Friday, 17 January 2014

The Making of Roti Paratha & Cerita Disebaliknya

First of all... beruntunglah anda semua kerana diilahirkan sebagai wanita Melayu yang tak perlu melalui susah payah, perit jenih membuat roti paratha untuk keluarga...seperti perempuan2 di Fiji most of them mesti pandai masak roti paratha..kalau tak pandai takleh kawen..huhuh

Anda semua cuma perlu masak nasi jer ..tuh pun rice cooker yang tolong masakkan hehehe..

Tidak seperti sorang pompuan Melayu antara yang terakhir kat Fiji nie.. mengambil masa setahun lebih tuk paham dan pandai membuat..setahunlah lakiku makan roti nipis dan keras.lekat ditekak, tukang buat sendiri pun takmo makan..

Perempuan India kat Malaysia pun beruntung jugak..sebab mana ade depa buat roti prata dah skrang nie..semua makan nasik kan..hehe..

Mari kukongsikan rahsia membuat roti paratha yang lembut lagi sedap bagi sesiapa yang nak mencuba...

 3 cawan tepung gandum, sesudu minyak..gaul seperti breadcrumbs..

 +/- 600ml air panas (yang baru masak dalam 5-10minit)

 Tuangkan air sedikit demi sedikit, gaul rata..ms nak bentuk doh boleh etak minyak sikit agi..tuh licin n mudah btk sket.

 Gaul, uli hingga membentuk doh yang lembut dan tak melekat ditangan..yg nie doh panjang senang potong..

 Bahagi kepada 9 bebola kecik

 Ambik 1 bola kecik, leperkan..gaul didalam bekas bertepung..

Gelekkan atas rolling board..make sure papan tuh bertepung & kering agar tak melekat.

 Sebelum masak pastikan kuali leper cukup  panas 

 Guna api kecik jer..abaikan dapur buruk berabuk tuh..

Dalam lebih kurang 5 minit check tengok bahagian bawah tuh..kalau ade macam bintik2 perang tuh terbalikkanlah..

 Bakar plak sebelah lagi hingga lebih masak sikit..mcm dalam gambar..angkat sikit tengok kalau dah ok.terbaikkan..

 Biar masak macam nie baru terbalikkan..

 Last part nie roti akan kembung dengan cantiknya..menandakan kerja sudah beres dan boleh angakt daa..

 Our paratha is now ready..

Hidangkan dengan sebarang jenis kari pilihan..yang didalam gambar tuh kari kacang ngan potato..Fiji style..

One thing for sure..kalau korang dah mahir buat roti paratha nie dari segi menguli..datanglah segala jenis roti apapun..tiada masalah lagi bagi korang  untuk handlenya..sure boleh paham dan buat dengan gumbiranya..heheh..

Oh yer camaner aku akhirnya berjaya buat roti nie..hmmm nak tanya orang dah malu dah sebab tak gheti2 jugak dah berbulan2 dok sini dan buat roti hampir tiap hari..tangan pun asyik meletup kena kuali panas manjang..so gugel tengok kat youtube dan masa orang lain buat aku curik2 tengok camaner depa buat sebab aku malu nak ngaku yg aku tak pandai..huhuhu

So since dah terer tau buat roti nie, kalau pegi rumah orang buat doa selamat masa tolong2 masak tuh, selalu jer aku  volunteer tuk buat roti..hehe..sebab nak tunjuk yg aku dah pandai kan..

Depa nie tak semuanya pandai buat roti nie..ade gak yg fail..yg rotinya keras dan tak berapa sedap..ade gak kengkawan yg datang makan kat umah nie, lepas makan tanya camaner aku buat sebab laki dia suka roti lembut gini..heheh..ade ker tanya aku, patutnya aku yg belajar ngan dorang kan huhuh..

Psstt roti paratha nie bukan feberet aku..kalau ade roti dan nasik, aku pilih nasik walaupun pada awalnya aku rs cam nak makan roti.. tak kenyanglah makan roti...aku nak nasik jugak..kengkadang jer aku makan..selalu buat tuk En. AAA jer..Aidan pun suka jugaklah jugak makan nie, wpun nasik pilihan utamanya..Arissa pun haruslah ikut jejak ibunya yg perut melayu..hehe

One thing yg selalu mengingatkan aku masa buat roti nie adalah kesusahan Saidatina Fatimah dahulu masa buat roti tuk familinya...besar kan pahalanya dengan tangan yang terbakar terkena panas...hmmmm...

26 comments:

  1. Kuali leper tu ada...mcm mk mertua knor lh ummu ni...suaminya dr india..gitulh hari2 menguli...
    .suaminya dh arwah lma dh..

    ReplyDelete
  2. Wahh..kira dah terer lah ni ummu buat roti prahta smpi org sana pn tanya..hehe. .Tahniah. .mmg salute.. suka roti..tp mmg kena mkn nasi jgk...hehe

    ReplyDelete
  3. pandainyaaa akak.. hehehe. nampak mcm kt kedai!

    ReplyDelete
  4. nampak senang je kan.. tapi kalau kat akak ni entahla bila boleh pas he he... nanti bila dah expert baru boleh cerita...

    ReplyDelete
  5. wanita malaysia kalau nak makan paratha,samada boleh beli yg frozen punya kat Tesco, atau gi kedai mamak...hihihiih

    ReplyDelete
  6. Alhamdulilah!!!!!Hebat wanita melayu terakhir ni. bagi la cabaran gapo pun, inshaALLAH blh buat. ros rasa AbuAA mesti bangga. eceh!!!!btw tahniah & tqvm jugok share tutorial bt roti prata ni. walau xrasa nak buat lg tapi mana tau d masa depan kena refer blog UAA lagi.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Ummu..
    Rasa macam nak try je buat.. tapi kan.. sama rasa mcm lempeng ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain sangat ngan lempeng k.sham..ini makan sekeping pun dah rs kenyang..lempeng cam lembik2 gitu..

      Delete
  8. Rasa macam try, asyik beli kat kedai je. Terima kasih kongsi ilmu.

    ReplyDelete
  9. salam ummu..ya Allah rajinnya..cikla pernah tgk kat tv wanita india mmg uli roti hari2...tgk2 fiji island ni agak terpencil yer...seronok leh tgk mcm2 tempat di dunia..cikla follow deh

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum ummu...
    wahhhhh... berparatha kali ni.. syok tengok paratha ummu.. nanti kalau senang2 ke.. nani pun nak made home paratha utk family sendiri... insyaALLAH.. rasa cam senang je caranya.. ada ala2 teknik nak uli karipap kan.. hmmmm.. kata je senang.. sekali pun blom penah try.. entah jadi entah tidak kan.. hehehe..
    >>> pepagi tadi kitorang bawa fiyya ke spital serdang lagi.. sbb fiyya masih demam.. hari ni adalah hari ke 5 lah fiyya demam.. kat spital procedure cam biasa,, kena amik darah and tunggu result almost 2 hours la.. dari kul 8am sampai kul 12 lebih baru kuar dari spital.. emergency department.. alhamdullillah.. sib baik result takde apa2 yang serius,. moga fiyya cepat sembuh.. amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siannya fiyya demam lagi yer...banyak lak tuh procedure kan...
      harap2 fiyya cepat baik n tak melarat demamnya...take care yer nani..

      Delete
  11. Saya pun suka roti paratha. Kadang2 masak sendiri juga, tapi ia roti paratha segera yg dibeli dari Mydin, hehehehe....

    ReplyDelete
  12. saya suka makan tapi tak suka nak buat. tabik spring lah kat UAA

    ReplyDelete
  13. rare betul buat roti ni kak...nak cuba lah nnti...

    ReplyDelete
  14. Wahhhhh senang je rupanya.. hahah senang le sgt kan. Nk try la Terima kasih kongsi :) suami sy cukup suka mkn roti tp malangnya Bini dia cukup x suka roti huhu. Nk kena bljr jg buat roti2 lain nih

    ReplyDelete
  15. saya buat roti dgn breadmaker pun fail lagi…. kalau nak menguli mcm ni lagi la surrender awal2…
    Kat sini makan roti paratha segera jer… hihihi

    ReplyDelete
  16. Tabik dengan Ummu......hehe
    Suka juga makan roti tapi tu lah tekak lebih selesa makan nasi, lebih mengenyangkan.

    ReplyDelete
  17. Salam UAA, maca rasa nok try la...nmpk mace sene...tp nk tanya air tu meme guna air masih panas ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana,
      untuk roti yg lembut & sedap ..kena guna air panas..kalau air sejuk keras rsnya..dan cepat melekat..

      Delete
  18. masa remaja dulu kami terror jugak buat roti ni sebab arwah ayah kami makan roti ni hari2 (mamak ler katakan), tapi skang I dah tak pandai, hari tu buat punya la keras kejung. ni nak kena usaha lagi and amati cara u satu persatu la. thanks for sharing.

    ReplyDelete
  19. ai suka jenguk jengah blog ni sebab ada resepi yang mudah untuk dibuat. Lebih2 lagi ai tak minat masak tapi bila sekali dah cuba.. wah.. bangga sekejap.. hehehe..

    ReplyDelete
  20. Jd suri rumahla yg lg kreatif..salute la kak..cantik je paratha yer...haha

    ReplyDelete
  21. baru jer terasa nk buat roti paratha gara2 beli roti paratha inti cheese...heheh..tq for the recipe... ada masa nk try la..kalau guna mixer bole x...hehe mls nk uli...uli buat donut pn sakit tgn..heheh..

    ReplyDelete
  22. Macam nak trylah pulak resepi ni. Agaknya rahsia roti lembut tu guna air panas ke UAA? Senang jekan ....kalau rajin! hehe

    ReplyDelete
  23. Waaa.. nampak macam senang jer... terbaik la kongsi ilmu buat roti ni :D

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads