Wednesday, 22 January 2014

Bila Dia Mula Duduk

Terima kasih semua diatas komen2 yang supportive untuk entry malam tadi..really appreciate it..setidak2nya dapatlah melegakan sedikit rasa dukacita atas peristiwa pagi semalam..:)

Melihatkan anak dara yang sorang nie, aku rasa cepat sangat dia membesar..lepas sahaja masuk umur 6 bulan begitu pantas perkembangannya..

Dengan permulaan meniarap yang agak lambat, lebih kurang 3 minggu sebelum mencapai umur 6 bulan, kemudian agak cepat jugak dia boleh bergolek2 (rolling) dan move around...setelah masuk 6 bulan, dah nampak dia mula angkat dada dan kaki macam nak merangkak..namun kerana badan belum betul2 keras lagi dan step pun tak dikuasai betul2, maka dia merangkak tunggang terbalik untuk bergerak kehadapan..

Dan dalam 2 minggu yang lepas kami mula perasan yang dia dah mulakan percubaan untuk duduk pulak..

Separa duduk yang asyik terjatuh..macam tak percaya Arissa nak duduk seawal nie sebab abang dia dulu lepas 8 bulan baru boleh duduk..merangkak pun usia 10 bulan..

 Alhamdulillah awal minggu nie nampaknya dia dah mula duduk macam betul sikit..namun sebab badan tak betul2 keras lagi kan, masih baru usianya..ade jugaklah yg terjatuh tuh...dah pandai mengensot sikit2 jugak tuh..

 Dah macam konpiden sikit dah dia nie bila duduk... tak mau dah dia main meniarap2 nie..nak main pun prefer duduk..walaupun kadang kena tiup angin terjatuh ..heheh. .inshaallah dalam 2 minggu lagi mungkin lebih kuat kot..

Bila dah pandai duduk, mulalah tak boleh duduk diam..asyik jer move around dengan cepatnya.. nak tinggalkan dia sorang2 pun memang risau..takut terjatuh bang kepala kat lantai kang nangis kuat pulak...sebab tuh dalam bilik kami cover ngan tilam2 yang nipis (malas nak letak carpet tebal)..tapi kalau kat ruang tamu duduk atas lantai tak konpident betul..nampaknya Arissa mungkin tak melalui fasa mop lantai dengan heret dada cam abangnyer...inshaallah..

En.AAA jenis over protective, kalau dia ade risau betul takut anak dara dia terjatuh..dia takkan buat kerja lain bila dia yg kena look after her..kalau makan pun, hati tak senang tengok anaknya duduk2 gitu, terus diambil makan sambil meriba...huhuh..

Sekarang nie kalau dia bangun jer tidur, jika tiada kedengaran suara menangis,check2 tengok dalam bilik dah berada dekat pintu..bukan atas tilam (kat bawah) lagi..cepat betul move around dia nie..risau jugak bila bukak pintu bilik takut2 dia ade kat pintu kang terkepit tangan atau kaki tak pasal...nak biarkan pintu terbuka ms tidur, siabang lak asyik buat bising kat luar...

Dengan keadaannya yang sangat aktif dan tak boleh duduk diam setempat nie, risau nak tinggalkan sorang2 kecuali sekejap dalam bilik..nak mandi pun kena tunggu dia tidur dulu...tulis entri atau blogwalking pun masa dia tidur..kalau ngadap komputer dengan dia habis nak ditepuk2, grab segala apa yang ade dekat laptop...hmmm susah betul...

p/s -Aku rasa syukur sangat kerana dapat membesarkan mereka nie pada tahun2 awal pembesaran didepan mata sendiri..bayangkan kalau tinggal kat babysitter..sejauh manakah mereka tuh jaga dan protect anak2 kita yang masih bayi nie daripada bahaya2 ketika dalam proses pembesaran..kalau terjatuh pun kita takkan tahu kalau mereka tak jujur...

22 comments:

  1. akak takde pengalaman tgk anak2 merangkak..4 org tu jenis duduk dan mengengsot...pastu bgn..berjalan..
    betul tu Nor...byk sgt kes bayi ditimpa kemalangan ketika berada dibawah jagaan org..mati tersedak susu lah...terajtuh dari buaian la..

    ReplyDelete
  2. Salam kenal UA, comelnya Arissa dan belajar nak duduk...geram tengok.

    ReplyDelete
  3. salam kenal, singgah dan terus follow... comel anak ye.. :)

    ReplyDelete
  4. comelnya dia main bakul baju yer

    ReplyDelete
  5. Kakak baca yg mlm tadi punya N3 dulu UAA. Ada hikmah pada kakak tak dapat masuk tadika tersebut. Tak apalah jauh sikit tapi tidak mencurigakan kalau Aidan belajar di sana. Isnin depan dah masuk oklah tu...

    Yg ini pulak anak dara dah makin cerdik. Tak bolah cuai. So tak salahkan AAA sentiasa pay more attention sebab anak dara dah makin ligat ni:)

    ReplyDelete
  6. rasa sedih dan terharu saya baca p/s ummuAA tu...anak saya (4 org) dijaga pengasuh/taska sejak lepas pantang kerana saya bekerja. Perasaan curiga tu ada tapi saya berserah kpd ALLAH, hanya pdNYA kita berdoa agar pengasuh/taska menjaga anak-anak kita dgn baik...

    ReplyDelete
  7. hehehe dah mula aktif dah baby kecik & comel ni, suka tgk !

    ReplyDelete
  8. comel la ummu..gere weh tengok..

    ReplyDelete
  9. erm.. tu lah kan Ummu... bersyukur sgt sbnarnya bila dapat menjaga & membesarkan anak2 dgn tangan sndri... banyak perkembangan mrk kita lihat sndiri... sedih bila ingat Pa'e.. 2 bulan dah duk di tangan pengasuh...uwaaa..
    makin geram tgk Arissa.. makin bam-bam.. kena alert skit pergerakan nya tu, takut jatuh...

    ReplyDelete
  10. Siaplh bila dia berlari plk ye..ummu

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...
    Cakkk!! skrg kul 12 tengah hari kat sini.. opismate cuti EL sebab anaknya demam.. bos lak baru je kuar ofis.. bos sorang lagi lom masuk.. hmmm yahuuuu.. merdeka x 3.. muahahha

    Alololo arissa yang comel.. dah pandai duduk ye.. fiyya pun lambat merangkak.. even skrg dah 1 tahun 2 minggu.. still tak berani2 nak jalan.. tak per la.. kita tunggu perkembangan dia lagi.. :) good gurl arissa.. :) lepas ni tak de tumbang2 bila di tiup angin lah ye.. hihihihi.. :)
    >> BS fiyya ada citer.. 1 day dulu, fiyya ada terjatuh dari katil di rumah dia.. itu pun selepas dia protect dengan bantal dan siap pagar dengan toto lagi.. tapi benda nak jadi.. fiyya jatuh terkejut.. petangnya masa amik fiyya BS citer lah.. malamnya fiyya demam.. agaknya terkejut.. hari2 BS call tanya.. kenapa fiyya tanya tak gi umah dia.. mana taknye.. panas sangat sbb tu mama dan mr mama selang seli cuti.. alhamdullillah.. dia org kelantan.. cara dia jaga fiyya mmg baik.. cuma bila cuti tu.. hahahaha.. sabor je ler..

    ReplyDelete
  12. Lepas boleh duduk nanti dia akan merangkak masuk bakul tu....

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah dak Arissa membesar dengan sihat seperti abangnya.. ;)
    Seronok tengok perkembangan anak2 membesar depan mata kan.. ;)

    ReplyDelete
  14. pasni dh pandai jln siap lah akak... cpt betul bdk2 skrg nih kan

    ReplyDelete
  15. Salam dik.
    Alhamdulillah dah pandai duduk ye.Umur 10 bulan nanti dia akan pandai berjalan..InsyaAllah. anak akak yg.sulung 'ayu' 10 bulan boleh berjalan dg.stabil.Pertumbuhan kanak2 tidak sama.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah, tahniah ye Arissa... rasanya beza Arissa dengan anak sy Mirza tak jauh tapi Mirza masih dok angkat-angkat ponggong cam nak merangkak. Anyway, sebelum ni silent reader je, ni baru nak berjinak2 blogging. Selamat berkenalan ye. Salam sayang buat Arrisa dan Aidan

    ReplyDelete
  17. Tak lama lagi nak merangkak lah tu Ummu....orang kata budak pompuan cepat sikit perkembangannya dari budak lelaki. Damia hari tu pun cepat juga pandai berjalan dan cepat bercakap. Umur setahun lebih dah banyak membebel...hehe

    ReplyDelete
  18. Salam UAA, tahniah arissa....caiyok hehehhe

    ReplyDelete
  19. aloh bakal menantu aku ni dh pandai duduk. Gmbr dia depan bakul tu comel sgt. Sedobot je. Mmg bila dia dah start bergerak ni, akan makin kurus la mak dia. Hehehe... Kalau dulu baring je boleh gak nak tinggal2 sekejap. Yang si Luth pun skrg, kalo nak mandi, terpaksa umpan dgn mainan yg dia hanya akan main seminit je. Saya mandi laju2 smeinit je. Heheh.. Kalau tidak dia tolak pintu bilik air. Sabar je.

    Awak, mmg bertuah sangat sebab awk dpt jaga anak2 sendiri. Saya sgt jeles tau. :)

    ReplyDelete
  20. Nk jd surirumah jugakkkkkk...best yer..nk sgt nnt ad baby duk dgn dia dpn mata hari2x....huhuhu

    ReplyDelete
  21. as salam ummu cepatnya arissa dah boleh duduk ....masa ni kena sentiasa perhatikan takut terlentang ke belakang...seronok tengok anak2 membesar

    ReplyDelete
  22. Lain budak lain dia punya gaya kan UAA....okje dah lupa dah macamana nk handle budak kecik...maklumlah dah pencen hehe...
    seronok tengok mereka membesar depan matakan ...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads