Wednesday, 8 January 2014

Dipanah Petir

Hujan turun agak perlahan-lahan pada awalnya dipetang semalam. Siibu pula sedang menyuapkan makanan kepada baby kecik sambil mengadap laptop dimana nasyid sedang dimainkan..bukan apa, nak suruh sibaby leka sikit dan membuka mulut untuk makan sambil tengok2 video nasyid tuh..kalau tak memang susah nak suapkan makanan..

Siabang pun berada disisi menengok video tuh...

Tetiba kilat saling sabung menyabung..guruh diiringi ngan halilintar..siibu suruh siayah off kan modem. Laptop pun siibu mula shutting down..agak mengambil masa jugak..

Sedang menyuap2 makanan..tetiba datang halilintar dan panahan guruh..terus black out...tapi power point masih tidak automatically off..laptop masih ON lagi...

Kemudian datang lagi panahan yang paling kuat..paling besar..memadamkan segalanya termasuk laptop siibu..ade semacam bunyi pelik pada laptop masa panahan tuh...

Selepas beberapa episod sabung menyabung, panah memanah..akhirnya keadaan reda..eletrik disambung kembali..switch diON kan...

Seperti agakan siibu..laptop nya terus tidak menyala powernya..begitu jugak adaptor..habes disambar petir..

Begitulah ceritanya penamat riwayat my Dell Inspiron yang dah berkhidmat 6 tahun lebih...huhuhu..sedih mengenangkan namun apakan daya tak sempat diselamatkan dan sekarang dah tak boleh buat apa2...

Ini online pun guna komputer buruk yang berusia dekat 18 tahun yang harddisk nya cuma 10GB..ulang sekali lagi 10GB ...nak sambung external harddisk pun tak boleh...internet pun asyik hang jer....macam manalah nak blogwalking laju2 kan..

Hmmm..susah ngan takdek laptop yang ade segala program didalamnya..ngan PC buruk nie memang susah nak edit gambar bagai...laptop En.AAA pun problematik jugak skarang nie ngan tak boleh ON pun...tak kuar apa2....mungkin selepas nie banyak entri yang kurang gambar plak kot..

Alhamdulillah ade hikmah atas segala yang berlaku..redha sahajalah sehingga ade jalan penyelesaian dan kemudahan..inshaallah..

p/s-kalau tak dapat balas kunjungan tuh paham-paham sahajalah masalah tuan rumah nie...

16 comments:

  1. Kan...bahayanya on segala brang letrik time kilat2 ni kan.....
    x pe..ada hikmahnya tu...sabar2..

    ReplyDelete
  2. Bahaya jugak kilat, petir & guruh sekaligus ni Ummu..atie mmg fobia skit dgn semua tu.. sabar lah kan.. mana tau nti dpt pengganti yg lebih baik..hihi

    ReplyDelete
  3. Aduhai kesiannya UAA. Dekat M'sia pun sekarang musim hujan siap dgn kilat/guruh/petir UAA. Berita hari ini ada lembu 20 ekor mati kena panah petir di Alor Gajah. Kesian lembu tu.

    Tak apalah sabar utk seketika ye UAA cuma kakak rindulah nanti kalau tak ada gambar anak dara dan hero yg cute tu.. sesekali nak juga tengok perkembangan cerita mereka kan..

    ReplyDelete
  4. tak apalah Nor...nasib baik jugak Nor anak beranak tak tercedera..

    ReplyDelete
  5. kenen la laptop baru ummu..hehhehee

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...
    Redha jer la ketentuan allah... Nanti pelan2 sambar tablet ker... Senang nak amik and apdet gambar... Yg cakap ni pun lom beli apa pun lg... Harap hp skrg dok pakai pun no camera... Kena cucuk wire lg bila nk install gambar... Org lain dah maju kedepan. .
    Baru lepas balik dari klinik cucuk fiyya setahun... MMR cucuk... Nurse cakap tak demam.. Hopefully... Halfday keje.. Skrg komen dah kat umah...

    ReplyDelete
  7. dah unplugged pun bleh kena sambar gak ye? kuat betul petir tu. Takutnye dengar. Tapi apa pun bersyukur hanya barang je yang kena sambar. Family UAA semuanya selamat.

    ReplyDelete
  8. Saya juga pernah jadi macam tu. Laptop, modem dan TV semuanya habis rosak di panah petir. Apa pun masih bersyukur semua di dalam rumah selamat...

    ReplyDelete
  9. Kan ke dah niat utk mengurangkan berblogging, Allah dah perkenankan la tu, in a way..hikmahnya dah datang...Insyaallah..

    ReplyDelete
  10. waktu petir berdentum2 kuat macam tu, jangan kata anak2, ai pun turut takut.. syukur takde apa2..

    ReplyDelete
  11. Sampai mcm tu sekali kuatnya panahan petir…
    Sabar byk2 yer UAA..

    ReplyDelete
  12. Allahuakbar. Kesiannya. Mak sy sll bising. Klw kilat petir cabut plug.

    ReplyDelete
  13. Halilintar yek.....mcm cerita zaman Semerah Padi tu gayanya UAA.. hehe..

    ReplyDelete
  14. Memang kuat petir tu kalau dah sampai black out dan laptop rosak.....huhu

    ReplyDelete
  15. Salam kak..lama xdtg bjln sini.maaf ye kak...lpas ni akak jrgla nk bw sbb lptop rosak.hihihi..bhya kn time ujan ni...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads