Friday, 24 January 2014

Bukan MakTak Nak Ajar - Part 3

Biarlah siri entri ini dedicated to siabang yang gigih untuk belajar Kitab Allah seawal usia 4 tahun..agar mak & anak tidak lupa suatu hari nanti..inshaallah..

Sebulan kemudian from the last entry, tak banyak perkembangan dari segi muqaddam mahupun Iqra'. Maklumlah cuti sekolah, bila bapak ade dirumah, tetamu dan jugak his grandma ada bersama kami..nampaknya dia menjadi leka... dan agak susah nak suruh dia dok ngadap.. banyak sangat gangguan2nya..so si mak kena tunggu the right time untuk resume balik pembelajaran..

Namun begitu hafalan nampaknya serasi dengan dia walaupun tidak mengadap komputer dengan program Juz30, namun hanya dengan yang didengarnya didalam  kereta ketika bersama bapaknya terutamanya dalam perjalanan pergi balik kemasjid..

Pada mulanya berasa risau yang dia tak mampu nak hafal surah yang lebih banyak ayatnya seperti suran Attakasur dan keatas..dimana mengambil masa lebih 2 minggu kerana mungkin kekeliruan dengan ayat yang sama..namun alhamdulillah dengan kekerapan mendengar dia mampu menguasai surah dengan baik...

Bila surah baca, setelah selesai dia berkata dengan bangganya " see mummy, I can read the surah now.."..ya..memang surprised jugak yang dia berjaya jugak akhirnya..begitulah dengan surah2 lain yang setakat ini hingga surah Al-Adiyat...

Sedikit sedutan beberapa  surah sebagai kenangan..ade sedikit kesilapan bacaan yang tak sempat dibetulkan..takperlah next time bila dia dah pandai nanti dia boleh tengok kat mana dia pernah lupa...adik pun nak interprem jugak tuh...heheh

So sekarang nie tengah mengusahakan Surah Alzalzalah, inshaallah. Harap2 dapatlah buat pulut kuning by hari jadi ke 5 nanti..:)

21 comments:

  1. Assalamualaikum Ummu....bijak anak mummy ni....semoga menjadi anak yang soleh ye Aidan....dengar cakap mummy tu....:D

    ReplyDelete
  2. ALHAMDULILLAH...SEMOGA AL QURAN MENJADI PANDUAN HIDUPNYA KELAK..

    ReplyDelete
  3. Masya-Allah... kakak terharu, suka dan bangga dgn Aidan ini UAA. Teruskan pelan-pelan. Bila suroh dah boleh hafal dah senang kalau Aidan nak bersolat sendiri. Teruskan juga ajar Iqra' sebab bila sudah mengenal huruf senang Ainan nak membaca/homework sendiri bila UAA busy...

    Tajwid tu biasalah masih 4 tahun lama-lama akan fasih.. teruskan dan syukur alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. Eh... lupalah kakak nak wish tahniah buat UAA dan AAA..

    ReplyDelete
  5. wahhhh tahniah aidan..cepat jugak dier belajar ummu..
    asalkan dier nak belajar takpe la..ummunya tak mau garang2 lagi erkkk..sian si gud boy..

    ReplyDelete
  6. Alhamdullilah...anak yg bijak

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah aidan cpt tangkap walaupun ngn hanya mendengar... bdk2 mmg gitu kan kak... bile dgr ulang2 jd ikutan pd dia...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah Aidan ni sgt terang hatinya kan Ummu...cepatjuga dia belajar tu... InsyaAllah nak melatih Pa'e jugak... :)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah..terang hati aidan..anak2 kecil mmg cepat meniru apa yg didengar..dilihat..selamat jika didedahkan macam ni...

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah. terasa sejuk perut ibu mengandung kan ^_^ ^_^

    ReplyDelete
  11. sama lah dgn Luqman kat sini... klu ikut kakak2... dua2 dah bole membaca Iqra seawal 5 tahun... Luqman ni susah sket - dia cepat jemu bila diulang2... tapi bagi dia menghafaz surah... Alhamdulillah laju / boleh + dia suke... jd saya teruskan utk dia menghafal surah2 pendek dulu... lain anak, lain cara... jd kena la sy pelbagaikan cara mengajar... :)

    ReplyDelete
  12. kanak2 ni hatinya terang, dan umpama span kering yg serap apa saja.

    be it baik atau buruk.

    ibu ayah yang tentukan semuanya, sementara masih rebung.

    Alhamdulillah, good job kak and husband :)

    ReplyDelete
  13. sejuk perut saya baca. walau anak orang lain

    ReplyDelete
  14. ngape gambar itam putish ni. Heheh... Comelnya suara dia. Ohh aidan, macik Lyd meltingg...

    ReplyDelete
  15. Bertuah dpt anak2 yg bijak dan cepat menangkap apa yg diajar kita....

    ReplyDelete
  16. Maasya allah.. wat a great aidan boy... congratz sis, moga aidan trus brjaya n mnjadi insan yg kaya agama. Ummu doakanla agar our kids also can recitate mcm this handsome boy inshaallah.

    ReplyDelete
  17. melawat abg Aidan & arissa di hari sabtu...:)

    ReplyDelete
  18. Bagus bacaan dia UAA....jelas makhraj dan kolkolahnya ....Tak pelat dia yek...(tengoklah ibu dia hehe.. qari'ah tu...hehe...)

    ReplyDelete
  19. dulu2 selalulah dapat makan pulut kuning bila kawan2 mengaji khatam tapi sekarang saya tak pernah jumpa lagi orang buat pulut kuning sebab anak dah khatam mengaji

    ReplyDelete
  20. Part3 dh?alhamdulillah...abg aidan the best.Insya Allah lpas ni boleh hafal lagi yang lbih pjg..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads