Friday, 3 January 2014

Rahsia Baking Tanpa Oven

Bayangkan bagaimana kita boleh memasak makanan yg perlu dibakar menggunakan oven tanpa oven..

Wholemeal bread yang dibuat tanpa oven..

Cookies pun dimasak tanpa menggunakan oven..

Crackers ala2 biskut tawar yang dibakar tanpa oven..

Muffins?

Kek cokelat (abaikan rupa tak siap bhg atas nak letak garnishing..

Bakar kebab pun.?

Malah memanggang daging dengan hasil yang sangat baik sekali tanpa oven..

Biskut raya pun jugak..?

What about pizza..?

Ya ..memang betul semuanya dimasak tanpa menggunakan oven..En.AAA kata tak berbaloi beli ovennak guna dalam tempoh singkat susah nak angkut..

Apakah rahsianya?
Yang pasti bukan pemanggang ajaib..

 Inilah dia...dengan frying pan sahaja..hinsshh

Bila hendak membakar lapikkan dengan tungku besi agar tidak cepat terbakar dibahagian bawah..

Sebenarnya fungsi frying pan nie hanyalah kuali elektrik yang boleh digunakan untuk menggoreng dengan minyak ataupun untuk memasak nasi pun boleh jugak. Sangat convenience sebab boleh dibawa kemana2 dengan saiznya yg tak gedabak dan ringan sahaja..kalau pergi bercuti pun boleh bawa tuk aktiviti2 memasak yang boleh menggunakan elektrik..mudah jer , kapasiti pun besar..

Actually bukan aku  nak promo produk nie cuma nak kongsikan alternatif bagi sesiapa yang takder oven yg teringin nak membakar cam tuan tanah nie.. boleh jer guna benda nie cuma tak sehebat the real ovenlah yg boleh muat banyak. Sebetulnya kuali letrik nie dah ade kat umah nie berzaman dah..tak beli pun..gasakjerlah..hehe

23 comments:

  1. Salam jumaat UAA....:D
    Aku pun pernah juga bakar biskut raya guna kuali.....belum mampu beli oven masa tu tapi teringin nak buat biskut raya so terpaksa berfikir sedikit kreatif...hehe

    ReplyDelete
  2. Dulu2 buat roti bakar pakai tudung periuk sebab tiada elektrik.. oven ada.. oven dapur minyak... simpan utk bakar kuih raya je :)

    ReplyDelete
  3. Masa dlu...x de pembakar ni...sy guna tdung periuk buat bakar ikan....ada duit lbih skit bru le bli oven bsar skit skrng....anak2 makin mmbsar...mcm2 mntk dibuatkan...time anak kcik dlu...x de pun x pe rsanya...ye tak.. hehhe...

    ReplyDelete
  4. OOOO mcm tu ek kak.. sha baru taw.. hehehehe sha nih nama je ada oven tp tak pernah guna. cer akak share sket resepi yang simple2 tu hik3.. boleh akak yerr?? hikhikhik

    ReplyDelete
  5. tak terfikir pula saya boleh buat alternatif mcm ni.....suka baking tp tak berapa rajin nk pakai oven. selalu carik resepi kukus je memanjang. Terima kasih UAA.

    ReplyDelete
  6. alternatif yg bagus sbb oven mengunakan tenaga letrik(yg dah naik ) lbh kuat berbanding aircond...akak cuba kurangkan pengunaan oven dan water heater skrg..

    ReplyDelete
  7. menarik cara memasak alternatif ni

    ReplyDelete
  8. Kakak, thanks atas perkongsian ini. Umah kat kuantan xde oven, bila teringin nk makan kek/cookies sy mesti tunggu ujung bln, buat kat kg. Huhu. Pemanggang ajaib ada tp x pernah try buat kek/ cookies

    ReplyDelete
  9. Oh... sungguh UAA memang kreatif teramat sangat. Itulah kalau ada kesungguhan dan kemahuan apa pun boleh menjadi bahkan kalah dari yg punya oven canggih. Tengoklah hasilnya semuanya tip-top belaka..

    ReplyDelete
  10. Maaf lama x jenguk. Singgah ari ni & nk ucap terima kasih mendoakan kesihatan saya yer!

    ReplyDelete
  11. Warghhh best laa guna tu.. nie oven rosak. Nak baking pun susah.. terkandas semua niat nak makan kek

    ReplyDelete
  12. nak mencelah gak... sebelum tu salam perkenalan. Dah lama jadi silent reader, nie ru nak berjinak-jinak bloging. Teringat zaman mak wat kek guna pembakar yang berlubang kat tengah, letak atas dapur je. Kat pembakar tu gak la mak wat kuih bakar n bahulu. Tapi bentuknya sama jelah.. hahahaha

    ReplyDelete
  13. Info yang bermanfaat...

    *
    oh iya saya mohon bantuan LIKE facebook dari kalian
    untuk mengikuti kontes cover fb,saya sangat berteimakasih atas LIKE yang anda berikan,sekali lagi maaf kalau
    promosi... :(

    LIKE PADA LINK DIBAWAH ... !

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=799138896779380&set=a.799135780113025.1073741914.333011176725490&type=1&theater

    Happy new year !

    ReplyDelete
  14. Kalah pemanggang ajaib tu! hahaha

    ReplyDelete
  15. Ingat tadi bakar pakai apalah.. kreatif :)

    ReplyDelete
  16. err.. still x brapa nk paham. tapi mmg great idea ;)

    ReplyDelete
  17. perghh mmg terer lah Ummu ni.. kreatif menggunakan apa yg ada...kena belajar dr Ummu ni...kena ambil semangat tu..hehe

    ReplyDelete
  18. wahhh lbh magic drpd pemangang ajaib...

    ReplyDelete
  19. Wow jangan jadikan alasan tak mau membakingkan UAA hehe...tp kalau Okje tak de oven jangan haraplah jadi kuih tu hehe.... Ada oven pun hancus haha!

    ReplyDelete
  20. Ada oven tapi sangat jarang guna tapi bila datang rajin ada je yang nak dibuat.

    ReplyDelete
  21. Salam Ummuaidan,

    Wah, bagus ni, alternatif yang baik untuk oven, juga grill! Sapa kata takleh baking takde oven?? (Mak Aji sendiri pernah kata gitu, he he, malu sendiri!) Mahu seribu daya, tak mahu seribu alasan!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads