Saturday, 25 January 2014

Cili Melecur

Walaupun cili adalah tanaman tropika dalam erti kata lain negara beriklim panaslah, ditanam dinegara beriklim tropika namun faktor suhu juga memainkan peranan dalam kejayaan menanam cili samada dirumah mahupun diladang..Ade sesetengah cili tahan kepada kepanasan, ade jugak yang tak dapat survive dengan baik walaupun mampu berbuah...

Dikatakan suhu yang paling sesuai tuk tanaman cili amnya adalah 20 hingga 40 darjah, namun tuk cili kulai adalah diantara 28 hingga 29 darjah yang terbaik..

Dan memang terbukti betul pun dengan pengalaman menanam cili sendiri nie..sekarang suhu dimusim teramat panas mencecah 36 darjah celcius...inilah yang terjadi pada cili2 dilamanku..

 Nampak tak cili nie melecur hampir seluruh badan...part mana lagi yang boleh dimakan yer.tengok pun tak menyelerakan...huhuh

 Cili seperti cili kulai nie actually rancak berbuah dimusim panas nie, namun lihatlah hampir semua buah tidak menjadi..dari kecik sudah tak tahan panas..menjadi kekeringan..hmmm hilang satu sumber cili febret...

Namun tidak pulak bagi yang nie..

Ini cili jenis lain daripada yang diatas..kulit lebih tebal..setakat nie masih belum kelihatan melecur walaupun sebiji..namun daripada pengalaman lepas ade gak yang tak tahan kepanasan..cili nie hmmm memang teramat pedas..makan sebiji pun dah rasa nak terbang macam monyet dalam cerita monyet dan kura2...hhohoho..

Untungkan kalau kita tanam cili banyak2 dilaman, bila satu tak perform at least ade lagi back up yang lain...kalau mengharapkan sepokok jer jawabnya tak sempurnalah hidangan bila yg sepokok tuh bermasalah...

14 comments:

  1. Oh UAA pun tahu ye kisah monyet makan cili itu ye:) Kakak tanam cili dlm pasu UAA tak ada tanah..oklah juga tapi tak banyak macam UAA...

    ReplyDelete
  2. ohh cili pun tahan panas ye Ummu..melecur plak bila terlalu panas kan.. erm! mmg kena tanam byk sikit, sekurang2 nya ada back up klu satu pokok tak menjadi..hehe

    ReplyDelete
  3. alaaaa. sayangnya dah melecur, sib baik ada juga yg blh dituai. btw mmg panas ye kat sana…...

    ReplyDelete
  4. Musim panas kat sana ye Ummu......36'c memang panas tu, tu sebab cili2 semua melecur.

    ReplyDelete
  5. 36 darjah...panas tu! Di Alor Setar sekarang waktu pagi antara 20-22 darjah saja sekarang, bila tengahari baru naik hingga 31 darjah....

    ReplyDelete
  6. kalau yg tak terer berkebun mcm akak ni...dok pikir jadijmcm tu sbb ulat/serangga perosak

    ReplyDelete
  7. ummu cili tu macam cili kering jer...cili buat solok lada sedap kan..

    ReplyDelete
  8. Melecur abis cili ye...cuaca fiji memang panas sgt ea kak nor?

    ReplyDelete
  9. ummu barang yg suzi anto mmg x dpt lgi ye.... dah tanya kt sini dia kate kene cek kat ejen pos malaysia kt sane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam suzi,
      stakat nie belum ade apa2 lg..antar by air ker laut..kalau laut mmg lambat sket..sbb yg mak akak antar bln 10 thn lepas pun blom sampai lg..apa2 nanti akak akan inform..tks..

      Delete
  10. Terasa-rasa kepedasannya bila tengok gambar cili ni..

    ReplyDelete
  11. kesian cili2 tu… habis melecur seluruh badan….

    ReplyDelete
  12. cili yg melecur tu pedas tak UUA/ kulit nipis tak tahan ye.

    ReplyDelete
  13. Monyet ngan kura kura tu mmg femes zaman okje kecik.....agaknya masa tu UAA baru lahir kot haha...jangan monyet ...jangan monyet...monyet degil! Dimakannya jugak...tk dengar nasihat orang hehe...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads