Friday, 2 May 2014

Goreng Sukun Yang Enak Sungguh

Sapa tak pernah makan buah sukun angkat tangan...ok..ok..turunkan..:)

Sapa pulak pernah makan..? Kalau pernah makan macam mana masaknya? Buat gorengan ker atau sayur ker atau pengat?..

Hmmm aku tergolong dalam golongan yang tak pernah makan masa kat tanahair dan baru belajar makan masa kat sini...huhuhu

Kalau kat sini depa panggil breadfruit atau bell fruit...Fijians mereka banyak tanam nie dihalaman..Indian pun...biasanya dorang makan buat sayur atau kari lah...goreng2 pun ade jugak..

Rezeki sebijik sukun yang telah lama ditunggu2...hepi sangat walaupun taklah besar pun buahnya..

 Aku tak pernah imagine pun bila tengok buahnya yang begini rupanya disebelah dalam..lepas tuh mula wonder camaner dorang nak makan takder buah didalamnya ..tak seperti nangka atau cempedak..buah nie tak boleh dibiar lama kat luar once petik..kalau dalam masa sehari tak buat apa2 lagi..elok letak dalam bekas yang mengandungi air tuk elak rosak..

Rupanya semua didalam buah tuh boleh dimakan kecuali kulit serta empulur (ke orang panggil) yang dibahagian tengahnya.. Sedap nie kalau goreng biasa2 letak garam jer pun..ini aku letak garam,kunyit serta gandum lightly..goreng garing2....mak aaiii sebijik memang tak cukup..si A besar siap berebut ngan bapak dia lagi..semuanya dia nak..last2 1 jer bapak dia dapat makan..pun lepas tuh tak cukup lagi tuh..


p/s - mintak maap sangat2 tak sempat nak balas bw korang..inshaallah aku cuba slowly...skrang nie mind tengah fully occupied ngan mencari info2 kat internet for some planning...tq korang yg tetap komen yer..

21 comments:

  1. buat kerepek sedap...
    hehehe

    ReplyDelete
  2. buat kerepek sedap...
    hehehe

    ReplyDelete
  3. saya suka kerepek buah sukun dan sukun goreng cara lain tak penah makan

    ReplyDelete
  4. eii kat sana pulak banyak sukun..sedap UAA..goreng cam keledek..atau buat pengat..sir gula merah tanpa santan

    ReplyDelete
  5. betul tu et...klu kat belah2 Johor diaorg buat kerepek...saya pun dulu goreng ajer mcm UAA buat tu....kat sini dulu ada gerai tu jual sukun goreng, laku sgt...tapi sekarang dah tak jual dah, katanya buah nie susah nak dapat dah...

    ReplyDelete
  6. Salam Ummu..
    masa duk smnjung dulu rajin lah makan buah sukun ni..tapi kat sini dah jarang jumpa... suka makan yg digoreng salut tepung tu....:)

    ReplyDelete
  7. sukun yg sedap goreng@ kerepek..

    ReplyDelete
  8. Sukun ni kegemaran ayahanda sy...kalau goreng dia seorang je yg mkn..sebab famili member yang lain tak makan hihihih

    ReplyDelete
  9. sukun sedap kak nor..rasa lemak2..

    ReplyDelete
  10. Kalau dah masak sangat buat cekodok pun sedap Ummu.

    ReplyDelete
  11. Assalam UA..acik suka sangat ni..goreng dan makan cicah sambal kicap..kalau yang betul2 tua tu pulak acik buat pengat

    ReplyDelete
  12. Salam UAA,

    Buah sukun ni memang tak popular di Pantai Timur. Mak Aji pun pertama kali makan bila dah dok KL. Sedap rupanya jika dibuat seperti goreng pisang tu. Daripada tak pernah makan, bila merasa je langsung terus suka!

    ReplyDelete
  13. Sedapnya goreng sukun UAA... akak dah lama tak makan.. buat pengat pun akak suka UAA :)

    ReplyDelete
  14. Masa akak kecik2 dulu, nenek goreng sukun macam goreng keledek tu. Cicah dengan sambal ikan bilis atau dengan gula pasir jer. Sedap. Sekarang, akak suka cicah dengan sambal kicap. Ada kick.

    ReplyDelete
  15. Saya belajar makan sukun masa belajar kat Penang… Tgk buah sukun life masa ikut kawan pergi rumah dia kat Perak…. Betul kata Mak Aji tu, goreng sukun tak glamer kat Kelate/Teganu…
    kalau goreng garing mcm tu, sah2 tak cukup… mmg sedap buah sukun ni...

    ReplyDelete
  16. Dulu masa saya kerja di Nibong Tebal, Pulau Pinang, ada satu tempat yang sukunnya sangat terkenal iaitu Pulau Aman. Ini kerana buah sukun di Pulau Aman lebih lemak dari sukun di tempat lain, mungkin kerana tanahnya yang gambut itu.
    Saya juga suka sukun. Cuma sukun ini agak berangin, jadi tak boleh makan banyak-banyak...

    ReplyDelete
  17. Fuihh...family saya kalau dapat benda ini memang suka sangat...kalau yg masih muda buat sayur campur kacang hijau, dah tua2 nak cepat gorenglah jwabnya kenankan dengan sambal kicap mmg terangkat...rajin sikit buat pengat or kolak pekat2...erm best.

    ReplyDelete
  18. perkh rugi tak tau mkn sukun kak... dana suke goreng ngn tepung pastu cicah sambal kicap...perrrkkkh kalu yg dh dkt2 nk msk lemak2 ada manis skt mmg terbaik kak... tp dana perasan kt pantai timur mungkin org kurang kenal sukun nih... sbb kalu balik kerteh tgk buah bkn main lbt jth tkade sapa yg amik... bile tanya family mil diaorng pn tak penah mkn buah sukun tuh... heheheh bile di kenalkan baru tau mkn...

    ReplyDelete
  19. mmg sedap kerepek sukun. saya pun suka.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads