Wednesday, 28 May 2014

Berita Hangat : Surirumah Melepat Untuk Selamatkan Pisang

Tajuknya itu kemain lagi.. ampun yer tuan puan, adik kakak..heheh

Bila kayo ngan pisang kat umah
Pastuh pisang tuh lak tak mebeles
Jangan dibuang atau pandang sebelah mata akan pisang itu
Marilah dilepatkan ia..

 Pisang, tepung beras, gula, kelapa parut

 Daun pisang dilayur

 Ready tuk pembungkusan

 Dah setel kukus

Siap tuk dimakan..barulah mebeles..

Lepat nie adalah makanan berasakan pisang yang paling healthy..
Takder minyak digunakan, gula pun beberapa sudu jer (kalo kek hampir secawan)
Dan kukus pulak tuh
Tak perlulah takut gemok kalo makan lepat yer..:)

p/s - Aku bukanlah penggemar lepat sangat..dulu2 kalo takder kuih lain selain lepat aku belilah atau terdapat secara free ker aku makanlah..huhuh..tapi kat sini aku cuba buat demi menyelamatkan pisang dari pembaziran...dan aku pun bukanlah ghajin bangsanya memasak nie cuma yang aku nak makan takleh dibeli kat sini..takdo...keno jugaklah.merajinkan diri...

21 comments:

  1. Salam UAA, cicoh nyor parut boh garam sikit2 lg sedap ni ummu...w'pon boh doh nyor d'dale tuh...gu pulok dgn teh O panah...uuuu best!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu... hihi...betul lah tu kan..daripada berlaku pembaziran pada pisang itu baik lah dibuat lepat... hehe... mak sy rajin lah buat lepat ni..sllu juga makan..mmg makanan sihat...:)

    ReplyDelete
  3. Salam UAA,

    Sedap tu lepat pisang kalau makan hujan-hujan ni. Mak Aji belum pernah buat lagi lepat ni, nampak mudah aje ya! Darat dih, oghe Kelate tak pernah melepat, he he! (malu nih)

    ReplyDelete
  4. Muhammmad suka lepat, asyik lepat aje di pesannya, mamanya tk ada msa nk melepat..

    nk minta sepiring boleh?...

    ReplyDelete
  5. lepat memang best, suka makan time masih panas suam2 kuku...

    ReplyDelete
  6. saya suka lepat pisang nie...lembut dan sedap rasanya..

    tapi kami, org Perak buat lepat pisang, tengah2nya kena letak kelapa parut...

    ReplyDelete
  7. lepat pisang/ubi disebut "selak pintu" juga kat Melaka :P

    sedap, fav saya always and 4ever lepat pisang, dapat plak pisang nangka yg manis-masam, aduhhhh!

    *berkaitan isu halal under jakim ni, bukan salah pihak jakim semata, tapi dari pihak Cadbury sendiri yang melanggar dengan sengaja. ujian dah dapat sejak bulan febuari 2014, tapi hujung bulan may baru tahu. nampak tak permainan diorg ni?

    cakap pasal halal-haram kat Malaysia ni, sy yg duduk dlm industry pensijilan halal ni boleh kata satu je, makan bubur jela paling selamat. kena back to basic, pahit, tapi itulah hakikat. harap jakim pertimbangkan semula sijil halal boleh dikeluarkan oleh negeri masing2. kalau nk harapkan induk je, payah. org jual kerepek mohon sijil halal pon dekat 6thn tak dapat2, susah nak cakap.. hurm...

    ReplyDelete
  8. Kalau UAA kurang suka tapi kalau rumah kakak ni apa juga kuih yg ada pisang memang kami suka. Apa lagi kena aroma daun pisang selepas kena kukus aduhai sedapnya...

    ReplyDelete
  9. sedap tuh kak.... sambil lyn kopi ooo pekat2 mmg sedap layan nih...

    ReplyDelete
  10. lepat pisang kalau mak mertua saya buat dia letak kelapa parut ditengah2

    ReplyDelete
  11. Akak sekeluarga suka lepat pisang UAA.. tapi mrk tak suka kek pisang ;)

    ReplyDelete
  12. Pagi tadi saya makan lepat juga, cuma tak tau siapa yang buat, sebab cuma dibeli di gerai tepi jalan....

    ReplyDelete
  13. Pandai la jugak ummu buat...sy suka tp x tahu buat...mungkin sebab mana2 pun ada jual..jd perasaan nk belajar buat tu xde

    ReplyDelete
  14. Kalau aku buat lepat, biasanya berakhir menjadi lempeng je....


    Malas nak lipat2 daun pisang.... hehehe

    ReplyDelete
  15. suka jgk buat ni..pasal senang sgt. jirn sini buh kelapa isinya..tp kita wat x letak apa pun.
    suka simpan dlm peti..keras sikit tp sedp plk mkn sejuk2

    ReplyDelete
  16. Nampak mabeles lepat pisangnya tu .... :)

    ReplyDelete
  17. Lama tak makan lepat.....buh kelapa tak UAA....

    ReplyDelete
  18. Tak kira la rajin ke malas, asalkan terhasil lepat, bleh makan satu family, kenyang, tu pun dah kira cemerlang dah tu. At least tak membazir pisang ye tak.

    ReplyDelete
  19. plg suka lepat liat hehehehe lepat pisang kurg sikit..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads