Tuesday, 21 January 2014

Suatu Pagi Yang Sebak..

Inilah 'event' yang aku cakap dalam entri semalam nak kongsikan ceritanya hari nie..

Jam masih belum pukul 5.00 pagi, sedang aku duduk reciting some surahs sementara menunggu masa tuk menyiapkan sarapan pagi, tetiba siabang datang padaku, katanya "my pants wet"..aku tengok memang betul2 basah pun, so aku cepat2 tariknya kebilik air..suruh buka seluar dan cuci separuh badan..terkucil kat tilam budak nie...pelik plak sebab memang jarang sangat dia terkencing kat tilam..the last time pun berbulan2 dulu..

Hmmm..aku nak tergelak plak bila pikir..today hari yang dia suppose to go to kindy, pagi nie dia terkencing atas tilam..buat tabiat ker haper..huhuh..

Tak lama kemudian Arissa pun terjaga menangis nak susu..si abang dah takleh tido balik...En.AAA masuk dapur tolong mula masak ditemani siabang...

Bekfes awal, sesambil dok bagi amanat & pelbagai pesanan tuk siabang bila kat sekolah nanti apa nak dibuat..dos's and don'ts ..etc..bla bla bla lah...

En.AAA kena pegi keja awal maklum student first day school kan kenalah cikgu mesti ade kan..banyak urusan nak disetel..so akulah yang kena bawak Aidan gie tadika nyer...

Tadika tuh depan umah jer dalam 5 minit jalan kaki...so pukul 8pagi aku pun keluar lah ngan bawak Arissa dalam stroller, sebelah tangan pimpin siabang...

Arissa plak taknak dok dalam stroller, daripada keluar rumah hinggalah selamat melintas jalan masuk perkarangan sekolah dia menangis..kemudian aku dokong jer, siabang tolak stroller..


Sesampainya di tadika tuh aku tengok ramai parents yang dah ade bersama-sama ngan their kids..aku pun beraturlah tunggu giliran...


Sampai kat meja guru tuh aku cakaplah nak register my son for kindy..katanya kena pergi register kat  opis tapi rasanya dah full...aku pun pergi jugak kat opis tuk register dan tanya lebih lanjut..

Sesampai kat opis..katanya memang dah full,patut register lebih awal sebelum sekolah bukak..sekarang depa dah tak amek budak2 tuk taska lagi...sorry lah..

Aku pun terasa sebak sangat masa tuh..cam nak nangis..tambah2 bila tengok Aidan memang betul2 ready tuk masuk kelas hari ni ..dengan begnya, bekal serta air milo yang aku bekalkan...macam mana nak cakap dengannya  nie yang kita perlu balik umah...no school..

So aku berterus terang dengannya cakap yang sekolah nie tak boleh masuk dah..nanti kita pergi sekolah lain esok yer..kita balik umah dululah yer...dia diam dan ikut sahaja, sib baik tak nangis..bayangkan semangatnya nak pegi sekolah belum kul 7pagi lagi dia dok nak pegi daa, tak sabar2 tunggu sampaikan suruh bapaknya hantar...

So kami pun baliklah rumah dalam keadaan sedih dan suram...

Dah sampai umah, melihatkan bekal dan air milonya..aku suruh dia minum..dia pun akur lah, minum sikit simpan dalam fridge dan makan bekalnya tadi...

Kemudian aku cakap padanya..please make doa to Allah to help you...dia pun mula berdoa..

"Oh Allah please help me so that I can go to school, I can meet new friends...learn ABC and play...."(panjang jugaklah..aku lupa..)..tahan jer sebak dengar doanya tuh...

Tak lama lepas tuh, aku contact ngan Muslim primary school yang letaknya dalam 15-20 minit jalan kaki dari rumah kami....Alhamdulillah masih ade tempat kosong, next monday baru class akan mula.."

So aku cakapkan padanya.."don't worry, you'll go to Zaki bhaiya dan Takwir Bhaiya school and meet them.."(mereka tuh anak2 kawan aku yg sudah berada disekolah rendah yang menjadi rakan sepermainan Aidan)..terus dia menjadi hepi dan ceria kembali...

Actually aku memang taknak hantar dia kat kindy depan umah tuh sebab non muslim school tambah plak tiap2 pagi depa akan mula class ngan doa hindu dorang..so aku taknak Aidan terikut ngan benda semua tuh...namun En.AAA cakap takperlah sebab sekolah nie dekat sangat 5 minit jer jalan kaki, lagipun Arissa masih kecil senang sikit kalau dekat2 umah nak ulang alik, yang sekolah satu lagi tuh agak jauh dan kena berpanasan plak nak berulang alik..jalan pun kurang elok especially waktu hujan..lagipun tuk setahun nie jer...so aku pun malas nak bising2 ..ikut dan taat sahajalah...

Cuma silap En.AAA dia ingat boleh pergi direct cam tuh jer on the first day tanpa perlu register dulu. hmmm..tengok2 dah penuh..

Apapun setiap yang berlaku ade hikmahnya..Alhamdulillah setidak-tidaknya Aidan terselamat dari expose ngan ibadah hindu yang dorang buat tuh ..lagipun aku memang taknak tercemar jiwanya yang sudah terdedah pada Quran sejak awal lagi tuh...

25 comments:

  1. touching doa si aidan..
    allah tu maha mendengar ummu..nak2 yang jujur macam aidan..ada gak rezeki dier tuk sekolah..
    better la dari yang hindu tu..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Kan..always ada hikmah, and berkat doa si Aidan ni jugak. Selamat bersekolah yer Aidan.

    ReplyDelete
  3. as salam ummu Aidan dah masuk sekolah kesian dia siap bekal bagai tak dapat masuk sekolah sbb dah penuh rasanya elok Aidan gi sekolah lain lah yer...insyallah akan dapat sekolah yg lebih sesuai utk Aidan.

    ReplyDelete
  4. Rezeki dak Aidan akhirnya.. syukur..

    ReplyDelete
  5. Ha ah best story ni..hikmah..btul juga..bdk2 kecil ni mudah je serap apa2 dpn mata.
    mggu dpn ye aidan

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah..kekecewaan yg diganti dgn kegembiraan yg lbh baik..

    ReplyDelete
  7. serius sebak baca n3 ni, KA kalau melibat2kan pendidikan anak2 mmg cukup terharu... alhamdulillah rezeki aidan yer berkat doa dier juga, doa anak2 kecil yang tk berdosa !

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah... pelangi muncul selepas hujan :)... untuk UAA, selamat menempuh persekolahan anak-anak..

    ReplyDelete
  9. Salam Ummuaidan,

    Alahai abang Aidan dah nak masuk kindy ya, dah besar ya dia! Memang ada hikmah di sebalik yang tidak kita dapat tu, malah yang bakal diperoleh itu lebih baik lagi insya-Allah! Touching doa abang Aidan tu!

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum dik,
    Alhamdulillah Aidan dah cukup umur utk.ke sekolah ye.Tahniah.Keinginan seorang ibu menjadi doa utk.seorang anak, niat ibu utk.Aidan ke sekolah murid2 muslim, dah tercapaikan.Permulaan yg.baik.Alhamdulillah selamat belajar utk.Aidan.

    ReplyDelete
  11. Tak dapat daftar tu ada kebaikannya rupa-rupanya...

    ReplyDelete
  12. Hikmahnya itulah kan Ummu...mungkin itu yang terbaik buat Aidan. Allah dah atur sebaiknya...

    ReplyDelete
  13. Aturan Allah semua itu.
    Dapat yang terbaik, akhirnya.
    Alhamdullilah

    ReplyDelete
  14. Memula baca sebak gak rasa..alahai..tp tu la kan..rezeki aidan..akn ke sek jgk.. ;)

    ReplyDelete
  15. proud of aidan. aunty doakan Aidan akan cemerlang di akhirat dan dunia. amin.

    ReplyDelete
  16. doa kanak2 dan doa ibu.. memang tiada hijab diantaranya :)

    ReplyDelete
  17. Segala yg berlaku kan terbukti ada hikmahnya...Semoga dia gembira bersama rakan2 barunya...

    ReplyDelete
  18. Yelah UAA...kalau kat sini pun kena register dulukan....
    Tak de banner ke brochure ke? Memanglah bila first time anak sekolah mmg kecoh sikitkan...biasalah tu...

    ReplyDelete
  19. salam UAA, mmg terharu dgn doa aidan...Alhamdulillah Allah telah makbulkan doa dan pelihara kesucian iman aidan....

    ReplyDelete
  20. everything happened for a reasaon.... tu la hikmahnya.. tak pe sebak sekejap je...ada yg lebih baik menanti... happy schooling la abang !

    ReplyDelete
  21. dlm sebak ada bangga kt aidan tau.... takpelah kak jauh skit jnji aidan dpt pg school n jmpa kwn2 baru... kawasan akak mmg ramai india duduk ye kak? semua yg terjd ada hikmahnyer kan...

    ReplyDelete
  22. alhamdulilah!!!!Allah is the best planner. Allahuakbar syukur bt Aidan

    ReplyDelete
  23. Ada hikmah nya kan Ummu.. tak dapat masuk kindy tu dapat masuk yg lebih baik...Alhamdulillah! kesian plak Aidan dah semangat dia nak sekolah.. moga dpt menimba ilmu dgn baik... amin! :)

    ReplyDelete
  24. Setiap yang berlaku mesti ada hikmah disebaliknya.......Aidan dapat juga bersekolah, tempat yang lebih baik dari sebelumnya kan Ummu...

    ReplyDelete
  25. Saya pun sebak bila baca doa aidan tu. Dah besar dia. Dah hensem bergaya nak gi skolah. Rasa macam baru je tanya ari tu. Heheh. Rupa2nya mmg dah ada dlm plan. Sekolah Muslim tu Allah yang aturkan untuk Aidan sebenarnya. Sebab tu AAA begitu yakin yg skolah 5 minit tu boleh walk in je masuk. Allah yg pegang hati dia supaya dia tak tau kena daftar awal. Subhanallah.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads