Sunday, 19 January 2014

Nasi Lemak Sambal Versi Manis

Aku sebenarnya bukanlah penggemar sambal yang manis2..namun semenjak dok sini dan En.AAA pulak tak suka makan pedas serta senang dapat gastritis kalau makan yang pedas2, jadi aku terpaksa bertoleransi dan berkorban kehidupan pedasku sedikit..

Dulu masa aku selalu buat nasik lemak ngan sambal yang biasa yang sikit pedas dan masin..aku rasa kesian plak ngan En.AAA bila makan sikit dah tak tahan pedas..Aidan apatah lagi kalau nampak cam cili jer terjerit2 "cili..cili.." nak selamat aku tak bagi langsung Aidan makan nasik lemak ngan sambal..belasah jer ngan telur dan ikan bilis..nasi lemak tuhkan dah sedap makan gitu jer..

Anyway, suatu hari aku terbaca kat blog Sis LG yang dia buat nasik lemak versi manis tuk family dia yg jugak tak tahan peda..so aku pun berusahalah jugak mencubanya..

Terkurang timun kat situ..huhuh tak sempat beli

Hasilnya memang sedap dan En.AAA pun suka..bertambah2 lagi nasik lemak dia makan..so tiap kali aku masak nasik lemak lepas tuh mesti buat sambal manis..

Dan ade satu kali kucuba buat sambal biasa yang masin bersama-sama sambal manis jugak, namun terasa pelik dan tekakku sendiri pun tak mau terimanya..last2 aku makan gak yang manis tuh jugak..huhuuh..

Dan pagi nie sekali aku masak nasik lemak sambal manis jugak..hehe..biasanya aku akan prepare sambal tuh pada malamnya, agar dimasak lebih lama sikit..baru sedap sikit..pepagi kul 6am esoknya barulah aku mulakan kerja masak nasik bagai..kul 7.30am dah dapat bekfes dah..kami mmg selalu bekfes awal hari minggu pun..:)

Hari tuh Kak Kamsiah ade tanya resepinya...hari nie aku terasa cam nak kongsikan..meh kita tengok bahan2nya..

Sambal Nasi Lemak versi Manis
(mintak maaf yer kepada pemilik asal resepi aku lupa kat mana daaa)

Bahan-bahan:
*Sebiji bawang besar 
* Sepotong kecil inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 2 sudu besar lada kering kisar
- Asam jawa sebesar ibu jari (rendamkan dalam air, jadi jus..lebih kurang setengah cawan)
- Kisarkan bersama-sama *
- Secubit belacan (tak mo letak pun takper)
- Gula melaka (ikut kemanisan yang dikehendaki)
- Sesudu kecil garam

Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar hingga naik minyak..kemudian masukkan jus asam jawa serta belacan..tumis sehingga kering, tambah air tumis lagi dalam setengah jam..masukkan gula melaka dan garam..tumis lagi dalam sejam..jika kering air tambah..boleh letakkan ikan bilis yang digoreng kedalamnya air hidangkan secara asing..ikut selera masing-masing.

Senang jer kan nak buatnyer..sodap pun sodap!

15 comments:

  1. Salam UAA, nasik lemak mmg feveret la...tambah2 homemade mcm ni...mkn plk timun segar dari kebun sendiri mmg fullest!!!

    ReplyDelete
  2. nampak menyelerakan......tp klu tekak dah biasa pedas mmg nak juga kepedasan tu sedikit...hehe

    ReplyDelete
  3. K Mar selalu letak brown sugar je..

    ReplyDelete
  4. wah! mmg sedap nasi lemak buat sarapan pagi2. Kiranya gula melaka tu lah yang bgi sambal tu rasa manis kan Ummu. Boleh lah nak belajar masak jg nti. hehe

    ReplyDelete
  5. Anak2 saya kalau makan nasi lemak nak yg paling pedas, kata mereka lagi pedas lagi sedap! Masa kecik2 dulu kalau mak saya buat nasi lemak mesti ada sayur kangkung. Sekarang orang Malaysia kalau buat nasi lemak kenalah campur kangkung sebab PM dah turunkan harga kangkung...hehehe..

    ReplyDelete
  6. Nekcik punya sambal gerenti tak pedas sebabnya nekvik tak tahan pedas...lagi satu boleh lah UA cuba masak secawan santan pekat sampai nak pecah minyak baru masukn cili dan yg laim lain..takyah boh gula dah...

    ReplyDelete
  7. Ni klu ayut bt mmg ada suami xmkn byk..suami ayut kaki pedas..huhu.

    ReplyDelete
  8. ada resepnya pula, patutlah aku coba,,,karena sambel manis memang kesukaanku, keep happy blogging always..salam dari Makassar - Indonesia :-)

    ReplyDelete
  9. Mudahnya.. nak simpan la rsepi ni. Duk mimpi nasi lemak gak lagi ni even kat sana hari2 makan, still tak puas hehehe.

    ReplyDelete
  10. hehe. sambal manis nina kureng. kalau smbal pedas tu boleh. hehehehe

    ReplyDelete
  11. Saya pun suka buat sambal nasi lemak versi manis.... Cara buat pun lebih kurang juga dgn resepi kata atas tu cuma saya suka letak bilis terus dan tambah bwg holland byk2

    ReplyDelete
  12. Dulu ai kuat makan pedas, sekarang sedang2 je.. en. suami tak kuat makan pedas.. anak2 pun sama.. cuma dak Nuha je nampak ikut ai kuat makan pedas.. hehehe.

    ReplyDelete
  13. oohh.. adakah itu kangkung??! Saya kalo buat nasik lemak mmg buat sambal manis. Tapi manis2 pun takde la manis yg macam pengat tu kan UAA? Setakat cukup2 rasa je.

    ReplyDelete
  14. Apa beza yg masin UAA....OKje kalau buat sambal tumis mmg selalu buh gula...baru power hehe....kalau masin je mmg tak kick lah!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads