sudi nak tolong kemaskan..

    psstt: gambar selepas takde.. yang dah siap kemas.. ngeee..

    ReplyDelete
  21. mmg pantas UAA kat dapur…
    Best nyer, bangun pagi dapur dah kemas...

    ReplyDelete
  22. Huyooo roti kuah dhal..kalu sy itu menu x masuk dalam list menu express...telur dadar...plg mendapat tempat...:p

    ReplyDelete
  23. Isteri mithali mmg cenggitu ...kreatif dan rajin hehe.....
    Roti pratha tu depa dah selalu makan tu UAA sebab tu kurang sentuh.....nasi tu yg depa tak tahan nengoknya. Agaknya... kalau boleh depa nak makan dua dua tu hehe...

    ReplyDelete
  24. Salam Ummu..
    mmg kelam kabut jugak kan klu ada tetamu tiba2 datang... kenalah prepare apa yg patut.. tapi respek lah dgn Ummu berjaya jugak siapkan menu2 tu..sedap je tgk...hehe..
    Rajin nya en AAA tolong basuh pinggan... :)

    ReplyDelete
  25. Hehehe, part yg tetibe jemput org makan tu pernah jugak husband saya buat. Dia mmg kan. Sesuka hati je ajak org, tak fikir kita ni nak prepare tu jenuh. Selamat le suami. Kena hormat.

    UAA mmg pandai berkias, sampai AAA volunteer nak basuh pinggan. Kalo saya tgk menimbun mcm tu, mmg nangis dulu le baru buat. heheh.. [maksud saya kalo dlm situasi ada anak yg nak berkepit je ni la.].

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads