Tuesday, 28 January 2014

Dan Hari Yang Ditunggu-Tunggu Pun Tiba.

Alhamdulillah semalam segalanya berjalan lancar seperti yang ditakdirkan...

Not much amanat or dos and don'ts this time..yang basic2 sahaja ..heheh biarlah dia manage sendiri..inshaallah. Sebelum pergi ketempat kerjanya En.AAA menghantar kami ke taska siabang yang letaknya less than 2km from our house. Sebelum pergi sempatlah siabang dan adik posing dulu,


Inilah sekolah siabang yang terletak dibangunan berasingan dari primary school. Actually kat sini takder private tadika rasanya..semuanya under primary school. Memuatkan dalam 50 orang pelajar dari Muslim hinggalah kristian pun ade iaitu anak2 Fijians..hindu pun mungkin ade jugak..no restriction rasanya..

Masa sampai tuh dah ramai parents dan kanak2 ..ramai ibu2 yang duduk temankan anak2 mereka..first day nie takder aktivit sangat cuma bermain dengan toys sekehendak hati jerlah..Salah seorang guru tadika kat sini adalah my fren tapi hari first day nie tiada tak datang plak..huhuh..tak dpt jumpa..daripada siabang masih baby lagi dok cakap2 yang aidan akan belajar kat kindy ngan dia..hehe tercapai jugak kan...:)

Yang siabang nie dapat toys apalagi..tak pandang pun kat kitorang mahupun rakan2 sebaya...asyik ngan toys jerlah, kitorang nak balik pun tak kesah jer.....alahai anakku baru memasuki dunia yang baharu baginya..

Semasa hendak meninggalkannya terasa risau jugak..boleh ker dia handle dirinya sendiri..jumpa ker dia cari kasut dan begnya..camaner ngan bekal dan minumannya..boleh ke dia handle, kang kalu nak pegi toilet nanti kang camaner plak....aaahh..beginikan kalau hendak melepaskan anak2 to be on their own for the first time..

Akhirnya aku blah jugak by 9.30am ngan Arissa...berjalan kaki dengan stroller, adik sedang tidur didalamnya..namun tidak lena kerana jalan sangatlah tidak smooth berbatu2..bergoyang2 juga berdebu..namun dia tak menangis pun..panas sangat cuaca pada waktu seawal pagi tuh..patutlah En.AAA tak mahu kami bersusah payah dan pada awalnya nak hantar sekolah depan umah jerrr...

Untuk siabang pula, alhamdulillah jalan dan pertolongan Allah tuh tetap tidak putus selagi kita tetap mengharap padanya...anak kenalan kami juga ade bertadika disitu, dan mereka offer tuk hantar siabang waktu balik sekolah tiap2 hari...alhamdulillah tidak perlulah mummy & Arissa bersusah payah, berpanasan...


p/s-pagi tadi En.AAA called, katanya lps dia turunkan siabang dr kereta, dia pun tunggu dlm keta nak spy tengok camane siabang manage himself kat kindy sorang2..katanya bila tgk dia jalan sorang2 rasa sedih tapi dibiarkanlah siabang berdikari, lps cium tangan, terus jer dia sorang2 menuju ke classroom, letak beg & kasut pd tempatnya..dan masuk dalam safely tanpa menoleh kebelakang sikit pun...hmmm ayah pun sentimental jugak kan nak biarkan anak bersendirian..

27 comments:

  1. 1st day anak bersekolah memang kita yang akan gabra lebih kan Ummu.....hehe padahal si anak ok jak, eksaited lagi. :D

    ReplyDelete
  2. 1st day anak2 sy skolah....air mata sy mengalir...tak tau perasaan apa sbnrnya...sedih ke....gembira ke...x tau nak ckp....
    Bukan anak yg 1st saje...yg 2nd tu nak start tadika thn lepas pun same gak rasa perasaan tu...

    Haha...tau lah kita mak2 ni kan...tacing skit sbnrnya...

    ReplyDelete
  3. Tersentuh hati juga baca N3 Ummu ni... bagaimana lah pa'e nti 1st day ke sekolah nti...insyaAllah thn dpn.. kita sebagai mak ayah ni yg risau, excited pun ada...hehe..
    good boy abg Aidan...Alhamdulillah! nampknya mcm dah boleh berdikari tu...:)

    ReplyDelete
  4. Begitulah rasa bila mula nak lepaskan anak sulung ke sekolah UAA. Tak kiralah seorang ibu atau ayah sama saja sebab anak - siapa tak ada naluri sayu melihat anak kecik menapak meninggalkan kita walau utk ke sekolah. Menunggu dia balik pun rasa tak sabar. Rasa leganya tak terkata bila nampak muka dia balik dari sekolah.

    Moga anakanda Aidan jadi anak cemerlang ye sayang...

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah semua dipermudahkan kak...

    ReplyDelete
  6. salam ummu....alhamdulilah mudah2an dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  7. waaa congrats aidan dah masuk kindy..
    memang dia sangat bersedia tuh ummu nak gi sekolah..langsung tak menangis..
    gitu la perasaan mula2 nak tinggal anak kat orang..lagi la kalo baby..risau memanjang tapi alhamdulillah takat ni okey lagi..

    ReplyDelete
  8. mestilah sentimental si ayah sbb first time utk anaknya. gmbr aidan yg masa dia main block tu mcm muka luth pon ada. hehehe..

    2km jauh la jugak.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..
    hmmm harus la fikir macam2 sebab first time kan.. nani yang nak ngantor haikal pun risau gak.. walaupun rasa dia mcm pandai berdikari.. hmmm naluri ibu dan ayah kan.. tak dapat di nafikan.. :)
    seronok leka dia main yer..

    ReplyDelete
  10. kak..kenapa sy sebak baca ayat yg akak yg ni uhuhuhuh "katanya bila tgk dia jalan sorang2 rasa sedih tapi dibiarkanlah siabang berdikari"

    ReplyDelete
  11. salam kak..

    benarlah kan.. melepaskan anak2 untuk kali pertama mesti ada rasa emosi.

    jangan kata anak sendiri kelak, anak2 sedara dan ank2 kawan yg tahun ni dh masuk kindy pon sy rsa emosi, sebab ehh.. kejapnya masa berlalu.. dulu dalam bedung je T.T

    ReplyDelete
  12. Anak pertama memang ibu bapa sangat2 berdebar bila hantar mereka ke sekolah. Anak kedua nanti dah kurang debarannya. Bila anak keenam (pengalaman saya) rasa biasa saja, anak itu sendiri pun tak rasa apa2 kerana pernah melihat abang2nya mula masuk sekolah dulu....

    Nak tanya sikit: di peringkat tadika apa medium bahasa di Fiji??

    ReplyDelete
  13. Bapa egonya lebih sikit, walau toucing depa tahan je hati...

    ReplyDelete
  14. Ala kenapa dia duduk macam tu.. kesian pulak tgk dia mcm tu.. sebelum pi senyum comey jer :D

    ReplyDelete
  15. salam UAA, Alhamdulillah ada org tumpangkan aidan...kalu tak, jauh tu nk sorong arissa jln kaki tiap hari...panas plk tu...

    ReplyDelete
  16. salam singgah. alhamdulillah, masih kecik dah bergaul dengan masyarakat antarabangsa. satu pengalaman yg tak terhingga tu :)

    Cantik Sihat Semulajadi www.cantiksihatsemulajadi.com

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah....bagusnya Aidan.....dah boleh berdikari......congratz to Umminya.....keep up the good job....:)

    ReplyDelete
  18. Itu fenomena biasa bagi parents yg first time tinggalkan anak masuk sekolah UAA.....itu pun kira kuatlah tu awak tak nangis ....okje dulu dah sedih dah hehe...
    Aidan ni mmg berani dan bijak budaknya....sikit tak takutkan...well done Aidan! Utk mama dan Arissa jugak sebab menapak 2 km balik rumah hehe

    ReplyDelete
  19. ni namanya tadika antrabangsa! hihihi

    ReplyDelete
  20. Hari pertama nak lepaskan anak sekolah rasa sayu je sebab sebelum ni sepanjang hari dia dengan kita.. bila nak lepaskan alahai.. tapi demi masa depan dia, kena kuatkan hati.. hehehe.. anak2 bila dah dapat kawan, kitapun dia tak heran dah..

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah dipermudahkan semuanya buat Aidan,. bapak2 ni mmg dier x tunjuk depan kita, tapi sebenarnya jauh dilubuk hati consent mereka lagi terlebih2 kan !

    ReplyDelete
  22. Hihi...rasa ye si ayah kot yg lg sedoh dr ibu..yela ibu hari2x dh dgn si abang tu.at least kuatla jk hati tu nk lpaskan..klu si ayah mcm kuat xkuat je ati nk lpaskan...hihi

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah Aidan dah masuk sekolah yang sesuai tapi jauh sikitlah kan... semua ibubapa pun punyai perasaan yang sama mula2 nak hantar anak masuk sekolah Aidan berani jer tu no prob .

    ReplyDelete
  24. Wah seronoknya si Aidan dah masuk sekolah ye kakak.. Hehehe.. Mesti kakak nervous jugak kan?

    ReplyDelete
  25. Nor..jauh jugak berjalan kalau berjalan kaki..

    ReplyDelete
  26. Seronok la abang dah pergi school…. boleh tahan juga nak jalan kaki ke sekolah hari2…
    Alahai, si ayah pun touching jugak tgk abang oergi sekolah.. mesti rasa, kejap jer dia besar kan?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads