Thursday, 30 January 2014

Low Pressure Datang Lagi

Bermula semalam cuaca nampaknya tidak begitu baik..dengan mendung dan hujan lebatnya yang bersilih ganti..sebelah malam pula hujan lebat berserta angin kencang On and Off hingga kepagi..

Pagi nie plak, awalnya hujan agak lebat sekejap-kejap..duduk berkira-kira nak hantar siabang pegi sekolah ke tak, takut tetiba hujan tak berenti2 jadi banjir kang susah lak..risau jugak..

Sedang dalam berkira2 tuh, En.AAA kata kita hantar jerlah drp dia dok kebosanan kat umah..nak main diluar umah pun tak boleh...so prepare lah bekal macam biasa tuk ayah dan anak..

Tetiba news dicorong radio, sekolah ditutup hari ini sebagai langkah berjaga-jaga...hmmm bagus jugak..

Somehow bapak tetap bawak anaknya kesekolah sibapak ..katanya nak tidy up the office..siap bawak bekal jugak tuh..takperlah boleh releks sikit ngan Arissa..

Releks2 pun still banyak kerja umah nak setel..masa dia tidurlah baru dapat keluar umah tuk tengok laman, jemur kain bawah garage serta petik cili buat ulam..

Cuaca agak gelap, matahari terlindung dek awan hitam..kejap  panas, kejap mendung..terus mendung..

 Kelihatan depan umah, diladang ubikayu milik prison, sekumpulan prisoners sedang mencabut ubi..tanah basah dan lembut ..senanglah..depa nie banduan kesalahan ringan..taklah menakutkan sangat..

Dengan tak banyak tanaman yang baru ditanam dikebun taklah risau sangat sekiranya banjir datang atau naik air..cuma risaukan pokok tembikai yang satu2nya nie..hmm kalau naik air memang biasanya tak panjang umur...yang dalam bekas tuh ketumbar yang baru disemai..hujan2 gini inshaallah cepa tsikit bercambah biasanya..


Actually kat sini takder angin monsun cam kat M'sia cuma ada perubahan pada sistem tekanan udara yang membawa kepada kepanasan kemudian menjadi tekanan rendah (Low Pressure) kemudian boleh berubah lagi menjadi Tropical depression (yang nie boleh membawa hujan lebat dan banjir) dan semakin tinggi tekanan boleh menjadi cyclone atau ribut dan yang paling power dan merbahaya sekali adalah Hurricane...mintak2 dijauhkan..

So yang kami alami sekarang nie adalah Low Pressure yang membawa kepada hujan lebat atau kemungkinan boleh jadi banjir...

On and Off dia datang tiap kali dengan lebat dan angin kuatnya..pun begitu masih lagi terasa panas persekitaran..begitulah the nature of low pressure..

The biggest and worrying type of rain mungkin masih lagi OTW ..once the river overflow, penghuni dikawasan rendah mulalah gusar dan bersiap sedia angkat barang letak tempat tinggi..alhamdulillah kawasan rumah kami agak tinggi dan tak pernah banjir so far.

24 comments:

  1. Salam UAA,

    Suasananya macam di Malaysia ye UAA... tapi ada juga cuaca yg berbeza-beza takut juga kalau ribut tu ye... Selamat berehat bersama Arissa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cahaya,
      ade part2 yg sama, ade yg berbeza...tuh depan umah biasalah kalau orng bertanam puding, pisang atau ubi kayu...

      Delete
  2. hurm...fiji ke?ingatkan kat malaysia.cuaca dan enviroment lebih kurang sama dengan malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer lah sbb iklim sama2 tropika mestilah ade kesamaan jugak

      Delete
  3. Kakak masih ingat cerita UAA last year cyclone melanda. Harap tak berulanglah.
    So Aidan ke sekolah jugalah tapi sekolah AAA. Siap bawa bekal lagi tu..

    Kakak nampak pokok pisang. Sayang daunnya banyak dah terkoyak sebab angin kuat kan. Kalau tak senang nak buat pais ikan:)

    ReplyDelete
  4. owhh fiji pun ade musim banjir ye..tgk gamba da mcm laman umah saye jugakk..ade pokok puding,,ade pokok pisang..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama iklim tropika ..tumbuhan pun mestilah ade jugak yg sama2 blh tumbuh didua2 negara..

      Delete
  5. nampak segar dan nyaman persekitaran rumah Ummu Aidan. Semoga dijauhi Allah dari segala bencana alam dan permasalahan hidup.Amin.

    ReplyDelete
  6. nampak pic pun mcm kuat jeaa anginnya

    ReplyDelete
  7. Kalau tak baca memang nampak mcam kat kampung2 di malaysia jer..
    Tapi bila nampak prison tu eh orang mana hahhaa.. :D

    Apap pun moga selamat lah dari hujan lebat dan banjir yang tak di ingini tu amin ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kat sini tidaklah begitu membangun cam malaysia..lgpun kami suka duduk dlm suasana kampung cenggini

      Delete
  8. salam ummu....take care..semuga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  9. kami baru mg ni yg alhamdulilah dah reda hujan & banjir…..sultan brunei arahkan bacaan qunut nazilah secara tetap setiap kali solat jemaah. allahuakbar……btw mmg suasana mcm @Msia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nok buat lagu mano sbb iklim pun dkt samo..cumo sini ado musim sejuk sikit, m'sia bagghru jah raso sejuk sikit..:)

      Delete
  10. Salam Ummu...
    harapnya cuaca tak berterusan begitu dan takdelah perkara tak di ingini berlaku... risau jugak kan bila angin kuat ni...

    ReplyDelete
  11. Kalau hujan berterusan memang yang ditakuti adalah banjir......kalau yang berada di kawasan rendah tu memang kena sentiasa alert dalam cuaca begini kan Ummu...

    ReplyDelete
  12. Minggu ni Kuwait line clear. Takda hujan & sejuk pun tak la sesejuk last week.
    Kira mcm sejuk di Cameron Highland saja.
    Ummu & family take care ya.

    Ilal liqa'..

    ReplyDelete
  13. Semoga dijauhkan dari segala musibah..

    ReplyDelete
  14. Saya paling takut dengan ribut petir, apa lagi hurricane dengar pun perut dah rasa sakit! Semoga Allah melindungi kita semua dari musibah....

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Moga Allah melindungi UAA sekeluarga di sana.... amiiiinnnnnn

    ReplyDelete
  17. mule2 ingat malaysia nyer cuaca sama mcm kt fiji sbb tgk pokok2 kt sana mcm sama kt malaysia... tp ada beza jgk ek kak... mungkin sbb dia pulau kot...

    mana nk tau banduan tuh jenayah ringan or berat kak?

    ReplyDelete
  18. Nasib tak pernah banjir UAA....senang sikit hati tu......kalau banjir, dengan mem kecik lagi nk kena kendong....barang barang nk kena selamatkan...mmg leceh....moga cuaca baiklah....

    ReplyDelete
  19. Moga semuanya selamat hendakNYA..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads