Thursday, 9 January 2014

Catatan Untuk Sibambam Enam Bulan

Jika sehari tidak menulis terasa seperti ade yang tidak sempurna pada harinya..mungkin sudah menjadi habit kan. So godeklah jugak komputer buruk nie dengan memaksa buat kerja berat sikit ngan photo editing program dan sebagainya..hhihih..tinggal 2GB jer lagi space, bayangkan..huhuh

Ok..catatan untuk anak dara kecik nie...


Alhamdulillah 3.1.14 yang lepas sudah cukup 6 bulan.. sudah boleh bergolek-golek dengan aktifnya..kalau tak letak bantal keliling  memang boleh terjatuh tilam budak nie jawabnya.. skrang macam seperti hendak belajar merangkak atau duduk tengok gayanya..Siabang bila datang dekat adik memang adik sangatlah suka..dia plak asyik membuli dan main2 jer..kadang siadik seperti nak tunggang terbalik cuba merangkak nak pergi dekat abang..huhuh..bila adik baring dekat dia, boleh dia cakap.."I make her not to look like cow now"..sbb posisi merangkak kan mcm cow sikit kan..huhuhu


Diusia 6 bulan sidak bambam nie tak seperti abangnya dulu yang playful lagi friendly..tak takut ngan stranger..dak bambam nie cuma nak ngan kami bertiga sahaja..kalau orang lain yang tak dikenali cuba mengagahnya senyum pun tidak silap2 haribulan nangis kat situ..huhuh...kalau nak amek dokong memang jauh panggang dari api kalau dapat...yang bestnya kalau dengan kami bertiga dia memang murah ngan senyuman..pantang nampak...

Solid food plak..walaupun dah mula bagi 2 weeks before 6 months..namun tidak berapa rancak nampaknya kearah memakan nie..kadang nak habeskan 1 sudu besar pun susah..so teepaksalah bersabar dahulu slowly walaupun terpaksa membazirkan makanan yang tak dihabeskan..

Alhamdullillah dari segi tidur plak sejak masuk 6 bulan ni bertambah baik. Walaupun malam masih lagi bangun beberapa kali untuk menyusu, namun siangnya tidur agak panjang..dalam 3 kali sehari ade yang sampai 3 jam lamanya..bolehlah buat kerja umah aman sikit alhamdulillah.

22 comments:

  1. Alhamdilillah...mmbesar dgn jayanya...
    Si kecik Hafiz sy tu...time umur gini...pun x berapa sngt mknnya...skrng bagi bubur nasi...alhamdulillah...laju je menyuapnya...

    ReplyDelete
  2. akhirnya ada juga N3 baru.....ingatkan hari ni mesti sunyi..rinduuu tau...haha
    erm! dah byk prkembangan Arissa kan.. tapi tak mau plak dgn org..hehe..pemalu kot...besar skit nti OK lah tu....:)

    ReplyDelete
  3. hehe..anak dara..takpe la kalau pemalu dgn org luar ..:)

    ReplyDelete
  4. Aidan tak sabar nak tengok adik jalan sebab itu kalau boleh tak mahu adik merangkak.. Bila sama-sama baring sukalah:) Soal makan ni UAA kadang anak memang tak sama. Begitu juga tak suka strangers ada bagusnya bila shopping tak merayap tempat lain (anak kakak no. 2 dulu macam Arissa inilah) dgn family dan bibik aje dia nak org lain tak mahu..

    ReplyDelete
  5. Kejap je dah beso...tak apa susah2 dulu Ummu nanti bila dah beso bersenang2...

    ReplyDelete
  6. salam singgah. sangat best dapat tengok anak membesar depan mata. pengalaman yg tak terhingga perasaannya ;)

    ReplyDelete
  7. Sekejap saja dia dah besar, kadang2 terlupa masa berlalu begitu cepat...

    ReplyDelete
  8. Bila baca pasal dia tanak dgn org tu, rasanya mcm anak nani si Fiyya kan? Tapi sikap ni bukan sebab didikan ke apa kan? Mmg karektor baby tu sendiri macam tu. Owh, rupa2nya arissa kurang suka pon makan ye? Sama le macam Luth dulu. Nampak mcm beriya nganga nak makan, tp bila suap, takde la makan byk pon. Trick je lebih.

    ReplyDelete
  9. hehehe......arissa bambam makin bambam. In Sha Allah sikit hari lagi nak la arissa dengan orang lain. mungkin sbb dia hanya nampak muka UAA,AAA dan aidan je, hari2 tu yang tak nak org lain tu. Tak pe,lagi elok mcm tu dari berani terlebih mcm anak dara saya. huhu......

    ReplyDelete
  10. kejap je dh meniarap kan kak... tak lama lg nih makin rancak lah... lelaki ngn perempuan kot beza kot...

    ReplyDelete
  11. comel sgt...main sorang2 ke tu..mana abang aidan?

    ReplyDelete
  12. rasa sekejap je.. tak lama nak bertatih2 pulak.. ;)

    ReplyDelete
  13. Nanti Arissa dah besar mesti dia sronok baca entry akak nih hehehehe...
    Cumell sungguh dia kak!!

    ReplyDelete
  14. Arissa tak nak makan lagi la tu… dia lagi suka minum susu badan :)
    Cepat jer si bambam ni besar….

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum ummu..
    dah dinner ke? sini baru lepas hujan.. lom balik ofis.. lagi 1/2 jam lagi boleh cabut dah.. :) hihihih.. tension hari ni kat ofis.. keje bertimbun sbb ada tender rush nak siapkan.. tu yg pusing sket pale ni.. lepas tu bukan takat tender je.. keje2 lain lagi.. buat PO la.. quotation la.. nak repair barang la.. huuhhh.. semua nak cepat.. jenuh kelang kabut basah ketiak ni.. heheh petang ni dah slow skit.. dah low battery ni katakan.. :)

    comel sangat arissa.. makin bambam... sama cam fiyya.. takot org.. hanya yg tertentu je leh kawan kan.. :)
    hihihi

    ReplyDelete
  16. geramnya lahai tengok bambam ni..
    tetiba lak teringin nak gegirl ummu..heheheheee
    jap lagi boleh main sesama ngan abang la..

    ReplyDelete
  17. singgah pagi Jumaat..dok intai2 abg tumpis Fiji dgn bam-bam Arissa....:)

    ReplyDelete
  18. Cepatnya besar. Eiii geram tgk bb. Rindu nak pegang bb nak cium bb nak pelok.bb.

    ReplyDelete
  19. Semakin tambah umur semakin banyaklah akalnya kan Arissa....Tak lama lg bolehlah tolong umi kemas dapur pulak hehe

    ReplyDelete
  20. cepat dia boleh merangkak kak...dh kena berjaga2 ni..silap2 nti merangkak tolong akak berkebun hehehehe

    ReplyDelete
  21. Tak sedar kan masa berlalu...macam baru semalam Ummu bersalinkan Arissa....:D

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah..sihat arissa....

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads